Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

Félmaratoni edzésterv a legjobb teljesítményért

Félmaratoni edzésterv a legjobb teljesítményért

Egyre többen futnak, egyre nagyobb létszámmal veszünk részt a futóversenyeken. De vajon tudjuk pontosan, hogy hogyan kell, hogyan érdemes felkészülni egy-egy versenyre? Dobálózunk a számokkal, hogy megvolt a 10 km, akkor legközelebb 20 km jön, hiszen aki ennyit le tud futni az annyit is. De futás közben is ezt érzed? A 15 és 20 km között is ezt érzed, hogy már csak 5 km van hátra, mi az neked?

A félmaraton már egy olyan táv, amire érdemes komolyan készülni, amit már nem mindenki vállal be a rendszeresen futók közül sem. Ez a táv már testben és fejben is megköveteli a munkát, nem csak a verseny közben, de előtte is. Ha még nem futottál félmaratont és életed első félmaratonját tervezed – vagy már futottál, de nem érezted az igazinak –, akkor olvass tovább, hátha találsz itt még ötleteket a felkészüléshez!

Rengeteg fajta félmaraton edzésterv létezik, amelyek segítenek, de mindig azt tartsd szem előtt, hogy fokozatosan terheld magad! Nézd meg, mennyi időd van még a versenyig, mennyi időt tudsz rászánni a felkészülésre, milyen fizikai állapotban vagy, és volt-e mostanában valamilyen sérülésed. Alakítsd ki a saját személyre szabott edzésterved!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/2205/o_alexander-redl-d3bYmnZ0ank-unsplash_20190828111334.jpg

Ezekre lesz szükséged a félmaratonhoz

Sokan nem is gondolják, mennyire fontos az egészségük szempontjából, de bizony nem elég csak az edzésekre koncentrálni. Ahhoz, hogy sokáig futhass hosszabb távokat, szükséged lesz egy megfelelő futócipőre. Ruhából is érdemes a futáshoz célzottan választani, különösen a téli futásokhoz. Célszerű az esőre is felkészülni egy futóknak készült esőkabáttal.

Tervezz nagyjából heti 3 futóedzést 4-6 hónapon keresztül és – kezdőként, jelentős súlyfelesleg és egészségügyi probléma nélkül elkezdve – tiéd lehet a félmaratonért járó érem!

 

Futócipő és sportruházat

Futócipőt mindig a megfelelő szakboltban keress! Ezek a boltok erre specializálódtak, itt futás közben megnézik a talpad fekvését, a stílusodat, és annak megfelelően ajánlanak cipőt azért, hogy sokáig megőrizhesd a bokád, térded és csípőd egészségét.

A ruházatnál is fontos, hogy sportolást kényelmessé tevő anyagból legyen, a fazonját is ennek megfelelően válaszd. A félmaratoni táv több mint egy félórás futás, legyen az kényelmes, kellemes bármilyen időjárási körülményekkel is találkozol. Legyen megfelelő ruházatod melegre, szélre, esőre.

Melegben fontos a napvédelem, és az hogy az izzadás hatására ne dörzsöljön ki a ruha sehol. Esőben fontos, hogy ne hűlj le, mert az az ízületeknek, izmoknak nem tesz jót. Legyen kényelmes, az izzadságot elvezető anyagból a ruházat, főleg a nyári futásokhoz!

Tudatos táplálkozás

A félmaraton már kellően hosszú táv ahhoz, hogy oda kelljen figyelni a helyes táplálkozásra, hogy ne éhezz, ne álljon fenn gyomorprobléma, esetleg emésztési bántalom a táv során. Érdemes az edzések alatt kipróbálni, milyen tápanyagra hogyan reagálsz.

Félmaratonon már félóránként nagyjából érdemes pótolni az elveszített tápanyagokat, ásványi anyagokat és folyadékot.

 

Sőt, nem csak a futás során, de már előtte is érdemes a megfelelő tápanyagokat bevinned, hogy feltöltsd az izomzatodat energiával. Előző este a nagyobb versenyek előtt rendszerint “tésztapartit” tartanak, ahol szénhidrátdús ételekkel töltenek a versenyzők.

