Réz

A réz az egyik legrégebben és leggyakragyabban használt fém, amely jelenléte számos biológiai folyamat lezajlásához szükséges. A vöröses fényű, könnyen alakítható anyag kitűnően vezeti a hőt és az elektromos áramot, könnyen oxidálódik. Éppen ezért is oly nélkülözhetetlen az emberi szervezetben, ugyanis részt vesz a szervezetre ható káros oxidációs folyamatok semlegesítésében. Mivel az oxidációs folyamatoknak szerepük van a rákos folyamatok megindításában, valamint bizonyos szív–és érrendszeri betegségek kialakulásában, érdemes megfelelő figyelmet szánni a rézre.

Rézhiány

Már kismértékű hiánya is kellemetlen tüneteket okozhat, ezért érdemes étrendünkbe megfelelő mennyiségű gabonafélét, hüvelyest iktatni.

Megfelelő táplálkozás mellett ritkán alakul ki rézhiány a szervezetben. Általában rosszul táplált, felszívódási problémákkal küszködő egyéneknél fordulhat elő. Csecsemők ugyan érzékenyek a rézhiányra, ám a májban lévö réztartalék védi őket, ha megfelelő a táplálkozás.

Kismértékű réz hiánya azonban már igen kellemetelen tüneteket, egészségügyi zavarokat okozhat. Leggyakrabban előforduló tünetek:  vérszegénység, csontfejlődési és növekedésbeli zavarok, emelkedő koleszterinszint, vérnyomásprobléma.

Miért fontos a réz?

Szükség van rá a tirozin aminosav előállításához is, amelynek közreműködésével alakul ki a haj- és a bőrszín. Szerepet játszik az energiafelszabadítás folyamatát szabályozó proteinek működésében, továbbá közreműködik a gyulladások leküzdésében is. A vasat a szervezet réz jelenlétében alakítja át hemoglobinná. Segíthet a koleszterinszint csökkentésében, enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat.

Mivel a réz elengedhetetlen a kalcium hasznosulásához, így fontos szerepe van a csontritkulás kialakulásának megelőzésében és a csontok egészségének megőrzésében.

Fontos szerepe van a vörösvértestek képzésében is.

A réznek köszönhetjük a kötőszövetek rugalmasságát vagy feszességét, attól függően, hogy csontokról, bőrről vagy izmokról beszélünk.

A réz az alacsonyrendű szervezetekkel szemben már igen mérgező hatású, ezért jótékony vírus, baktérium és gombaölő anyag.

Miben TALÁLHATÓ réz?

A réz megtalálható: napraforgómag, földimogyoró, szardínia, rák, osztriga, homár, aszalt szilva, máj.

Mi gátolhatja a réz felszívódását?

A réz könnyen felszívódik. Felszívódását akadályozza a szervezetben fölöslegben lévő cink; illetve a hosszabb időn át alkalmazott emésztést segítő savlekötők.

Mennyi a réz ajánlott napi bevitele?

Ajánlott napi bevitele nincs meghatározva. Az ásványi anyagot tartalmazó kiegészítőkben általában 1-2 mg réz is található. A réz legkönnyebben felszívódó formája a réz-aminosav kelátkomplex, a réz-szulfátot és a réz-nitrátot is könnyen felveszi a szervezet.

A réz esetében is előfordulhat túladagolás, bár ehhez igen nagy mennyiségben kellene bejutnia szervezetbe. Túlzott mértékű bevitel esetén nyálkahártya irritációt okozhat.