A kockás has titkai 2. rész

2014-07-10 11:29:00

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/96/o_10517059_1443060269295905_829641375_n_20140710114620.jpgA felülések túlmisztifikálása

Ugye mindannyian hallottuk már azt a mondatot az edzőtermekben, illetve barátainktól, hogy „nem értem, miért nem változik a hasam, miért nem lett kockás, hiszen majdnem minden edzés után hasazok!? Megcsináltam ma is vagy 200 felülést, de semmi változás és már meg sem érzem.”

Mint azt mindannyian tudjuk, a hasizom általunk elképzelt formája a tipikus 6 kocka plusz V alak alul. Ez az, ami mindenki számára vonzó. Az a kérdés merül fel bennem ezeknek a mondatoknak a hallatán, hogy miért várnak csodát ezek az emberek egyfajta mozgástól? Miért gondolják azt, hogy egy egyszerű felüléstől ennyi féle különböző izom fejlődhet, formásodhat a testükön? Én értem, hogy nem látja az anatómiai hátterét, de ez, ha józan ésszel nézzük is, elvárhatatlan.

Mondok erre nektek egy példát.

Egy olimpiai sportoló, ha olimpiai bajnok lesz, az még nem jelenti azt, hogy az összes olimpiai sportágban bajnok lett. Azzal, hogy egy területen jeleskedik, még nem tud minden sportágban bajnok lenni és nem is kell neki. Ha ezt az elvet rávetítjük a hasizmokra, akkor logikus, hogy ha az egyenes hasizom felső részét eddzük, akkor abból nem lesz szeparált haránt hasizom, sem pedig köldök alatti kocka.

Ehhez meg kell, hogy értsük a hasfal izomzatának felépítését, ami a következőképpen néz ki:

- külső és belső ferde hasizom

- egyenes hasizom

- haránt hasizom

- rekeszizom

Szerepük pedig a következő:

Külső és belső ferde hasizom: hasprés végrehajtásánál dolgozik a leginkább

Egyenes hasizom: a törzs előrehajlítását biztosítja

Haránt hasizom: a belső szervrendszert óvja a külső hatásoktól

Rekeszizom: a légzés koordinálását végzi

Most, hogy már ismerjük a hasizom felépítését, a következő cikkrészben ezekre kifejlesztett gyakorlatokat mutatok meg nektek. Addig is jó edzést nektek, ha kérdésetek támadna, nyugodtan tegyétek fel, ráadásul én sem tűnök el, hiszen a hivatalos oldalamon képekkel és cikkekkel folyamatosan jelentkezem.


Lemaradtál a cikk első részéről? ITT bepótolhatod :)

Üdv nektek, Schönekker László, Söni

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD LÁSZLÓT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK