Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek
Étrendek

Ninja edzésterv és étrend

Ninja edzésterv és étrend - BioTechUSA

Legyél akár a konditerem szerelmese, vagy crossfit őrült, esetleg aerobikos vagy falmászó, mindenképp találsz kihívást az akadálypálya feladataiban. Lehet jó az erőszinted, az állóképességed, lehetsz fitt, gyors, robbanékony, itt akkor is biztosan találkozol nehézségekkel, ami mindig jól jön, ha fejlődni szeretnél. Talán nincs is igazán olyan sportág, ami kompletten olyan tudást igényelne, mint egy jó kis akadálypálya. Hiszen itt erős fogás, erős alkar, erős hátizmok és törzsizmok kellenek, állóképesség, jó megfigyelő készség, gyors döntéshozás, erős inak, izmok, rugalmasság, bátorság, robbanékonyság, kitartás, eltökéltség, rengeteg hit önmagadban, hogy meg tudsz csinálni olyat is, amit elsőre nem gondolnál… Ha keresed a kihívásokat és kíváncsi vagy rá, mire vagy képes, akkor viszont ezt az edzésformát Neked találták ki!

Amire talán nem is gondolnál, mielőtt benevezel: vajon tudsz függeszkedni és függeszkedésben haladni, esetleg függeszkedés közben a lábaddal fogást találni a következő elemen?

Hogyan fejleszd a fogásodat és az alkarodat?

 • Az első lépés a függeszkedés időre (kezdd 20-30mp-cel és menj fel akár két percig)
 • Ezután tedd dinamikussá a feladatot és kezdj majomlétrán függeszkedve mászni úgy, hogy mindig próbáld kicsit tovább húzni az átlendülés fázisát, tehát azt, amikor egy karon lógsz lefelé
 • Ezután próbálj páros karral ugrással átlendülni a majomlétra egyik fokáról a másikra, a fokokat pedig tedd egyre távolabb egymástól
 • léteznek speciális gépek edzőtermekben, amelyek kifejezetten a fogás és az alkar erősítését szolgálják, de Te magad is kreálhatsz ilyet pl. úgy, hogy egy rövid vízszintes fogantyúra vagy egy botra egy hosszú madzagot rögzítesz, aminek a végére egy tárcsát kötsz. A bot vagy fogantyú kézzel forgatásával a madzagot feltekered, így húzod fel a tárcsát, majd engedd vissza.
 • a húzódzkodás és tolódzkodás gyakorlatokat erőltesd akár gumiszalagon, akár liftes gépen kezdetben, később a saját testsúlyos húzódzkodást és tolódzkodást gyakorold, akár plussz terheléssel

Hogyan fejleszd a törzsizmokat?

A törzsizmok minden mozgás alapját képezik. Ahhoz, hogy gazdaságosan tudd végrehajtani a mozdulatokat a végtagjaiddal, erős törzsizmok kellenek. De ahhoz is, hogy megfelelő tartásod legyen, hogy megfelelően tudd védeni pl. a gerincoszlopodat vagy az ízületeidet a túlterheléstől. A húzódzkodással és a tolódzkodással is rengeteget tehetsz a törzsizmok erősségéért, de fontos, hogy speciálisan erre irányuló gyakorlatokat is végezz!

 • támaszok: a támaszoknak végtelen repertoárja létezik, akár időre, akár ismétlésszámra is végezhetsz támasz gyakorlatokat (pl. ha lábemeléssel kombinálod). Mindig ügyelj arra, hogy feszes legyen a törzs, a fej a törzs meghosszabbított vonalában legyen, folyamatosan told el magad a talajtól és a derekad ne essen be! Milyen verziók léteznek? Alkartámasz, kéztámasz, hosszú híd (előrébb helyezett karok), mindezek megemelt lábbal, vagy váltott lábemeléssel/karemeléssel, ellentétes végtag emeléssel stb. Oldal alkartámasz, oldal kéztámasz tartás, vagy dinamikus végtagmozgással, hátsó alkartámasz, hátsó kéztámasz stb.
 • térdhúzások/lábemelések függeszkedve, vagy tolótámaszban középre vagy kétoldalra, esetleg körzéssel, sőt fejjel lefele is 😉 idetartozik a toes to bar is, amikor függésben a lábat megemelve a lábujjakkal megérinted azt a korlátot, amin függeszkedsz. Ebben a gyakorlatban is lehet ismétlésszámokat növelni vagy tempót lassítani/gyorsítani stb.
 • hasprések, felülések (helyesen, kontrolláltan végrehajtva), hipernyújtások és más kombinált hasizom erősítő gyakorlatok, amelyek komplexen veszik igénybe a törzsizomzathoz tartozó izmokat.

Toes to bar - BioTechUSA

  Keresd a kihívásokat, használd a fantáziádat

  Gondolkodj úgy, hogy minden, amit a teremben vagy a természetben találsz, az egy feladat része. Mássz fel, próbálj ki különböző mozdulatokat, függeszkedj, nézd meg milyen a fogása, próbáld alkalmazni, használni, használj ki minden közeledbe kerülő eszközt, alkalmatosságot, emelj, tolj, húzz bármit és mindent, hogy komplexen tudd fejleszteni a képességeidet.

  Komplex feladatsor a felkészüléshez:

  • húzódzkodás szélesen majomlétrán átugrással és toes to bar-ral kombinálva: húzódzkodj, ugorj át a következő majomlétra fokra, jöhet egy toes to bar, majd ismét kezdd a húzódzkodást.
  • kisétálás fekvőtámaszig, ahol jöhet egy gekkó, vagyis egyik kar és ellentétes láb emelése egyszerre. Minden ismétlésnél 1 mp-cel növeld a végtagok levegőben megtartott idejét!
  • wall ball és burpee kombináció: a crossfitből ismert wall ball (guggolásból labdadobás magasra labdaelkapással) után jöhet egy négyütemű fekvőtámasz.
  • Járó kitörés mérlegállással kombinálva, kettlebell-el: fogj az egyik kezedben egy kettlebellt, a másik lábaddal pedig lépj előre egy jó nagyot. Ahogy süllyeszted a csípődet, úgy add át belülről kifelé a kilépő lábad alatt a bellt a másik kezedbe. Ahogy emelkedik a súlypontod a támaszlábadon jöhet a mérlegállás, majd anélkül, hogy letennéd a hátraemeld lábadat a másik mellé, lépj tovább, add át a lábad alatt a bellt stb.
  • hasprés törzsforgatással BOSU-n, ellentétes térd érintéssel, mialatt a másik lábat nyújtva a levegőben tartod

  Wall ball - BioTechUSA

  Mit és hogyan egyél?

  Mire kell odafigyelni az étkezések során? Alapvetően arra, hogy megfelelő legyen az energiaellátásod, hogy az izomzatod megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét kapjon, hogy ne puffadj, ne terheld túl az emésztőrendszert, hogy megfelelő közérzettel, hidratáltsággal és energizáltsággal tudj nekilátni a feladatoknak, vagy akár a versenynek.

  Hogy épül fel egy napi étrend?

  Reggeli: zabpehely fehérjével és gyümölcsökkel vagy omlett

  Tízórai: olajos magvak, diófélék, esetleg joghurt

  Ebéd: rizs, roston sült lazac, zöldségek

  Uzsonna: gyümölcs

  Vacsora: zöldségek roston sült csirkemellel

  Edzés előtti energizáláshoz dobj be egy cukormentes Super Novát, amit felturbózhatsz BCAA Zeroval és akár Glutamin Zeroval, edzés után pedig jöhet a jól megérdemelt fehérje turmix, a sokféle ízben elérhető Iso Whey Zero!

  Naponta legalább 3-4 liter cukor- és szénsavmentes folyadékot fogyassz!