Turmeric gyökér

Minden, amit a Kurkumáról tudni szeretnél

A turmeric gyökér további nevei lehetnek: kurkunna gyökér, indiai sáfrány, kémlő gyökér, sárga gyömbér, kurkuma (angol megfelelője a turmeric).

Fűszer–és gyógynövény is egyben, gyógynövényként igen sokoldalúan alkalmazható, hatóanyagai például csökkentik a trombózisveszélyt, mert gátolják a vérrögök kialakulását fokozzák a zsíranyagacserét, gyulladáscsökkentő, láz, fertőzések, ízületi panaszok, májbetegségek ellen is használják, továbbá fájdalomcsillapító, vértisztító, vérkeringés javító,  májvédő, koleszterin csökkentő, s még étvágyjavító hatása is van. Az élelmiszeriparban  adalékanyagként is alkalmazzák szintetikusan előállított formáját pedig E-100 néven színezékként használják, ettől sárga sok margarin, lekvár vagy üdítőital.

A kurkuma azon növények egyike, melynek gyógyító erejével kapcsolatban az elmúlt egy–két évtizedben kezdtek el hatékonyabban kutatásokat folytatni, s ma már “csodaszerként” emlegetik. Fő hatóanyaga a kurkumin, ez adja sárga festékanyagát és jellegzetes ízét.

A kurkumáról kiderült, hogy hatékonyan csökkent minden gyulladást és a daganatos betegségek minden fázisában hatékony segítséget jelent. Világszerte vizsgálják a kurkumin rákellenes, artritisz, cukorbetegség, csontritkulás és az Alzheimer-kór mögöttes kórállapotait javító hatását.

A kurkuma hatóanyagai fokozzák a zsíranyagcserét, tehát hozzájárulnak a súly csökkenéséhez. A kesernyésen csípős ízű kurkuma segít megtisztítani a szervezetet a felhalmozódott, káros salakanyagoktól is, minek révén fokozza az anyagcserét.

Miben segít a kurkuma?

Segíti a májműködést is, leginkább úgy, hogy gátolja a zsírlerakódást és segíti a zsír kiürítését. Befolyásolja az izületek egészségét és mozgékonyságát, fokozza az ínszalagok rugalmasságát.

Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, ugyanis redukálja a gyomorsavtermelést és jótékony hatású a felpuffadás és a bélgörcsök esetén, illetve segíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből.

Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol termelését, mely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folymatokat. A kurkuma tehát gyulladásgátló hatású, mivel gátolja a gyulladáskeltő leukotrién anyag képződését, ezért hatékony segítséget nyújt a különböző gyulladásos betegségeknél, úgy mint allergiánál, hasnyálmirigy-gyulladásnál, nemi szervi gyulladásos betegségeknél, reumás és egyéb ízületi betegségeknél. Hatásos továbbá láz és egyéb, kisebb-nagyobb fertőző  betegségek esetén is, a maláriától a nemi úton terjedő betegségeken keresztül a gyomorfekélyig vagy pikkelysömörig. Bizonyítottan jótékony az emésztési zavarok, és kóros epeműködés esetén is.

Igen nagy jelentőséggel bír, hogy a kurkumin minden vércsoport számára hasznos és jótékony hatóanyag. A kurkumin gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak nevezett anyagok szintézisét a szervezetben. Kiváló vízhajtó, így segíti a vesék munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is.

A KURKUMA Jótékony hatásai

A kurkuma segíti a vérképzést, a szívműködést, a keringést. Jótékony hatása érezhető a tüdő, a felső légutak és az idegrendszer megfelelő működésében. Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy tisztított vajban feloldva 1:1 arányban naponta

4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést és feloldja a lerakódásokat.

Hozzájárul a szervezet ellenálóképességének megőrzéséhez, s erősíti a szervezetet az allergiák kialakulásával szemben.

Az emberi szervezetben a kurkumin talán egyik legfontosabb hatása, hogy gátolja a krónikus gyulladás kiváltójának a működését. Ez a bizonyos gyulladást kifejtő anyag egyfajta kapcsolóként működő fehérje, ami beindítja a gyulladáskeltő anyagokat aktiváló géneket. Ez az aktiváció a rákos folyamatoknál is minden fázisban kimutatható.

Számos adat bizonyítja, hogy a kurkuma hatóanyagai a különböző mechanizmusok által sokféle betegség megelőzésében és gyógyításában segítenek, az érrendszeri betegséketől a rákig. Bizonyítottan antioxidáns hatású, gyulladáscsökkentő,  rákmegelőző, és javítja a rákkal szembeni hatékonyságot növelő mechanizmusokat.

Serkenti az immunrendszeri védelmet, mivel aktiválja a fehérvérsejtek, a limfociták közül a természetes ölősejteket, amelyek a szervezetet veszélyeztető sejteket hatástalanítják vagy el is pusztítják, és gátolják az immunválaszt gátló limfocita sejtek működését. Mivel a természetes ölösejtek funkciójukból adódóan a kóros sejtek pusztítói, egyben a rákos daganatsejtek elleni küzdelemben is igen fontos szerepet töltenek be.

A kurkumin gátolja a rákos sejtek növekedését, burjánzását és szóródását, tulajdonképpen azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin gátolja annak az enzimnek a működését, amely eme folyamatban a döntő szerepet játsza, valamint leköti a vérben található vasat és rezet. Viszont pont ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez, valamint gátolja a cox 2 (cyklooxygenáz) gyulladási enzim tevékenységét, mely a T-limfociták érését akadályozva, hozzájárulnak a tumorok növekedéséhez.

