Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

L-karnitin kisokos

A fogyás manapság élethosszig tartó harc rengeteg ember számára. A megoldást pedig az jelenti alapvetően, ha a szervezet zsíranyagcseréjét meggyorsítjuk. Az l-karnitinnek alapvető szerepe van a zsíranyagcserében, mivel elsődleges tápanyag a test  zsírfelhasználó kapacitásának fokozásában.

Persze nyilván nem elég csupán l-karnitint fogyasztani azért, hogy a felesleg eltűnjön. A karnitin, csak úgy, mint általában az étrend-kiegészítők, önmagában nem elég. Csupán egy eszköz.

HOGYAN SEGÍT A KARNITIN?

Az l-karnitint lizin és metionin aminosavakból szintetizálja a szervezet azért, hogy segítse a tápanyagokból energiához jutni. Számos természetes forrása mellett (avokádó, tejtermékek, vörös húsok) táplálék-kiegészítő formában is elérhető.

A karnitin szerepe a zsírsavak elszállítása a sejt mitokondriumába, ahol az energia termelés zajlik, így a tested nagyobb arányban használ a raktározott zsírokból.

1997-ben végeztek egy vizsgálatot 13-17 év közötti elhízott diákokkal, akiket két csoportba osztottak. Mindkét csoport kapott táplálkozási tanácsadást, előírták számukra az edzést és kaptak étrendet. Az egyik csoport kapott pluszba naponta 2 g L-karnitint, míg a másik csoport csak placebo-t kapott. A három hónapos tanulmány végére mindkét csoport tagjai súlycsökkenést könyvelhettek el, de az l-karnitint fogyasztó csoport átlagosan csaknem 5 kg súlyvesztést ért el, míg a kontrollcsoport csupán átlagosan 75 dekát. A tanulmány egyértelműen bizonyította, hogy az l-karnitin kiegészítés jóval nagyobb súlycsökkenést eredményezett.

Vegetáriánusok esetén is meggyorsította a zsíranyagcserét a karnitin kiegészítés és segített a testzsír csökkentésében.

Mi az L-karnitin funkciója?

Az l-karnitin a hosszú láncú zsírsavakat – mint a trigliceridek -, a sejtekbe szállítja, ahol az energia előállítása zajlik. Így hasznos segítség, ha fogyni szeretnél, hiszen a mozgás során felszabaduló zsírsavakat az l-karnitin segítségével nagyobb hatékonysággal tudod elhasználni energiaként. Állóképességi sportoknál is kifejezetten jól jön.

A napi tevékenységed során az energiaszükségletedet nagyjából 40-45%-ban zsírból, 40-45%-ban szénhidrátból és 10-15%-ban aminosavakból fedezed. Ha l-karnitint fogyasztasz, ez az arány megváltoztatható úgy, hogy jóval több lesz a felhasznált zsír mennyisége. A szénhidrátraktárak sokkal korlátozottabbak, mint a zsírraktárak. Ha kifogynak a szénhidrátraktárak, rögtön fáradtságot érzel. Az l-karnitin ezt áthidalva elérhetővé teszi az energiatermeléshez a zsírokat. Ráadásul kevesebb aminosavat is használsz, tehát nem emészted fel az izomzatodat éhség, erőteljes sportolás vagy szénhidráthiány esetén.

Kinek ajánlott az L-karnitin?

Bárkinek ajánlható az l-karnitin, hiszen nagyon hasznos aminosav, így fogyókúrázóknak is javasolható. Idősek és vegánok esetén a szervezet l-karnitin termelése csökken, így számukra is kifejezetten javasolható.

Ha csak alkalomszerűen sportolsz, akkor nagyobb eséllyel alakul ki izomláz. Az l-karnitin pedig azért fog jól jönni, hogy ne savasodj be. A savasodás gyorsítja a fáradást. Ráadásul az edzéshez több zsírt fogsz felhasználni energiaforrásként, így a testzsírodat is kordában tudod tartani. Orvosi tanulmányok mutatták ki, hogy a karnitin csökkenti a tejsav szintjét a dolgozó izmokban. Ha erősportokban vagy otthon, akkor az anaerob anyagcsere melléktermékekén tejsav képződik, ez pedig gyorsítja a fáradást. Ha ezt késleltetni tudod, akkor késleltetheted a fáradást is, vagyis jobb energiával tovább bírod az edzést.

Függetlenül attól, hogy diétázol, izomtömeget növelsz, erőemeléssel foglalkozol, vagy maratont futsz, az l-karnitin minden esetben nagyon hasznos kiegészítés számodra!

Mennyi az ajánlott mennyiség?

1-3 gramm mennyiségű l-karnitin javasolt egy-egy edzés előtt 30 perccel.