Szerin

Nem esszenciális aminosav, illetve legfrissebb kutatások szerint most már a szemi esszenciális aminosavak közé tartozik. A felnőtt emberi szervezetben szintetizálódni képes más metabolitokból, például a glicinből, gyerekkorban viszont gondoskodni kell táplálék útján a beviteléről.

Neve a latin sericum (selyem) szóból ered, mivel a a selyem fehérjéi aránylag sok szerint tartalmaznak. Lemezes kristályokból áll, színtelen, vízben jól oldódó anyag.

A szerin szerepe a szervezetben

Elsősorban a zsírok és zsírsavak anyagcseréjéhez szükséges. A sportolók napi táplálkozásuk részeként vihetik be a szerint, hogy ezzel is elősegítsék a hatékony zsíranyagcserét.

Nagyon sok fehérje (mint például glicin, cisztein vagy triptofan) prekurzora. Ezenkívül a szerin anyagcseréjének végeredményeképp jön létre a kolin és a foszfolipidek, amelyek a neurotranszmitterek termeléséhez esszenciálisak.

  • A kolin számos fontos biológiai folyamatban vesz részt. Segít megőrizni a sejthártya épségét, és olyan alapvető élettani működésekben játszik szerepet, mint pl. a sejtek információ-átadásai, energiaellátása, illetve a sejten belüli kommunikáció.
  • A foszfolipidek a zsírok egy különleges csoportja, és fő alkotói a biológiai membránoknak. Meghatározó tényezője tehát a sejtmembrán épségének, segíti az antitestek és az immunglobulinok termelödését, így rendkívül fontos az egészséges immunrendszer szempontjából.

A szerin a folsav egyik előanyaga. A folsav vízben oldódó vitamin. Szerepe sokrétű, az egyik legfontosabb szerepe: a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása, nélkülözhetetlen vitamin a sejtek osztódása szempontjából.

Purinok és pirimidinek bioszintézise

A szerin a purinok és pirimidinek bioszintézisében betöltött fontos funkciója miatt az anyagcserében is igen jelentős szerepet játszik. Nézzük meg részletesebben:

  • A purin egy heterociklikus aromás szerves vegyület, vízben és alkoholban jól oldódik, de éterben nem. Szilárd, kristályos vegyület, amely savakkal sót képez, nátriummal szemben savként viselkedik, a reakcióban nátriumsó keletkezik és hidrogén fejlődik. A purin nátriumsója víz hatására hidralizál. A természetben igen sok vegyületben megtalálható, néhány származéka a legjelentősebb természetes szerves vegyületekben is jelen van, így például a húgysavban, bizonyos alkaloidokban (mint a koffeninben), és a nukleinsavakban előforduló purinbázisokban, az adeninban és a guaninban.

A purin megtalálható a baromfi, hal, sertés, marha és tengeri állatok húsában. Azonkívül pedig jelen van: gomba, zöldborsó, bab, zabpehely, búzakorpa, búzacsíra, galagonya, spárga, spenót és karfiol.

  • A pirimidin szintén egy aromás vegyület, aromás jellegével magyarázható nagy stabilitása. Színtelen, kristályos, vízben jól oldódó, nitrogéntartalmú heterociklusos vegyület. Oxidálószerekkel szemben ellenálló. Fontos természetes pirimidin származékok az uracil, a timin és a citozin, amelyek a nukleinsavak építőkövei. A pirimidinnek ezenkívül még számos jelentős származéka van.

A szerin alaninnal és a glicinnel kötést alkotva a vércukorszintet is stabilizálja.

Számos fehérje felépítésében részt vesz, fontos szerepet tölt be a sejtképződésben.

Az idegszövetek fedőrétegének egyik alkotóeleme.

A szerin előfordulása

Előfordulás: a tej kazeinjében, húsokban, földimogyoróban, szójatermékekben, gabonafélékben.

Kiegészítőként szedni nem szükséges, mivel táplálékainkból is hozzájutunk, illetve szükség esetén a szervezet is elö tudja állítani.

A SZERIN Gyógyszeripari felhasználása

Gyógyszeriparban zsírégető hatású készítményekhez, kozmetikumokban természetes nedvesítő anyagként használják.