Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Amikor minden összejön… Egy győzelem anatómiája (2.)

A cikk első részéből kiindulva, ha fejben már rendben vagy, akkor nagy meglepetés nem érhet, igaz? Természetesen ez túl felszínes egy olyan sokoldalú, többféle képesség magas szintjét igénylő sportág esetében, mint például a duatlon (futás-kerékpár-futás). A felkészülés közben, kellő odafigyeléssel te magad is rájössz, hogy hol vannak hiányosságaid a technika, erőnlét, netán a stratégia terén.


Álmaim versenye, verseny az álmaimmal

Akik életükben először állnak rajthoz valamilyen állóképességi próbán, azoknál (is) tipikus, hogy előtte a versennyel álmodnak. Otthon hagyják a futócipőt, leengedik a tavat, a bringapálya sosem ér véget, állandóan széllel szemben futnak és még kuszább történetekre emlékeznek vissza. Ugye ismerős?

Ebből is látszik, hogy mennyire komplex és minden idegszálunkat, agysejtünket átszövi a mozgás, a cél és maga a feladat. Nálam sincs ez másképp, csak az a különbség, hogy nálam, ha ilyen vagy olyan okból kiemelt fontosságú egy verseny, ez a fázis már hetekkel előbb megkezdődik. Az is érdekes, hogy ha tényleg aprólékosan próbálom összeállítani, lemodellezni, hogy mi is vár rám, mit és hogyan fogok csinálni a NAGY NAPON, akkor az álmaim erősen pozitívvá válnak, mintegy előrevetítve a jól megoldandó szituációt, láttatva azt, hogy mi volt sikeres. Ezt alvás közben befolyásolni nem tudjuk, viszont a mindennapi helyes hozzáállás, önmagunkra és a részletekre való kellő odafigyeléssel, és talán egy kis mentáltréning alapfokú elsajátításával, a rémálmoktól is megválhattok.

Ha már a tudatalattid is a magabiztosságra, higgadt gondolkodásra, a feladat helyes elvégzésére „vezérel”, akkor igencsak jó úton vagy. Ne siettesd! Nekem is közel 3 év kellett, hogy összeálljon a kép magamról, hogy mikor, milyen élményre, milyen intenzíven és hogyan gondoljak. Pedig állítólag másik bolygóról jöttem és nekem minden olyan könnyen megy…

Megéri? Megéri!

 

Tudd, miért vagy ott.

A „csak teljesíteni akarom”. Szinte állandóan ezt hallom a kéréseikkel engem megkereső, kezdő sportolóktól. Szép cél a teljesítés főleg annak, aki először indul bármilyen versenyen, de ha már ott vagy, akkor ne csak teljesíts, mérj is!

Ne fogd vissza magad, az órád mérje a pulzust, részidőt, sebességet, hőmérsékletet. Jegyzetelj le minden apró dolgot, amit fontosnak tartasz és valamilyen hatással volt rád. Ha jönnek az akaratod is próbára tevő, hideg téli napok, akkor ezek között a sorok közt fogod megtalálni azt a plusz motivációt, ami előrevisz!

A harmadik cikkben a verseny napján elvégzendő teendőkről, buktatókról, ütemtervről írok.  Addig is várom kérdéseiteket, visszajelzéseteket a szakértői oldalamon.

 

Janota Zoltán

BioTechUSA – állóképességi szakértő

triatlonedző

13x Ironman