Triptofán

 

A LÉTFONTosságú triptofán

 

Bár nem gyakran halljuk a nevét ennek az esszenciális aminosavnak, mégis fontos megjegyezni, hiszen szervezetünk számára elengedhetetlen különösen megnövekedett igénybevétel idején. A folytatásban megismerheted jótékony hatásait és összegyűjtöttünk mindent, amit tudnod érdemes arról, hogyan alkalmazható és miért van nagy jelentősége a regenerációban sportoláskor.
  • Az esszenciális aminosavak közé tartozik. Mint a fehérjét felépítő aminosavak egyike, létfontosságú a sejttömeg és izomzat felépítéséhez, valamint a szervezeten belül előállítandó fehérjék termeléséhez.
  • A triptofán hozzájárul a mentális egészség, a pozitív kedélyállapot, a jó kognitív funkciók fenntartásához. Közreműködik a normál reakciókban, a mentális és fizikai jó közérzet fenntartásában, a normális alvásban.
  • A triptofán a szerotonin szintézis prekurzora, ezenkívül fontos szerepe van a melatonin nevű hormon termelésében is. Ezek a hormonok fontos szabályozói a hangulatnak és a szervezet stresszre adott válaszának.
  • A triptofán a szerotonin előanyagaként tehát szükséges a bőr és a haj felépítéséhez.
  • Növekedési hormon termelést stimuláló hatását is feltételezik.
  • A fenilalanin, a tirozin és a triptofán egyaránt étvágycsökkentő és hangulatjavító hatású aminosavak. Étvágycsökkentő tulajdonságuk a szerotonin és dopamin nevű boldogsághormonokkal áll kapcsolatban. Ezen aminosavak jelenléte szerotonint és dopamint szabadít fel a szervezetben. Ezek a hormonok javítják a stressztűrőképességet és alkalmasak a depresszió ellen is. Ezáltal javítják az általános kedélyállapotot, enyhítik a szorongás, depresszió és a narkolepszia tüneteit.
  • Mindezeken felül hozzájárul a vörösvérképzéshez, segíti az emésztést. Nyugtató hatása miatt segíti a migrénes fejfájás elmulasztásában és fontos szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében.

Alvásproblémák?

A sportolók számára nagyon fontos a triptofán alkalmazása, hiszen fogyasztása segíti a mélyebb, kiegyensúlyozottabb alvást, ezáltal segíti az edzések utáni regenerációt.

Ha nem tudunk elaludni, egy vagy két kapszula bevétele jót tesz a pihenés szempontjából és a reggeli ébredésnél sem leszünk fáradtak. Minden nehezen elalvó ember a lkalmazhatja nehéz élethelyzetekben; illetve nagyobb fizikai megterhelést követően.

Segítség lehet azok számára is, akik túledzettség miatt nem tudnak jól aludni.

A triptofán szinergistái:

Amennyiben triptofánt fogyasztunk, érdemes B1, B2 és B6 vitaminokat is szedni kiegészítésül, mert kölcsönösen segítik egymás hatását.

Mennyi a TRIPTOFÁNBÓL szükséges mennyiség?

A triptofánt szabad formájában milliók fogyasztanak nyugtató, altató, antidepresszív hatása miatt. 500-2000 milligrammos dózisban adagolva jó természetes alternatívája lehet a szintetikus altatószereknek.

Napi adag kb 0,25 gramm.

A triptofánt tartalmazó táplálékkiegészítő készítmények biztonsággal alkalmazhatóan, amennyiben nem lépjük túl az ajánlott napi adagot. Mellékhatásokkal csak ritka esetekben lehet számolni, ilyenek lehetnek például a háyinger és a szédülés, ebben az esetben egyeztessünk szakemberrel, orvossal. Mindig kövessük azonban a termék adagolására vonatkozó leírást, semmi esetre se lépjük túl az ajánlott mennyiséget ugyanis triptofán túladagolás esetén intenzív izom- és idegfájdalmakkal, hajhullással, szájszárazsággal járó tünetekkel számolhatunk, komolyabb esetekben úgynevezett szerotoninszindróma lép fel, amely zavartságot, hallucinációkat, izomgörcsöket, járászavarokat, fokozott izzadást, lázat, szapora szívverést, bágyadtságot, hasmenést okozhat.

Miben található triptofán?

Legjobb forrásai változatosan előfordulnak ételeinkben. Legnagyon arányban a cottage-cheese, a disznóhús, a kacsa, avokádó, hal, tej, tojás, gomolya, banán és datolya tartalmaz triptofánt, így érdemes ezen alapanyagok fokuszált beépítése az étrendbe egy stresszesebb vagy intenzívebb mentális vagy fizikai igénybevétellel járó időszak alatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK