Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Hogyan maradj motivált?

1656Ha tényleg csak én vagyok a demotiváltsággal egyedül, akkor ne olvassatok tovább, a végén még rátok is átragad. De demotiváltság ide vagy oda, olyan még velem sem fordult elő soha, hogy azért hagytam ki edzést mert nincs kedvem. Hogyan kapok kedvet az edzéshez 10 órányi iskola és 2 óra utazás után?

Szóval hazaérek, este 7… Hullafáradtan, éhesen, nyűgösen és tudom, hogy le kéne nyomnom egy kőkemény edzést, mégpedig időre, mert bizony a terem este 9-kor kegyetlenül bezár (na jó nálunk vannak a világ legcukibb recepciósai, úgyhogy ha nagyon szükséges maradhatok 21:10-ig).

Az első amit teszek, hogy azonnal átveszem az edzőscuccom. Ha rajtam van már nem fogom azért levenni, hogy mehessek aludni. Utána rögtön összekészítem az edzéshez nélkülözhetetlen táplálékkiegészítőket, BCAA-t amit edzés közben iszok, és a kedvenc tiramisus Iso whey zero-mat. Néha már alapjaiban az is motivál, hogy rég ettem édeset és edzés végén vár a fincsi turmixom.

Kimegyek a konyhába, berakom a lejátszóba a kedvenc dalaimat, közbe valami ennivaló után nézek. Én mindig szoktam enni edzés előtt, különben nem bírnám energiával az edzést. Általában ez valami magasabb szénhidráttartalmú dolog, függetlenül attól, hogy mennyi az idő, mert az edzést bírni kell. Ilyenkor szénhidrátból viszek be gyorsa felszívódásút és közepesen gyors felszívódásút is, de figyelek arra, hogy fehérjét is tartalmazzon az étel. Ez általában teljes kiőrlésű szendvics gyümölcsökkel, zabos-gyümölcsös smoothie, vagy olyan zabos-túrós-gyümölcsös süti amit én csináltam. Miközben eszem, fejben van 1 listám, hogy miért megyek edzeni, amit pontról pontra végigveszek.

Egy pár ezek közül:

  1. Mert ma is tenni akarok valamit az egészségemért.
  2. Mert nem fogok fázni (igen én különösen fázós vagyok, télen meg főleg…)
  3. Mert mindig van a teremben a többieknek egy-egy kedves szava hozzám amitől rögtön jó kedvem lesz
  4. Mert nem fogom a genetikámra a kinézetem, hanem teszek a változásért
  5. Mert ha nem megyek, úgyis nagyon-nagyon-nagyon meg fogom bánni.

Oké, végigmentem a pontokon, de valami még mindig hiányzik… Ha este végzek az edzéssel akkor egy különösen fincsi fogást szoktam magamnak csinálni vacsorára, amire elég csak rágondolnom, rögtön megyek is edzeni, hogy minél előbb ehessem. Kíváncsiak vagytok? Ez egy túrókrém, és bár nem csirke, azért választottam a túrót alapul, mert lassú felszívódású, meglassítja a szénhidrát felszívódását is, és jóllakottság érzést ad. Ezek azért kiemelten fontosak számomra, hisz edzés után nem sokkal már le is kell feküdnöm, hogy pár óra múlva hajnalban már ismét a vonaton zötyöghessek a suli felé.

1659Akkor lássuk a receptet:

-20-50g mazsola ízlés, cél és testtömeg szerint

-250g túró

-125g natúr joghurt

-citromaroma

-folyékony édesítő

Ezeket mind csak jól összekutyulom és már eszem is!

És ha még ezek után is nehézkesen indulok meg a terem felé, akkor egy adag Supernova edzés előtti energizáló minden kétségemet elfújja, és már repülök is edzeni (kicsit sem vagyok koffeinfüggő, ááá dehogy)!

Remélem néhányótoknak segített a cikkem, ha nem szoktatok demotiváltak lenni, akkor esetleg jót nevettetek rajta, hogy én viszont mennyire igen. Ha másra nem, arra jó volt a cikk, hogy én már alig várom a mai edzést (és a túrókrémemet is…)

 

Tóth Lídia, Dietetikus hallgató, Semmelweis Egyetem