Verseny napján figyelj arra, hogy zsíros, cukros ételekkel ne terheld a szervezeted. Igyál elég folyadékot – szénsavmentes ásványvizet –, hogy hidratáltan indulj a távnak.

A verseny során érdemes egyszerűen kezelhető, gyorsan és könnyen felszívódó tápanyagokat magadhoz venni. Ennek tökéletesen megfelelnek az erre a célra készült gélek, izotóniás italok és mindenféle állóképességi sportkiegészítők, de a frissítő pontokon megtalálni müzliszeletet, banánt is.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/2205/o_action-active-activity-2770409_20190828111220.jpg

Motiváció

Egyszer egy nagyon fontos megjegyzést tett a sportpszichológusom:

“Egy dolog van, amin még én sem tudok segíteni… ez pedig nem más, mint a motiváció hiánya.”

 

Ha már ez megvan, akkor éhes farkasként vehetjük be a távot: az áhítatott félmaratont, azaz a 21097,5 métert. Most pedig felveszem az enyhén gyötört futócipőmet és letudom a mai adagomat is…

Mi lehet az, ami előrelök minket, amikor mások vasárnap délután elnyúlnak a kanapén egy kiadós ebéd után?

Szeretnénk magunknak megfelelni, vagy akár másoknak, lehet egy csinos nő, illetve helyes férfi szimpátiájának kivívása, vagy egy komoly elhatározás és szemléletváltás.

Fontos, hogy mind az egyes futások alkalmával, mind hosszú távon a felkészülés során fenn tudd tartani a motivációdat. De mit tudsz csinálni akkor, ha alábbhagy a lelkesedés, ha épp nincs kedved elindulni, ha lenne jobb programod is, esetleg rossz az idő? Hogyan tudod mégis rávenni magadat a futásra?

  1. Kedvenc zenék: ha szeretsz zenére futni, ideje összerakni egy új válogatást, venni egy új fülhallgatót és kipróbálni, milyen jó minőségben hallható új zenékre futni és élvezni a természetet magad körül.

  2. Lásd magad a célban, ennek megfelelően apró lépésekben, közeli célokat kijelölve emeld a távokat, időtartamot a futásoknál. Képzeld el magad előtt, ahogy beérsz, ahogy a nyakadba akasztják az érmet és az érzést, hogy elérted a célodat, megcsináltad, amit elterveztél!

  3. Amikor fáradsz koncentrálj arra, hogy mennyit készültél és csak percek választanak el a céltól. Figyelj a külső történésekre, az emberekre, a futókra, beszélj magadhoz, bíztasd magadat, hogy igen, ez az, megcsinálod, képes vagy rá! Bíztatnak az út szélén álló sportrajongók, rokonok is. Vegyél pár falatot a frissítő állomáson, igyál pár korty izotóniás italt és érezd, ahogy átlendítenek a holtponton!

Félmaraton edzésterv – így készülj fel!

Amennyiben egészségesen, mozgásszervi, keringési rendszeri problémáktól mentesen állsz neki az edzéseknek, megfelelően bemlegítve, levezetve és lenyújtva, akkor heti 3-4 futóedzéssel akár 4-6 hónap alatt is felkészülhetsz a nulláról egy félmaratoni távra. A munka azonban kemény lesz és következetesen kell tenned azért, hogy ez sikerüljön. Fontos a motiváltság, az akarat, a koncentráció és hogy betartsd az edzéstervet is.

Nagyon fontos a bemelegítés és a fokozatosság az edzések során. Továbbá a szisztematikus felépítés és az edzések végén a kellő nyújtás, valamint lazítás. Ne legyünk éhesek az elején, maradjunk mindig motiváltak és a munka meghozza a gyümölcsét. Sokan esküsznek rá, hogy adott versenytávot minimum egyszer teljesítsük a nagy nap előtt, de én ezt nem tartom teljesen jó döntésnek.

A választott táv 80-85 százalékáig jussunk el a leghosszabb edzésünkön és akkor már tudni fogjuk, hogy mivel állunk szemben.

