Nagy Dóra
Edzés és táplálkozás szakértő
A teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint amit gondolunk magunkról.
A BioTech USA szakértői csapatának tagjaként a következő témákkal kapcsolatban segítem céljaid megvalósulását:
- fogyás
- izomtömeg növelés
- teljesítménynövelés
- erőszint fokozás
tovább »

Nagy Dóra BEJEGYZÉSEI

Merj változtatni!

2015-02-11 15:00:00

Korábban már célozgattam rá, hogy az utóbbi időben változtattam az edzéseimen. Nem volt könnyű átvinni a dolgot, mert a többséghez hasonlóan én is szeretek ragaszkodni a jól megszokotthoz még akkor is, ha az már érezhetően nem túl előnyös. Gondolok itt a már lassan állandósuló combhajlító fájdalomra, a zavaró térdfájásokra és vállfájásokra. Aki régóta komolyan gyúr, azoknak biztos ismerősek ezek a jelenségek. Sajnos nagy súlyos edzés nincs fájdalommentesen, ha éveken át műveled, teljesen mindegy, mennyire figyelsz a végrehajtásra. Az ízületeink nem erre vannak kitalálva, persze, lehet erről vitatkozni...

Crosffit edzőterem

Pár éve találkoztam a funkcionális edzéssel, ami szép apró léptekben behálózta az életemet.

Eleinte csak egy-egy gyakorlat erejéig, és most ott tartok, hogy nagy súlyokkal egyáltalán nem dolgozom. Vannak még guggolások, de alapvetően elöl guggolás, vagy GFlexes egy lábas és társai. Nem is hiányzik, mert most sokkal formásabb a lábam.

Funkcionális edzés közbenNehezen engedtem be mindezt az életembe, de ma már azt mondhatom, hogy nagyon hálás vagyok azért, hogy erre sodródtam. Az első és legfontosabb szempont, hogy nem fáj semmim és ez bizony 30 felett jelentős stressz forrástól szabadított meg. Állandóan azon görcsölni, hogy most tudok-e normálisan edzeni, vagy ki kell hagyni akár egy vagy több edzésnapot vagy izomcsoportot, ez nem hiányzott. A második szempont, hogy hihetetlen tempóban erősödöm, és nagyon szépen formálódom.

Az edzéseim úgy néznek ki, hogy SMR hengerrel végigmegyek az egész testemen, ez kb. 10-15 perc, jellemzően az aznapi izomcsoportokra jobban koncentrálok. Ezután nyújtok, ami 5-10 perc. Mindent lenyújtok alaposan. Ezután pedig következik 5-10 perc aerob melegítés. Kardió gépen. És csak mindezek után jön az edzés maga. Edzés végén pedig ismét nyújtás és SMR.

Nem minden a nagy súlyos és egyáltalán a súlyzós edzés, higgyétek el! És ne egyből a fitballon rúddal majomkodó idiótákra gondoljatok… Nem győzködni akarok senkit, egyszerűen a tapasztalataimról mesélek. És talán nem véletlen, hogy a legtöbb élsportoló a saját sportága mellett már kimondottan hangsúlyt helyez ezekre a gyakorlatokra. Hiszen így tudja célirányosan fejleszteni a sportágához szükséges képességeit. És talán az sem véletlen, hogy ez az edzésforma egyre népszerűbb…

Egyébként ahogy egyre jobban képbe kerülök a gyakorlatok végrehajtásával, tanulok és fejlődök, úgy látom egyre tisztábban, hogy mennyi de mennyi rossz gyakorlat végrehajtás van az edzőtermekben és mennyire sok fájdalmas következmény lesz még ezekből… Figyeljetek oda ;-)

Megmutatom a mai láb edzésemet:

1. vádli-tibialis

- step pad szélén lábujjhegyre állás és lábfej feszítés 20-20 és 30-30 (bemelegítés)

- 30, 30, 45, 60 mp a következő körből: egy lábas tartás step pad szélén lábujjhegyen, majd lábujjhegyre emelkedés lassan ugyanannyi ideig, majd lábfej feszítés ugyanennyi ideig

2. láb 1. kör - 4x

- egy lábas guggolás GFlexszel (10, 12, 15, 20)

- oroszlán (magasra feltámasztott sarokhoz csípőbehúzás) (10, 12, 15, 20)

- szamár vádli (20, 25, 30)

- csípőtolás GFlexben (20, 25, 30)

3. láb 2. kör - 4x

- mérlegállás (Flamingo) 30, 45, 60, 60 mp tartás és ismétlés (egy lábas felhúzás gyakorlatila) egymás után ugyanarra a lábra

- combközelítés gépen (20, 25, 30, 35)

- járókitörés (30, 40, 50, 60 lépés, súly nélkül, lassan)

Még hasat terveztem a végére, de sajnos nem fért bele. Úgyhogy az marad holnapra (link)  :)

Jó edzéseket!

