Tirozin

A nem esszenciális aminosavak közé soroljuk, bár újabb kutatások már a szemi esszenciális aminosavakhoz sorolják, tehát esszenciális aminosavakból lehet szintetizálni. Egy másik esszenciális aminosavból tudja előállítani a szervezetünk, ez pedig a fenilalanin.

A tirozin felépítésében is hasonlít a fenilalaninhoz, sok esetben a fenilalanin először tirozinná átalakul, ebből indul ki az adrenalin szintézis. Tirozinból is kiindulhat ez a folyamat, amennyiben az átalakulást katalizáló enzim károsodott.

Az adrenalin hormonként és neurotranszmitterként is funkcionál, a mellékvese velőállományában  termelődik fizikai megterhelés vagy stressz hatására. Szerkezetét tekintve egy fenil-etil-amin, amely a fenilalaninból és tirozinból szintetizálódik, és a katekolaminok (neurotranszmitterek) közé tartozik. A szimpatikus idegrendszer hatását közvetíti. Legfontosabb funkciója, hogy az intenzív izommunkához biztosítja az egyre növekvő energiaigényt.

A tirozin további katekolaminok prekurzora, úgy mint a dopamin és a norandrenalin, amelyek szintén neurotranszmiterként funkcionálnak. Ezek az ingerületátvivő anyagok igen jelentős szerepet játszanak a szervezetben:

  • A dopamin a testben termelődik, az agyban neurohormonként van jelen, a hipotalamusz termeli. Neurotranszmitteri szerepe, hogy aktiválja a dopamin receptorokat. Funkciója, hogy gátolja a prolaktin hormon felszabadulását a hipofízis elülső lebenyéből. Hatását részben közvetlenül, részben noradrenalin-felszabadítás útján fejti ki.

Gyógyszerként is használható, amely a szimpatikus idegrendszerre van hatással, mivel  megemeli a pulzust és a vérnyomást.

A tirozin ezenkívül segíti a melanin szintézist és az étvágy kontrollálását.

A melanin egy sötétbarna színanyag, amelyet a bőr melanocitái, pigmentsejtjei termelnek. A bőr és a szem színét határozza meg, valamint igen jelentős feladata, hogy védelmet nyújt a nap káros sugaraival szemben.

Fenilalanin, tirozin, triptofán, szerotonin

  • A fenilanilin, a tirozin és a triptofan egyaránt étvágycsökkentő és hangulatjavító hatású aminosavak. Étvágycsökkentő tulajdonságuk a szerotonin és dopamin nevű hormonokkal áll kapcsolatban. Ezen aminosavak jelenléte szerotonint és dopamint szabadít fel a szervezetben. Ezek a hormonok javítják a stressztűrőképességet és alkalmasak a depresszió ellen is. Ezáltal javítják az általános kedélyállapotot, enyhítik a szorongás, depresszió és a narkolepszia tüneteit.
  • A triptofán szerepe: közvetlenül szerotoninná alakul. Ha a szerotoninszint alacsony, akkor idegességet, depressziót és nagy étvágyat eredményez. A helytelen életmód is kiválthat alacsony szerotoninszintet.
  • A fenilalanin egy kis része a májban tirozinná alakul át és segíti a szerotonin felszabadulását és emellett a kolecisztokinin nevű bélhormon felszabadulását is, aminek szintén étvágycsökkentő hatása van.
A tirozin tehát fontos szerepet játszik az anyagcserében és hozzájárul az idegrendszer anyagcseréjéhez is. Antidepresszáns hatásánál fogva csökkenti a fáradtságot és az ingerlékenységet, valamint csökkenti a testzsírt és az étvágyat. Gátolja a sejtöregedést, segíti a bőr és a haj kialakulását.