Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Interjú Janota Zoltánnal a féltávú ironman győzelemről

Állóképességi szakértőnk és támogatott sportolónk, Janota Zoltán ismét megmutatta, hogy a tudatos, tervszerű felkészülés, a táplálék-kiegészítők helyes időben és mennyiségben történő használata, mennyit segíthet a sportformán. Hétvégén, a Kaposvár melletti Deseda tónál rendezett féltávú (1,9km úszás, 90km kerékpározás, 21km futás) ironman versenyen bizonyult a legjobbnak! Friss élményeiről, tapasztalálatairól kérdeztük, amik Nektek is segíthetnek a felkészülésben.

 

Amikor pár hete beszélgettünk az éves versenytervedről, óvatosan nyilatkoztál a várható helyezéseket, időeredményeket illetően. Ennek ellenére a hétvégén nyújtott formád magáért beszél. Mi változott?

Az állóképességi sportokban, minél hosszabb a táv, annál több tényező befolyásolja nemcsak a versenyeredményt, de közvetlenül a felkészülést, annak minőségét is. Nem mindegy, hogy mikor, melyik sportágra, intenzitászónára vagy versenyre helyezzük a hangsúlyt. Júliusig 15 versenyen indultam, amelyek egyike sem volt „libakergető” szintű. Volt olyan, hogy az előzetes elvárásaimmal ellenére, pont egy országos bajnokságon voltam lelkileg és fizikailag mélyponton. De ha, nem úgy fogjuk fel, hogy ez a világ vége és a mindent lerombolni tudó egónak megálljt parancsolunk, akkor a Nap továbbra is süt ránk, az élet szépen megy tovább. Voltak jól felkészült versenyzők, akiknek gyengébben sikerült a mostani verseny. Nekik a fenti gondolatok talán még többet jelentenek.

 

A mostani már a harmadik féltávú ironman győzelmed. Mennyire volt más ez a siker, mint a többi?

Mindenben és semmiben. 
Mindenben, hiszen más pálya, más lelkiállapot, ellenfelek és felkészültség. Máshogy kellett megoldanom a meleg és a szél okozta stresszt, a véget nem érő somogyi dombok leküzdését. Semmiben, hiszen a verseny az verseny, be kell érni a célba, ez az elsődleges. A lehető legjobban teljesítve azt, amit terveztem, amire képes vagyok az adott körülmények közt.

Most is „SIX” barátom, a kiváló haza dj és producernek a mixével hangolódtam, de azokat a géleket, kiegészítőket használtam, amivel eddig is gyakoroltam a felkészülés alatt. „Nyerő csapaton ne változtass!”

 

A BioTechUSA állóképességi termékei közül mit használtál most?

A visszapótlás egyik legfontosabb része a kerékpár alatt történik, hiszen itt tud még a legtöbb folyadékot, tápanyagot felszívni a bélrendszer. A futás olyan mindenféle szempontból olyan nagy sokk, hogy ott csak tűzoltásra elég a bevitt energia, ha előtte rosszul ütemeztük. A külső körülményeket is figyelembe véve a túlhígított Isotonic, EnergyGel PRO a gyorsabb felszívódás miatt, a számomra elmaradhatatlan Go Energy és egy kis keksz pedig a szilárd táplálék miatt volt a menü. Az időjárás sokakat becsapott, mert nem volt olyan igazán meleg, viszont a folyamatosan erősödő szél többletmunkára késztette az izmokat és megváltoztatta a hőérzetet és sokan elfelejtettek inni, hűteni. A szervezet akkor is megköveteli azt, ami az adott fizikai terhelés közben neki jár. Ha nem kapja meg, leszabályoz, aminek jobb esetben lassulás, rosszabb esetben a verseny feladása lesz az eredménye. Edzéseken ezt gyakoroltam. Enni-inni a megfelelő időben, ha kívánod, ha nem. Ez bejött most is.

 

A futás mindig sarkalatos pontja a triatlonnak, pláne ha félmaratont vagy maratont kell teljesíteni egy ilyen, európai mértékkel mérve is nehéznek mondható kerékpáros pálya után.  A részeredményeidet tekintve itt is elég egyértelmű volt a teljesítményed, hiszen a legjobb futóidőt produkáltad. Te hogy látod?

Annak ellenére, hogy a kerékpáron szinte mindennel (sók, energia, folyadék) sikerült magas szinten visszapótolni, a futást én konkrétan egy véget nem érő, kanyarogós utazásnak éreztem a fájdalmak birodalmában. A 3 Energy Gel Pro és 2l víz elég volt, hogy tudjam tartani a pulzusom és a tempót. Bár úgy éreztem, hogy folyamatosan lassulok, gyakorlatilag 10s-os különbségek voltak a 3x 7km-es körök közt. Ha ez fáradtan is megy, akkor érdekes dolgok történhetnek 4 hét múlva Nagyatádon a Hosszútávú OB-n. Meglátjuk mire lesz ez elég.

 

10393993172A verseny után IS legfontosabb a „visszapótlás művészete”. Mi az, ami most segíteti a regenerációdat?

Egyértelműen az After, ami inkább másnapra érezteti jótékony hatását. Ilyenkor két napig előnyben részesítem a szilárd táplálék helyett a táplálék-kiegészítőket, mert a gyomrom azért elég nagy stresszt kapott a verseny alatt. Jobb, ha gyorsan emészthető, tiszta forrásból kapja a szervezet legalább ilyenkor a tápanyagot, vitaminokat. A Meal Replacement a tesztelések alatt nekem bevált. Határterhelések után két napig 2 adagot iszom, ezt is bátran ajánlom.

 

Az elkövetkezendő 4 hét edzésmunkája a teljes ráhangolódást követeli meg lelkileg és fizikailag is az ironman távra készülőktől.  További jó felkészülést, jó részidőket!

Köszönöm, izgalmas hónap lesz a július.