Dóri

Te mivel akadályozod a fogyásodat?

2015-01-23 11:44:00

Sokan kőkeményen elhatározzák, hogy lefogynak és ezért próbálnak mindent megtenni, ám valami miatt mégsem működik a dolog. Most mondok pár ötletet, amit érdemes átvizsgálni az étrendedben, amelyek akadályozhatják a fogyást, pedig talán nem is gondolnál rá…

Alkohol

Gondolhatod azt, hogy ha hétköznap keményen diétázol, akkor hétvégén belefér a bulizás és mellé az alkoholfogyasztás is. Én azt mondom, kéthetente belefér. De sajnos az alkoholnak nagyon magas a kalória tartalma, úgyhogy nem érdemes minden hétvégén koktélba fulladni, ha fogyni is szeretnél, mert tönkreteszed az egész heti munkádat. Sajnos ez ilyen. A Te döntésed ;-)

Péksütemény (pogácsa)

Green Tea Focus BioTechUSA  - Fókuszban a Zöld Tea

Nem csak a kakaóscsigát és társait célszerű mellőzni, mert ugye ’ami édes az tuti hizlal’ (nem mintha ezen múlna...), de a klasszikusan készült sós péksütik is tiltólistások. Itt jönnek mindig a nagy ellenállók, hogy ’mértékkel bármit’ és 'egy-kettő belefér'. Értsétek meg. Nem. Fér. Bele. Főleg az elején nem, de hogy eláruljak egy titkot, ami ellen sokan szoktak tiltakozni: a szervezetednek NINCS szüksége sem fehér cukorra sem lisztre - így ebben a formában. Hagyd dolgozni a szervezetedet, hagyd, hogy feldolgozzon és ne adj neki készen mindent! Tudod, egyszerű cukorral semmi dolog nincs, és egyszerű szénhidrát a liszt is. Gyorsan megemeli a vércukorszintet, amire a szervezet inzulin kibocsátással reagál és ott a zsírok felhasználása meg is áll. Minden, ami a vérben van, megy és beépül a sejtekbe, mert az inzulin ezt eredményezi. És pont ezért kell a diéta idején alacsonyabban tartani a vércukor szintet és kerülni az ingadozásokat például azzal az egy (1) pogácsával is akár…  de viccesek a szénhidrátcsökkentett péksütemények is, amiket megporcukroznak… de tudod, a Te döntésed ;-)

Pékáru

Megkapod az étrendet, amiben teljes kiőrlésű kenyér vagy zsemle van. És lekapod az első barna színű, magokkal megszórt zsemlét a polcról, mert az biztosan az… Sajnos nem. A teljes kiőrlésű kenyér az, amelyiket önvédelemre is lehet használni, olyan sűrű és tömör… Többnyire pár szelet már kitesz fél kilót. Drága, de nem is eszel belőle annyit, mint a klasszikusból. Én mindig azt mondom: az a biztos, amit Te csináltál, Te főztél, Te sütöttél, Te tudod pontosan, hogy mit tartalmaz, mert egyedül ez jelent garanciát. Próbáld ki példul EZT a recepet. De ha nem szánsz rá időt, az is a Te döntésed ;-)

Édesítőszer

Számomra ez volt az év felfedezése. A mesterséges édesítőszerek étvágynövelő hatása. Jobban mondva az, hogy felfedeztem az ellenkezőjét. Ha nem eszek mesterséges édesítőszereket, akkor nem vagyok farkaséhes és nincs olyan étvágyam. Javaslom kipróbálni. Amit érdemes használni, azok az eritritol, stevia, xilit. Ezek természetesek, és nem emelik meg a vércukorszintet úgy, mint a mesterséges édesítőszerek! Nálam ez a pont volt az, aminél szépen be is indult a fogyás végre, pedig már tényleg fogalmam sem volt, hogy mivel van baj… Én egyik napról a másikra elhagytam és azóta sem hiányzik. Én sem értem, de működik. Én döntöttem ;-)

Diabetikus ételek

Sokan gondolják, hogy az, amit a cukorbetegeknek ajánlanak, az majd jó lesz a fogyáshoz! Hatalmas tévedés. Ezek lényegében szinte ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a nem cukorbetegeknek szánt verzió (például nápolyi, keksz), csak összetételükben tartalmaznak lassú felszívódású összetevőket IS (sajnos nem eleget), ami valamilyen szinten egészségesebbnek mondható, ám a mennyiségét tekintve ebből sem mindegy, hogy mennyit eszel. A lassúbb felszívódás azért jó, hogy tovább maradj jóllakott állapotban és ezért összességében kevesebb kínlódással tudsz kevesebbet enni, de óriási hiba diabetikus kajákból betömni egy tonnát, mondván, hogy az úgyis ’diétás’.

