Szőlőmag

A szőlő rengeteg jótékony hatással bír, legyen szó akármelyik fajtájáról. A szőlőmag pedig egyike a természet leghatékonyabb antioxidánsainak. A szőlőmag mikroörleményben található polifenolok antioxidáns hatásának köszönhetően hozzájárulnak a szervezet immunrendszerének erősítéséhez és a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához.

A szőlőmag kivonat mikroőrlési eljárással készül, melynek köszönhetően a magban található polifenolok közel 100%-osan fel tudnak szívódni a szervezetben.

  • A szőlőmag kivonat kifejezetten ajánlott fizikai munkát végzőknek és sportolóknak az erős érrendszer kiépítésére, az ízületek védelmére, az anabolizmus serkentésére. Ezenkívül azok számára is, akik a napi 8 órát irodában töltik: a stressz oldására, a stressz tűrőképesség fokozásához, a szabadgyökök lekötésén keresztül. Fogyasztása fiataloknak is ajánlott, mivel serkenti az agyműködést.
  • Először a Nobel-díjas tudós, dr. Szentgyörgyi Albert írta le 1936-ban kutatásai eredményét, mely szerint a szőlőmag igen kedvező hatással van az emberi szervezetre, és valószínűleg a szőlőmag tartalmazza a legtöbb természetes antioxidánst. A szabadgyökök a test általános leépülési folyamatianak és az öregedésnek egyik fő okát jelentik, ugyanis megtámadják az immunrendszert és ezzel szerepet játszanak a különböző betegségek kialakulásában és a test leépüléséhez vezető káros folyamatokban. A szabadgyökök okozta káros folyamatok ugyanakkor antioxidánsok segítségével visszafordíthatók. Az antioxidánsok  olyan vegyületek, melyek szabályozzák az oxidációt, hogy akkor és ott játszódjon le, amikor és ahol az a szervezet számára az előnyös. Ezzel lépéselőnyre tesz szert a szervezet a kialakuló szabadgyökökkel szemben. Rendkívül fontos tehát, hogy az oxidáló szerek és az antioxidánsok kapacitása egyensúlyban legyen, hiszen ellenkező esetben a sejtek és a szövetek antioxidáns mennyisége csökken és a szervezet öregedésnek indul.
  • A szőlő magjában és héjában, koncentrált formában vannak jelen a fenolos vegyületek, a flavonoidok, a resveratrol, az A- és C-vitaminok. Mindemellett a szőlő héja és magja is tartalmaz olyan vegyületeket, melyek erőteljes antioxidánsok; különösen a magja tartalmaz  koncentráltan az egészségre jótékony hatású vegyületet. Ez a vegyület az OPC, amely a C-vitamin segéd molekulája, azaz a C-vitamin sokkal nagyobb mértékben tud felszívódni OPC jelenlétében, ezáltal megsokszorozza a C-vitamin hatását. Az összes növény közül a szőlőmagnak van a legnagyobb antioxidáns, vagyis OPC tartalma. Az OPC antioxidánsként kifejtett hatása majd húszszorasa a C-vitaminnak, s közel ötvenszer erősebb az E-vitaminnál. Az OPC mindmáig a leghatásosabb a szabadgyökök ellen: megszűnteti a szabad gyökök által okozott láncreakciókat és megakadályozza az emberi sejtek és szövetek károsodását, idő előtti öregedését.
  • Erősebbé teszik az érfalakat, csökkenti a szív– és érrendszeri betegségeket, az érelmeszesedést, a daganatos megbetegedéseket; valamint látászavarok ellen és gyulladásos betegségek esetén is rendkívül hatékony.
  • Mivel hatásosan semlegesíti a szabad gyököket, segít megelőzni a szívbetegséget és a többi olyan bajt, ami a véráramlás javításával gyógyítható.
  • A szőlőmag kivonat képes áthaladni a véragy gáton, ezáltal védelmet biztosít az agy és az idegrendszer számára.
  • A folyamatos szőlőmag kivonat fogyasztása csökkenti a szem gyulladását, nő az alkalmazkodó- és látóképesség; ezenkívül gátolható a szürkehályog kialakulása. Fogyasztása  mindenképp ajánlott azok számára, akik rendszeresen több órát töltenek számítógépes munkával.
  • A készítmény ajánlott továbbá keringési problémák megelőzésére, enyhíti az allergiás tüneteket, illetve segít beállítani a megfelelő  koleszterinszintet. Segíthet az ízületek egészségének megőrzésében, illetve csökkentheti a gyulladásokat.
  • Jótékony hatása a kötőszöveti betegségekre is kiterjed, mivel erősíti a bőrben lévő kollagént. Ennek okán jó hatással van a bőrre is, szerepe van a bőr rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzésében, továbbá késlelteti a ráncok kialakulását.
  • A szőlőmag kivonat tehát igen hatásos a bőrre és annak minőségére, ezért speciális bőrápoló készítményekhez, illetve kezelésekhez is alkalmazzák. A szőlőmag kivonatnak köszönhteően a bör friss, üde, feszes és jó illaú lesz. Ránctalanító és bőrfeszesítő hatása akkor is működik, ha a szőlőmagot elfogyasztjuk, s nem krémet használunk.

Összességében tehát a szőlőmag kivonat hozzájárul az emberi élettartam meghosszabbításához.