Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Minden nap egy alma

Nagyon fontos elsősorban az alma vitamintartalma

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1979/o_alma_20161012085650.jpgItt gondolok az A- és B-vitaminokra, de ásványi anyagból is tartalmaz kalciumot, cinket, fluort, jódot és szelént is. Sokan teljesen kiiktatják az étrendjükből a gyümölcsöt a fruktóztartalma miatt, valamint sokszor hallom azt is, hogy nekem nem kell gyümölcsöt és zöldséget ennem, hiszen minden vitamint beviszek kapszulák és tabletták formájában. Ezzel mint dietetikus hallgató nem értek egyet, hiszen a vitaminkészítmények ugyanúgy táplálékkiegészítők mint a fehérjék, tehát nem helyettesítik az egészséges táplálkozást. Azért van rájuk kiemelkedő szükségünk, mert sajnos természetes módon képtelenek vagyunk bevinni azt a vitamin és ásványianyag mennyiséget amennyire a testünknek szüksége van. Én most el is kaptam valami náthát, tehát rögtön megemeltem a C-vitamin, kalcium és magnézium fogyasztásom mind természetes tápanyagokból, mind kiegészítők szintjén, és a multivitaminomra is nagyon odafigyelek, hogy el ne felejtsem bevenni. A mi szervezetünk, minthogy sportolunk, többet is igényel a vitaminokból és ásványi anyagokból, mint azé, aki nem sportol, hiszen a mi szervezetünk nap mint nap egy nagyobb megterhelésnek van kitéve. Tehát nem azt mondom, hogy ész nélkül zabáljunk gyümölcsöt, de igenis építsük be jól elosztva az étrendünkbe őket! A zöldségek meg még a legeslegszigorúbb diétában is részt vesznek, tehát itt már tényleg nincs kifogás!

Pektin tartalom és a rostok szerepe

1335Az alma másrészről azért kiemelkedően jó, mert a húsában gazdagon találhatunk pektint, azaz élelmi rostot. Az élelmi rostokat tulajdonképpen a szénhidrátok közé soroljuk, ám ezek nem emészthetőek, így nem hasznosulnak a szervezetünkben, ezáltal nem tudunk energiát nyerni belőlük. Ide tartoznak a gabonafélék héjrészében található cellulóz és hemicellulóz is. Az élelmi rostok szerepe, hogy nagyon sok folyadékot megkötnek, megduzzadnak, nyomást gyakorolnak a bélfalra ami hatására beindul a bélperisztaltika, mi pedig indulhatunk is khmm… az illemhelyiség felé. Szóval bátran ajánlom azoknak, akiknek nehézségeik adódnak ezzel, esetleg székrekedésük van.

A rostok ajánlott fogyasztásának mennyisége mindenki számára 25-40g/nap. Emellett meg kell említenem, hogy a rostok kiemelt szerepet játszanak a diétában, minthogy lassítják a tápanyagok felszívódását, ezzel szabályozva a vércukorszintünket és teltségérzetet alakítva ki. A rostok túlzott bevitele sem ajánlatos azonban, hiszen antinutritív anyagok, tehát megakadályozzák, hogy más anyagok megfelelően felszívódjanak és hasznosuljanak. Nem kell azonban megijedni, hiszen a 25-40g/nap-os mennyiségnél ez a veszély még egyáltalán nem áll fent.

Jelentős rosttartalommal az alábbi élelmiszerek rendelkeznek: alma, körte, málna, ananász, grapefruit, mandarin, kivi, avokádó, hüvelyes zöldségek, brokkoli, kelbimbó, sárgarépa, karalábé, zabpehely és teljes kiőrlésű élelmiszerek.

Remélem így már meghoztam a kedveteket a gyümölcs- és zöldségfogyasztáshoz, hiszen számos problémátok megoldódhat, ha csak erre a kis tényezőre tudatosan odafigyeltek. Nincs más hátra, mint előre: következő vásárlásnál irány a gyümölcs- és zöldségespult! Szép hetet nektek!

Tóth Lídia, Dietetikus hallgató, Semmelweis Egyetem