Rendelt ételek

A rendelt ételekkel az a baj alapvetően, hogy fogalmad sincs, miből mennyit ettél, így aztán elég nehéz kontrollálni a bevitt kalóriákat. Vannak ételszállítók, ahol feltűntetik, hogy az adott étel mennyi szénhidrátot tartalmaz és nagy boldogsággal eszed meg abban a tudatban, hogy alig ettél szénhidrátot. És elgondolkodtál már valaha, hogy egyébként zsír vajon mennyi van benne? Mert ezt nem biztos, hogy feltűntetik, de a fehérje legalább ilyen fontos lenne. Ahogy korábban már írtam, arról tudod, mit tartalmaz, amit Te magad főzöl…

Sok gyümölcs

Igen, a gyümölcs egészséges, viszont a diétádban nem segítség. Ez is egy elterjedt tévhit, hogy ha fogyókúrázol, akkor egyél sok gyümölcsöt. Egyél, de ne sokat és inkább ébredés után vagy délelőtt. Cukros. Főleg az édesebbek. Ha kívánod, akkor inkább majszolj el egy zöldalmát!

Divatdiéták

Unalmas téma... Időszakosan működHETnek. De amíg nem tanulsz meg "táplálkozni", nem fogsz tartósan lefogyni. Gondolkozz és ne a kényelmesebb út legyen a cél!

BioTech USA Desert - Száraz, mint a sivatag

Esti bekajálás

Ez is egy sarkalatos pont. Egész nap tartod magad, keményen koplalsz – gondolván, hogy az jó, pedig egyébként pontosan tudod, hogy nem, de azt gondolod, hogy máshogy nem megy… igaz? ;) Szóval koplalsz, aztán hazaesel este és bepakolod a hűtő tartalmát a szádba, így elfogyasztva nagyjából 3000 kalóriát. Ez eleve több, mint a napi szükségleted és mivel este van és jön a pihenés – rengeteg időt kap szépen beépülni a zsírpárnákba, hiszen nem használod el… Óvatosan ezzel. A koplalást pedig felejtsd el! Este figyelj oda a legjobban arra, hogy mit eszel! Gondolj arra, hogy most becsukod a szemed és mire kinyitod, már jöhet a reggeli ;-)

Megoldás?

  1. Alacsony-közepes glikémiás indexű forrásokból megfelelő mennyiségben összeállított szénhidrátbevitel (férfiak 3-4 g/ tskg-on kezdhetik, hölgyek ennél kevesebbről induljanak). Ajánlott források: barna rizs, basmati rizs, zabpehely, árpagyöngy, hajdina, köles, kuszkusz, zöldségek, saláta stb.
  2. Megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje forrás, mint például csirkemell, pulykamell, tengeri halak, sovány tejtermékek (nem kilószám), tojás (egy-két sárgája naponta, fehérje mehet sok), turmix
  3. Nem turmix, és bogyószedés egész nap! Turmixból maximum 3 egy nap, de én sem iszom ennyit, max. 2-t és van nap, hogy egyáltalán nem. A szilárd étel elsődleges!
  4. Kezdetben kiegészítésnek CLA és lecitin, L-karnitin
  5. Később jöhet termogenikus zsírégető (ha nincs magas vérnyomás), például Thermo Drine Pak megfelelően elosztva a nap folyamán.
  6. Mozogj sokat! :)

Ha van még kérdésed, írj nekem itt.

Dóri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hátmánia

2015-01-21 13:54:00

Tudom, ez már a sokadik hátizom és törzs edzéstervem, de talán ez a kedvenc edzésnapom és mindig olyan jó kis szetteket, triszetteket és köröket rakok össze, hogy muszáj megmutatnom, hátha Te is hasznát veszed!

Mostanában elég sok saját testsúlyos gyakorlatot végzek, a nagy súlyos edzésektől eltávolodtam eléggé és mondanom sem kell, hogy hatékony edzésmunkát végzek, mégsem fáj semmim, az erőszintem pedig egyre jobb. Nagyon tudom ajánlani, hogy legalább néhány gyakorlat erejéig illesszétek be az edzésprogramotokba, mert nagyon hasznos.

