Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Testben és fejben is a versenypályán

Mindenki az utolsó simításokat végzi a hétvégi Hosszútávú Triatlon Országos Bajnokságra. Az izgulás, felszerelések rendszerezése utazás és szervezés közben hajlamosak vagyunk kapkodni, figyelmen kívül hagyni az eddig jól bevált rutint. Valami végső csodát kutatva, össze is dönthetjük a sok verejtékkel épített várunkat. Íme egy pár tipp a hosszú évek alatt jól bevált ,,titkos receptekből’, hogy a helyes ÚTon maradj.

 

 

-Bármivel is nézel szembe, jusson mindig eszedbe, hogy ne vállalj felesleges rizikót! Amit edzésen begyakoroltál, amire élettanilag képes vagy, csak azt kell szem előtt tartani, azt kell végrehajtani. Azzal biztosan célba érsz.

– A méregdrága alkatrészek, csillogó versenymez és futócipő helyett MAGADBAN BÍZZ, MAGADBÓL MERÍTS ERŐT! Akkor nem érhet csalódás.

– A türelem mindig kifizetődő stratégia. Ha túl magas intenzitással falod a kilométereket,- bár nem érzed a felfokozott érzelmi állapot miatt- sunyi módon, a tejsavszint akkor is emelkedik az izmokban, feléled az életmentő tartalékaid. Egy ironman- táv vége felé, a maratoni táv lefutása önmagában is alázatra, türelemre int. Ólomlábakkal, megtépázott önbizalommal és csontig hatoló fájdalmakkal, nem lesz már ugyanaz az érzés a célba érés… Megéri?

– Legyen bevált stratégiád a frissítésre, arra, hogy mit, mikor, mivel, mi után, hogyan eszel és iszol.

– Ha úgy érzed, forog a gyomrod, és ha már a nagymama legtutibb triatlonos sütijét sem kívánod, akkor három dolgot biztosan megtehetsz.:

– Lassíts! Ha alacsonyabb intenzitással mész tovább, kevesebb stressz ér, több vér áramlik az emésztőszervek felé, jobban elboldogul a gyomor a táplálékkal is.

– Igyál vizet! Még!

– Egyél sókapszulát! Párás, szeles időt és magas UV-B sugárzást mondanak a hétvégére. Ha nem érzed, akkor is izzadsz, merülnek a sóraktáraid is. A víz visszapótlása önmagában csak tovább ront a helyzeteden. A nátrium, magnézium, kálium, klorid rendszeres visszapótlása stratégiai jelentőségű a víztereink megőrzéséhez a hosszú távú állóképességi versenyzés során is.

– Legyen „A”, „B” és „C” terved arra az esetre, ha beütne a ménkő. Jó sokat készültél, fontos, hogy a változó körülményekhez, feladatokhoz is tudj alkalmazkodni. Nem elég csak azt tudnod, hogy milyen pulzussal, milyen fordulattal vagy éppen légzésritmussal vagy az optimális állapotban. Arra is készülnöd kell, hogy hogyan tudsz visszatérni ebbe a „biztonsági zónába”, ha bármi kizökkente.

– A szeretteid, csapattársaid, szurkolók várnak rád a célkapuban! Sokat áldoztak azért, hogy megvalósíthasd az álmaid. Miattuk IS tartsd be a fenti tanácsokat!

 

Találkozunk a Célban…!

 

Janota Zoltán

BioTechUSA – állóképességi szakértő

triatlonedző

14x ironman