Tömjénfa

A tömjénfa másik neve a Boswellia Serrata, mely egy ősi nedvtermelő fa. A tömjénfa hatóanyaga a nedvében található. Általánosan ajánlott az ízületi gyulladásokra,  de számos gyakori betegség kezelésére alkalmas, az ízületi fájdalmaktól a gyomorfájdalmakig.

A TöMJÉN Hatóanyagai

A tömjénfa hatóanyaga a boswelliasav. A növényt már az ókorban is ismerték gyulladáscsökkentő hatásáról. Olyan ritka gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, mint egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer.

Hatását azonban más módon fejti ki, így nem irritálja a gyomornyálkahártyát, mely a szokásos gyulladáscsökkentő készítmények fő mellékhatása szokott lenni. A boswelliasav ugyanis a kötőszövet védelmén, és az ízületekhez áramló vér mennyiségének növelésén keresztül fejti ki gyulladáscsökkentő hatását.

A boswellia mind az oszteoarthritisz (degeneratív ízületi gyulladás), mind a rheumatoid arthritisz (sokízületi gyulladás) esetében gátolja a gyulladást. Emellett gyulladásos bélbetegségekben, és más autoimmun állapotokban is van hatása, mivel gátolja  az 5-lipoxigenáz működését, amely az első enzim a gyulladásos anyagok termelésekor. Ez az enzim segíti a leukotriének létrejöttét, melyek a gyulladásos folyamatok fő molekulái. A leukotriének szöveti hormonok, amelyek a zsírsavak lebontása során keletkeznek.

Már a legkisebb mennyiségben is szerepet játszanak–mint közvetítő anyagok-a gyulladásos, illetve allergiás reakciókban. Ennek következtében a sima izomzat hosszú ideig tartó spazmusa jön létre, különösen a bronchusokban és a véredényekben. Ezenkívül növekszik a véredények falának áteresztőképessége, ami maga után vonja a gyulladásos sejtek „kivándorlását” a környező szövetbe.

A tömjénfa hatóanyaga a human leukocita elastase (HLE) aktivitását is gátolja. Ez is egy gyulladásos anyag, és sok gyulladásos betegségben megemelkedik a szintje. Ezeddig a boswelliasav az egyetlen olyan anyag, ami a leukotriének és a HLE szintjét együtt képes csökkenteni.

Bizonyos kutatások alapján beigazolódott, hogy szerepet játszhat a ízületi szövet leépülésének késleltetésében. Más vizsgálatok alapján a tömjénfa átlagosan két héten belül képes javulást hozni a fájdalom, illetve az ízületi merevség tekintetében.

A reumás és oszteoartritiszes betegek között a gyulladás csökkentésében a boswellia hatásosabbnak bizonyult a receptre kapható gyógyszereknél. Az artritiszes fájdalom csökkentésében is jobb hatást tudott elérni egyes esetekben, mint az aszpirin, az acetaminofen és egyéb fájdalomcsillapítók.

A boswellia csökkenti az ízületek daganatát, javítja a gyulladt ízületek vérellátását, fokozza a mozgékonyságot.

Miben segít a tömjénfa?

A tömjén további gyógyhatásokkal is rendelkezik, úgymint csíraölő, fertőtlenítő, sebgyógyító hatású szer. Fertőtlenítő tulajdonságának igen jelentős szerepe volt a templomok és szentélyek fertőtlenítésében a nagy járványok idején.

A boswelliasav mellékhatása

A boswellia nem esszenciális tápanyag, s hiánytünetei sincsenek. A boswellia kivonat és a boswelliasav az eddigi ismeretek szerint nem lép kölcsönhatásba semmilyen gyógyszerrel.

Mellékhatásként előfordulhat hasmenés, hányinger, valamint kisebb bőrkiütések.