Treonin

A fehérjealkotó aminosavak közül a treonint fedezték fel utoljára. Esszenciális aminosav, vagyis a szervezet nem tudja előállítani, a táplálékkal kerül be a szervezetbe. Fehér, kristályos por, vízben oldódó anyag. Növényekben és mikroorganizmusokban a treornin aszparginsavból szintetizálódik.

A treonin funkciói a szervezetben

A treonin a kollagén, elasztikus szövetek termelésében és a fogak felépítésében (fogzománc) tölt be igen jelentős szerepet. Segíti a májfunkciókat, hiszen megakadályozza a májban a zsírsavak felhalmozódását.

Serkentő hatással van az emésztésre, segíti az anyagcsere folyamatokat. Hozzájárul a tápanyagok felszívódásához, egyensúlyban tartja szervezetünk fehérjeszintjét.

Miben található treonin?

Magas treorintartalmú a baromfihús, halak, lencse, gomolya, szezámmag, tej, tojás, burgonya.

A treoninból szükséges mennyiség:

A treonin hiánya májzsugorhoz vezethet. Felnöttek számára napi 0,5 gramm az ideális mennyiség.

Napi 1 grammos adagolásban, kiegészítőként a depresszió kezelésében is alkalmazzák.

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK