Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Stílustippek téli futáshoz

Stílusos öltözékek téli futáshoz

Mikre kell odafigyelni, ha mínuszokban indulsz futni? A réteges öltözködésre, vagyis: felül legalább 3 rétegre szükséged lesz, hogy elkerüld a komolyabb megfázást, míg alulra is érdemes beszerezni egy téli nadrágot.

Technikai aláöltöző
Ez felel a nedvesség elvezetéséért, illetve gyors elpárologtatásáért, ami a komfortérzet javításán túl a lehűlés megakadályozásához is hozzájárul. Aláöltözetnek mindig válassz direkt erre a célra, speciális műszálakból készült felsőt és alsót!

Középső réteg
Most jöhet a hőszigetelés! Fontos, hogy ez az anyag megtartsa a test által termelt hőt, viszont engedje a nedvesség elpárolgását. Tökéletes választás egy gyapjúból készült vagy polár felső, melyet már különböző vastagságokban is megtalálni.

A téli futószettek fontos elemei

Felső réteg
Eső, szél vagy hó és kényelmes mozgás nem lehet akadály, ha a megfelelő, „időjárás álló” ruhát választod. A mellény helyett szerezz be egy téli futókabátot, vagy egy sima szélkabátot és a középső rétegnek válassz egy vastag polár pulóvert!

Praktikus öltözet téli futáshoz

Futócipő
A hideg mellett a latyakkal is meg kell küzdenie egy jó téli cipőnek. Hogy hol keress víztaszító és meleg lábbelit? A legnagyobb futócipő márkák mint az Asics, Saucony, Salomon vagy Nike már gyárt kimondottan téli terepre szánt cipőket, de mielőtt megvásárolnád, érdemes csináltatni egy lábdiagnosztikát.

Szakértőnk tippje:

Hasonlóan látom én is. A csapatomban lévő nők is egyöntetűen számolnak be arról, hogy egy a hideg időben egy melegen tartó, a nedvességet jól elvezető aláöltözet, kompressziós szár is elengedhetetlen társ a vastagabb és bolyhosabb téli futózokni mellé. Sokan keresik azokat a futókabátokat melyek a csuklónál egy kézfejre húzható toldással rendelkeznek, hogy kesztyű viselése nélkül is védjék a kézfejet. Nem beszélve az állítható feszességű többfunkciós csősálakról vagy az olyan termo sapkákról, amiben a hosszú hajnak, kontynak is van hely amellett, hogy közben a fül is szélvédett.

Janota Zoltán
13x ironman