Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Mit együnk edzés előtt diétában?

418Vizsgáljunk meg néhány zsírégetéssel kapcsolatban felmerült kérdést, hiszen azért nem olyan egyszerű ez, sok mindenre oda kell figyelned.

Mire kell figyelni az edzés előtti étkezésnél?

Nos, a kérdés nagyon jó, a válasz nem is olyan egyszerű. Mert az étkezés akkor is fontos, ha sportolsz. A kérdés lényegi pontja inkább abban rejlik, hogy a rendszeresen sportolóknak ez nem “kényszer”, hanem a szervezetben történő változások miatt magától értetődő. Ha rendszeresen mozogsz, a helyes táplálkozás magától kialakul. A testedzés miatt több szénhidrátot és fehérjét kívánsz, valamint automatikusan több zöldséget és gyümölcsöt eszel; a zsírosabb ételeket pedig kerülöd.

Ha már sportolsz valamennyi ideje, akkor tisztában vagy azzal, hogy az étkezésre valóban automatikusan odafigyelsz, hiszen tudod, milyen teendők várnak téged aznap, mikorra tervezed az edzést, ennek fényében pedig már magától alakul, hogyan tervezed meg a napi menüdet és az edzés előtti étkezést.

Ha most kezded az edzést, akkor eleinte minimális zsírt égetsz el. Ezután viszont napról napra több zsír kerül majd elégetésre. A rendszeres mozgás hatására hatványozottan felszaporodnak a zsírbontó enzimek, amelyek megakadályozzák a további hízást. Ahogy jön az eredmény, úgy leszel egyre lelkesebb és motiváltabb, s ennek hatására folyamatosan át fogod alakítani az étkezési szokásaidat. Érezni fogod, melyik ételtől lesz energiád, és azt is, melyik az, amelyik jobban megterheli a gyomrodat.

(itt megjegyezném, hogy 2-3 hónap elteltével, és remélhetőleg több mínusz súllyal a hátad mögött már a korábban oly finom szaftos ételek után nem is fogsz annyira sóvárogni, mivel tisztában leszel azzal, mit is kell tenni azért, hogy ellensúlyozd az elfogyasztását.)

Ami a “legfontosabb”: ez az odafigyelés nem a finom falatok megvonását jelenti, csupán csak az arányok eltolását!

Viszont! Edzésre nem ajánlott éhgyomorral menned. Ha nem adsz egy kis üzemanyagot a testednek, akkor könnyen lehetsz rosszul edzés alatt. Elég akár egy hirtelen mozdulat, vagy még annyi sem, mivel lemerül a szervezeted és szédülés, ájulás is bekövetkezhet.

Edzés előtti menü

420Az az optimális, ha edzés előtt kb. egy-másfél órával eszel valami könnyűt, ami fehérjedús legyen és egy kis jó minőségű (összetett) szénhidrátot, mert az lassan szívódik fel, ezzel is több órás energiát biztosítva számodra. Ez lehet egy teljes kiőrlésű kenyérből készült csirkehúsos szendvics, vagy egy grillcsirkés saláta, vagy egy natúr szelet kevés rizzsel vagy zöldséggel.

Közvetlenül súlyzós edzés előtt glutamint és BCAA-t érdemes fogyasztani. Edzés után jöhet a fehérje, glutamin, BCAA. Érdemes bedobni 1 g C-vitamint is a regeneráció felgyorsítása érdekében.

Aerob edzés előtt 2-2,5 órával egyél utoljára, edzés előtt negyed órával pedig dobj be egy l-carnitine ampullát. Edzés után itt is jöhet a fehérje, BCAA és glutamin. A karnitin és BCAA valamint a glutamin ne menjenek egyszerre, mert a többféle aminosavnak köszönhetően a karnitin elveszíti a hatékonyságát!

Jó edzést!

Szabó Noémi