Blokkolja azon anyagok működését, melyek a rákos sejtek burjánzásáért felelnek, továbbá blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, mellyel meggátolja a sejtek sokszorozódását. Elősegíti az úgynevezett rákmegelőző  állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi a programozott önmegsemmisítő mechanizmusnak a megindulását. Ebben a folyamatban már a szervezet képessé válik a ráksejtek azonosítására, és parancsot ad nekik önmaguk megsemmisítésére.

A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, ilyen például a szelén, az A-vitamin, a töld tea és a D3-vitamin. Ezek közül viszont vitathatatlanul a kurkumin a leghatékonyabb.

A kurkuminnak további egészségvédő hatása van baktérium-, gomba-és vírusellenes anyagként is. Jelentős mértékű befolyással bír a rák-, szív-és érrendzseri betegségek, valamint a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór elleni védelemben. Ez utóbbi betegség kapcsán bebizonyosodott, hogy a kurkuminnak erős anti-amyloid (keményítőszerű anyag) hatása van, tehát blokkolja a béta amyloid szenilis plakkok agykérgi felhalmozódását, ami a kór jellemző patológiai elváltozásainak egyik okozója.

Megvédhet a szürke hályoggal szemben, és visszafordíthatja a cukorbetegség okozta károkat. A kurkumin gyógyhatásainak vizsgálatait kiterjesztették a cisztás fibrózis kezelésére, az autoimmun betegségekre, a szkleroderma kontrollálására, és különféle rákos megbetegedések elleni küzdelemben betöltött szerepének vizsgálatára is a szklerózis multiplex kezelésében pedig már eredményesen alkalmazzák.

Kedvező hatású a cukorbetegségre, mivel csökkenti a vércukorszintet ezen kívül különféle bőrsérülések, sebek kezelésében is hatásosnak bizonyult.

A KURKUMA Hatóanyagai

A kurkumin hatóanyagait tekintve van két kurkuminszármazék is: a demetoxi-kurkumin és a bisdemetoxi-kurkumin. A kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, olyan polifenol vegyület, amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából áll. A kurkumin a kurkumagyökérben előforduló szénvegyület.

A kurkumin erős antioxidáns lévén hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén,  antibakteriális, antivirális, antimikrobás, immunstimuláló vegyület. Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutationra sok esetben csak egy aminosavként tekintenek, de ez valójában csak egy kifejezés, mely arra szolgál, hogy leírják azt a tripeptid formát, mely természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból. Ez a három a glutaminsav, a cisztein és a glicin. A glutation a szervezet egyik legerősebb  antioxidánsa, mely nemcsak arra képes, hogy kisöpörje a szabadgyököket a testből, hanem küzd azok károsító hatásai ellen is.

A növény vízhajtó hatással bír, jótékonyan hat az epe működésére. Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát s ez gátolja az epekő kialakulását, ez pedig segíti a már meglevő kövek kiürülését.

A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét, továbbá védelmet biztosít a vegyi anyagokkal szemben, különösen azoknál, akiknek testnedveiben (nyálában) nincs szabadon keringő A-, illetve B-vércsoportra jellemző antigén. A kurkumin ugyanakkor a bélrendszerben történő poliamin-szintézis hatékony blokkolója is.

Javítja az emésztőrendszer működését és a vérkeringést, de alkalmas a vérzések csillapítására, valamint a menstruációs panaszok kezelésére is.

Bizonyított dolog, hogy az elfogyasztott kurkuma nagy része a bélben és a vastagbélben marad, a szervezet más részébe csupán igen kevés mennyiség jut el. Azonban ott, helyben,  sokféle jótékony hatást tud kifejteni: szabályozza, egyensúlyban tartja a bél baktériumflóráját, gyulladásgátló, megvéd a nyombélfekély vagy a Crohn-betegség gyulladásos állapotaitól, melyek idővel esetleg rákos folyamatokat indíthatnak el. A kutatók szerint a bőségesen fogyasztott kurkumin a bélgyulladásokra adott gyógyszereknél sokkal hatékonyabb.

A kurkumin hatásmechanizmusa és terápiás alaklamazása tekintetében nagyon hasonló a flavonoidokhoz antioxidáns hatású, serkenti a szervezetbe kerülő gyógyszer-lebontó és egyéb enzimeket, például a glutation-S-transzferázok stimulációját. (A glutation-S-transzferáz egy jól ismert antioxidáns enzim, amely az oxidatív stressz során keletkező anyagcsere-termékek nagy kapacitású inaktivációjában és ezáltal a sejtkárosodás kivédésében játszik szerepet).

Fájdalomcsillapítás csökkentése céljából italt is készítenek belőle: forró tejben feloldják és úgy isszák. Kurkumát isznak még pókcsípések esetén is. A kurkumát vízzel is lehet pépesíteni, és ezt az italt fogyasztani. Mivel a kurkuma kiváló antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés lisztet hozzáadva sűrű pép keletkezik belőle, mellyel az érintett bőrfelületet kezelik. Ezt a sűrű pépet a csípéseken túl  szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártyagyulladásra is lehet alkalmazni.

A kurkuma jó hatással van a bőrre is, mivel aranyló, fénylő színt kölcsönöz annak, ezenkívül remekül tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagéntermelődését kívülről és belülről egyaránt.

A kurkuma napi beviteli mennyisége az étrendkiegészítőkön megtalálható, azt kell betartani. Mennyiségét különböző betegségek kezelésekor lehet növelni, megfelelő orvosi konzultáció után.

Ellenjavallat:

A kurkuma fogyasztása 18 év alattiak számára, epebetegeknek és várandós nőknek nem javasolt! Akik véralvadásgátlót szednek, azoknál fokozhatja a vérzés kockázatát.