Szelén

A szelén nélkülözhetetlen ásványi anyag, antioxidáns. Szervezetünkben is csak nagyon kis mennyiségben fordul elő. Ennek ellenére szinte minden sejtünkben ott van, de nagyobb részt a vesében, májban, lépben, hasnyálmirigyben és a herékben halmozódik fel. Bizonyos mennyiséghez hozzájutunk az elfogyasztott táplálékból, vegyes táplálkozás esetén fedezni tudjuk a szervezet szelénigényét.

A táplálék szeléntartalma attól függ, hogy milyen mennyiségben tartalmazott szelént a talaj ott, ahol a növény termett vagy ahol az állatok legeltek. Nálunk a termőtalaj szeléntartalma igen alacsony.

A sokoldalú szelén

A szelén igen sokoldalú szerepet tölt be életünkben, hiszen nélkülözhetetlen a növekedéshez, a termékenységhez, a máj működéséhez, a haj és a bőr karbantartásához, és a látáshoz. A szelén lassítja a szövetek öregedését továbbá szerepe van a mérgező hatású higany és arzén megkötésében is.

Részben önmagában is antioxidáns, másrészt viszont létfontosságú szerepet játszik egy bizonyos enzim, a glutation-peroxidáz nevű enzim működésében, amely védőhatást fejt ki a szervezetbe kerülő mérgekkel szemben. A glutation-peroxidáz antioxidáns hatású, tehát védelmet biztosít a káros szabadgyökökkel szemben, így segít megelőzni bizonyos rákos megbetegedéseket, szív–és érrendszeri problémák kialakulását, vagy például a szürkehályog kialakulásának kockázatát. Az említett enzim révén a szelén az immunrendszer valamennyi összetevőjére hatással van, ide értve a fehérvérsejtek termelését és aktivitását és a csecsemőmirigy működését is.

A szelén csökkentheti a szívinfarktus kockázatát, mivel gátolja az erekben a vérrögképződést valamint növeli a HDL, a „jó” koleszterin arányát a „rossz” koleszterinnel szemben.

Szükséges a hasnyálmirigy működéséhez és a szövetek rugalmasságához. Csökkenti a haj korpásodását is.

A szelén E-vitaminnal együtt erősebben fejti ki hatását az egészséges szívműködés biztosítására és az antitestképzésre; reumás ízületi gyulladásra, gyulladáscsökkentésre, pikkelysömör vagy ekcéma tüneteinek enyhítésére.

A szelén felel az egészséges férfispermiumok létrehozásáért és a prosztatamirigy működéséért.

Miben található meg a szelén?

A szelént megtaláljuk paradióban, kesudióban, dióban, tonhalban, rizsben, napraforgómagban, teljes kiőrlésű lisztböl készült pékárukban, szárnyasok húsában, vörös húsokban.

Mi segíti a szelén felszívódását?

Felszívódását segítő tényezők az A, C, E vitaminok jelenléte a szervezetben.

A szeleno-metonin a kiegészítők leghatékonyabb formája. A szelén megfelelő mennyiségű bevitele igen fontos, mivel az alacsony szelénbevitel jelentős kockázati tényező krónikus betegségek és egyes egészségügyi problémák kialakulásában.

Mikor ajánlott különösen a szeléntartalmú táplálék-kiegészítők fogyasztása?

Akiknél a családban gyakori a szívinfarktus és a rák előfordulása akik vegetáriánus étrendet követnek vagy fogyókúráznak, de időseknél és dohányzó személyeknél ajánlott lehet a kiegészítő szedése. Mindemellett hasznos lehet e kiegészítő fogyasztása a változó korban lévő nők számára is, mivel enyhíti a menopauzában fellépő hőhullámokat és rossz közérzetet.

Férfiaknak pedig még nagyobb figyelmet kell a szelénbevitelre fordítaniuk, mert a szelén nagy része a herékben összpontosul, és a spermával együtt jelentős mennyiség ürül ki szervezetükből.

A szelén felszívódását befolyásolja az emésztőrendszer felszívódását szolgáló felületeinek épsége.

Mennyi a szelénből szükséges mennyiség?

Napi optimális mennyiség felnőttek számára 100 mcg.

A szelénhiány tünetei:

Izomgyengeség, gyakori fertőzések, prosztataproblémák, alacsony férfi nemzőképesség.

Èrdekesség:

  • A kínai Keshan tartományban előforduló tömeges szívizom-rendellenességet  szelénhiány okozta, innen ered a Keshan-betegség elnevezése.
  • A szelént Szelénéről–a hold görög istennőjéről-nevezte el felfedezője, Jacob Berzelius 1817-ben .