 

Bemelegítés

A bemelegítés legalább 10-15 perc hosszú legyen. Ezzel testileg-lelkileg felkészülsz magára a futásra, beindul a keringés, az ízületek kenése, az izmok tápanyagellátása. Kezdődjön SMR hengerezéssel, majd gimnasztikai bemelegítéssel folytatódjon, ami tartalmazzon dinamikus nyújtó gyakorlatokat.

Minden ízületet mozgassunk át a bokától kezdve, a térden és a csípőn át a derekunkig, vállakig, nyakig. Alaposan készítsünk fel minden izmot és ízületet a terhelésre és fejben is készüljünk rá az előttünk álló távra.

Gondoljuk végig, merre fogunk futni, milyen körülmények várnak minket (idő, útviszonyok), készüljünk fel minden szükséges felszereléssel – mint a kulacs, kulcstartó zseb, fülhallgató a zenéhez, zsebkendő, némi készpénz vészhelyzet esetére és pár falat étel vagy energiazselé.

Ha még soha nem próbáltál futáshoz táplálékkiegészítőket, akkor érdemes utánaolvasni, hogy miért és hogyan használhatod az energia géleket, hiszen nagyot dobhat a teljesítményeden és segítheti a regenerációt.

Futóedzés

Az edzés maga lehet folyamatos futás vagy technikai edzés különböző gyakorlatokkal, esetleg a kettő vegyítve. Van, aki csak a folyamatos futásokat kedveli, ami hobbi szinten is kiváló módszer.

Ha viszont javítani szeretnél a technikádon, idődön, tempódon vagy ízületi panaszaid keletkeztek, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy más jellegű felkészítő módszereket is kipróbálj. Végezhetsz iramfutásokat, intervall módszert is alkamazhatsz, dolgozhatsz a mozgásmintádon, a leérkezésen, az elrugaszkodáson, de lehet erősíteni a törzsizmokat is külön erősítő edzésen, hogy minél gazdaságosabban tudj futni.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/2205/o_active-exercise-fit-2424257_20190828111235.jpg

Nyújtás

Ez a rész az elfáradt, megdolgoztatott izmok állapotának visszaállítását célozza és egyúttal a felkészülést segíti a következő edzésre. Ha ezt nem végzed el, az izmok nehezebben, lassabban regenerálódnak és könnyebben sérülhetnek.

A nyújtó rész legalább negyed órás legyen, tartalmazhat SMR hengerezést, majd ezután statikus nyújtógyakorlatokat állva, ülve vagy akár fekve is, ha van rá lehetőség. Alaposan nyújts át minden izmot és ne csak a lábadra koncentrálj, hiszen dolgozik a futás során a felsőtest is! Nyújtsd át a vádlit, a combfeszítőt, combhajlítót, a farizmokat, de a hátadat és a válladat is!

Minden nyújtó gyakorlatot tarts ki legalább 20-30 másodpercig azért, hogy valóban hatékony legyen!

Összegezve ezekre figyelj a felkészülés során

  • Heti 30-50 km futás elég a felkészülési időszakban.

  • Fontos a fokozatosság és mértékletesség.

  • Kövess egészséges életmódot, figyelj a cukorban és zsírban szegény táplálkozásra.

  • Szerezz be megfelelő futócipőt egy szakboltból.

  • Gyűjts kellő motivációt, készülj fel mentálisan!

  • Ne felejtsd el soha: nyújtás, nyújtás, nyújtás!

Figyelj arra, hogy fokozatosan vágj neki a kilométeres távoknak, vagy nyújtsd a futóidődet, hagyj időt a szervezetednek regenerálódni, tehát adj elég pihenőidőt. A lelkesedés egy jó dolog, de ne ess túlzásokba, ne kezdd mindennapos futással, mert hamar sérülés lesz a vége.

Figyelj oda a táplálkozásodra és szerezz be minden fontos kelléket, amik az egészség fenntartásához szükségesek, mint amilyen a jó futócipő, ruházat, megfelelő ételek.

Praktikus az is, ha váltogatod a futó- és erősítő edzéseket, hiszen a kettő egymást kiegészítve fog kiváló eredményt hozni. Ha teheted válassz olyan terepet, ahol van kialakított rekortán futópálya, ami kíméli az ízületeidet, vagy fuss természetes talajon és csak legvégső esetben betonon.

Sikeres felkészülést kívánunk!