Xilitol

Napjainkban a fogyókúrával kapcsolatos téma mellett az elhízás okozta következmények is automatikusan napirendre kerülnek. Rengeteg kutatást végeztek és végeznek folyamatosan, nemcsak újabb „fogyasztó szerekkel“ kapcsolatban, hanem emberi csoportokat vizsgálva, kire hogyan hatnak bizonyos változtatások, alapanyagok, és természetesen arra is igyekeznek rámutatni, hogy tulajdonképpen nem a csodára kell várni, hanem csak jobban szét kell néznünk, mit és milyen formán használhatunk/ használjunk annak érdekében, hogy kövessük az egészséges élet út felé vezető utat.

A Xilitol nem csodaszer

Semmi csodáról nincs szó, csupán egy alapvető anyagról, amit édesítőként használhatunk (egyre inkább terjed a használata); zöldségekben, gyümölcsökben is megtalálható, sőt, az emberi test is termeli. Ez nem más, mint a xilitol, amelyet nyírfacukorként ismerünk. A xilitol  a xilóz nevű aldopentózból származtatható cukoralkohol, amelyet nagyobb mennyiségben hemicellulóz tartalmú növényi rostból állítanak elő. A nyírfacukor nevet onnan kapta, hogy első alkalommal nyírfából vonták ki, de ennek ellenére jó, ha tudjuk, hogy kukoricarostból készül.

A nyírfacukor rendkívül hatásosnak bizonyult a fogyókúrázók, illetve diétázók körében. Nagyon sok pozitív oldala van használatának a hagyományos cukorral szemben.

A felszívódó szénhidráttartalma kisebb, és a kalóriaértéke is 40%-kal kevesebb, mint a hagyományos cukoré-emiatt a vércukorszintet sem emeli meg olyan  mértékben.

Az ingadozó vércukorszintet igyekeznünk kell kerülni és a fogyókúra, illetve diéta esetében végképp arra kell törekednünk, hogy minél alacsonyabb szinten tartsuk.

Amennyiben nyírfacukrot használunk azokhoz az ételekhez, amelyekhez amúgy egyszerű cukrot tennénk, úgy az nagyon sokat segít nekünk az alacsony, illetve a stabil vércukorszint beállításában és megtartásában, és természetesen megelőzhetjük vele az elhízást és a cukorbetegséget.

A xilitolt másképp dolgozza fel a szervezet, mint az egyszerü szénhidrátokat, így például a cukrot. Hasznosulása bonyolultabb, mivel először cukorrá kell alakulnia, és csak ezután tud felszívódni. Ennek az átalakulásnak köszönhetően az elfogyasztott mennyiségnek csak 50%-a tud  hasznosulni, tehát 100 gramm xilitolból körülbelül 50 gramm szénhidrát kerül be az anyagcserébe. Mivel lassú a felszívódása, és átalakuláson megy keresztül a bevitt mennyiség, ennek köszönhetően fokozza a jóllakottság érzését, így nem tudjuk „túlenni“ magunkat.

Cukorfüggőségben szenvedők körében is egyre inkább alkalmazzák, mert minél többet esznek  belöőe, annál kevesbé függnek a cukortól. Ez pedig nagy előrelépést jelent az egyre nagyobb mértékű cukorfogyasztás okozta egészségügyi problémák területén.

A xilitol lúgosító hatású

A xilitol egyik további pozitív hatása, hogy lúgosító hatású, ezért a Candida diéta során is nyugodtan fogyaszthatjuk.

A xilitol a fogak és szájhigiénia szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír:

A szájban lévő baktériumok ugyanis nem képesek felhasználni a szuvasodást előidéző savak termeléséhez, igy jelentős mértékben csökkenti a fogszuvasodás kialakulását, illetve képes megállítani a fogszuvasodás folyamatát és erősíti a fogzománcot.

Kutatások bizonyították, hogy xilitol hatására nem tud beindulni a szájban az erjedés folyamata, így a szájban lévő baktériumok nem tudják savvá alakítani–ezáltal a száj sav-bázis egyensúlya nagy valószínűséggel egyensúlyban tud maradni. A xilitol lúgosító hatása igencsak kedvezőtlen a baktériumok számára.

A xilitol ezenkívül csökkenti a lepedék képződést, mérsékli a szájszárazságot és segíti az ásványi anyagok fogzománcba történő beépülését.

Cukorral szembeni újabb pozitív hatása, hogy az esti fog-és szájápolást követően alkalomazott xilitol nem káros, ha éjszakára a fogakon és a szájban marad!