A bemelegítésemet is átalakítottuk az edzőmmel és mentorommal és a motivációm legfőbb forrásával. :) A lényeg az, hogy minden edzés elején SMR hengerrel átmasszírozom magamat, mindig tetőtől talpig, az adott nap edzésprogramjában szereplő izmokat pedig alaposabban. Ezután nyújtok. A nyújtás után pedig jöhet valami kis kardiógépes átmozgatás 5-10 perc hosszan, így lesz a bemelegítésem 20-30 perc.

A hozzáállásom is sokat változott az edzéshez. Már nem érdekel, mennyi időt vesz igénybe, inkább edzek este, amíg bőven van időm, mintsem reggel, amikor rohanni kell a munkahelyre. Sok gyakorlatot inkább lassan, kitartva végzek, sok gyakorlat megy időre és nem ismétlésszámra stb. Na de nem is ez a lényeg, jöjjön a tegnapi hát és törzs edzéstervem. A bemelegítést leírtam, az edzés végén ismét henger és nyújtás!

1. Tartások

20, 30 és 40 másodperc: kéztámasz-oldaltámasz-támasz hátul-oldaltámasz (4 pozíció, mindegyik az adott ideig) (ez még kicsit a bemelegítés része is)

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/154/o_pushup_thumb_20150121145041.jpg

2. Első kör

A húzódzkodást inkább végezd gumiszalaggal, mintsem liftes gépen, ha saját súllyal még nem megy :)

- 8 húzódzkodás, 8 inverz evezés, 5 kisétálás (az ismétlésszámnak megfelelő másodpercig tartva a lenti pozíciónál)

- 9 húzódzkodás, 9 inverz evezés, 6 kisétálás (az ismétlésszámnak megfelelő másodpercig tartva a lenti pozíciónál)

- 10 húzódzkodás, 10 inverz evezés, 7 kisétálás (az ismétlésszámnak megfelelő másodpercig tartva a lenti pozíciónál)

- 11 húzódzkodás, 11 inverz evezés, 8 kisétálás (az ismétlésszámnak megfelelő másodpercig tartva a lenti pozíciónál)

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/154/o_inverz_20150121145202.jpg

3. Második szett

- 8 merevkaros letolás szélesen (megtartva), 15 evezés döntött törzzsel, kézisúlyzóval, beforgatva (folyamatos)

- 9 merevkaros letolás szélesen (megtartva), 10 evezés döntött törzzsel, kézisúlyzóval, beforgatva (megtartva)

- 10 merevkaros letolás szélesen (megtartva), 12 evezés döntött törzzsel, kézisúlyzóval, beforgatva (megtarva)

10 merevkaros letolás szélesen (megtartva), 10 evezés döntött törzzsel, kézisúlyzóval, beforgatva (megtarva) + 5 folyamatos

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/154/o_letolas_20150121145429.png

4. Tartás

3 mp, 4 mp, 5 mp-ig tartva: 5 pár ellentétes kéz-láb tartás (fekvőtámasz pozícióban)

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/154/o_alt-raise_20150121145720.jpg

5. következő szett

- 10 hipernyújtás (5 megtartva és lassan emelve, 5 folyamatos), 10 pár törzsforgatás talajon felemelt lábakkal (Russian twist), leérintett medicinlabdával

- 10 hipernyújtás (7 megtartva és lassan emelve, 5 folyamatos), 15 pár törzsforgatás talajon felemelt lábakkal, leérintett medicinlabdával

- 10 hipernyújtás (9 megtartva és lassan emelve, 5 folyamatos), 20 pár törzsforgatás talajon felemelt lábakkal, leérintett medicinlabdával

- 10 hipernyújtás (10 megtartva, 5 pumpa), 25 pár törzsforgatás talajon felemelt lábakkal, leérintett medicinlabdával

- 30 pár törzsforgatás talajon felemelt lábakkal, leérintett medicinlabdával

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/154/o_01WFnov-99720_Web_20150121145837.jpg

Próbáljátok ki! Jó edzést Mindenkinek:) Ha kérdésetek van, itt megtaláltok!

Dóri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Formáld a hátizmokat!

2014-12-01 13:17:00

Sziasztok,

Mutatok egy alap edzéstervet, amit az őszi YourBody-ban is megtalálsz többek között. Nyugodtan próbáld ki, ha egy kis változatosságra vágysz. Próbálom minél pontosabban leírni a gyakorlatokat, hogy tudd, hogyan kell helyesen végrehajtani őket!

A szépen formált, edzett hátizom látványos és tekintélyt parancsoló, legyen szó nőről, vagy férfiról. Az alapos megedzéséhez nem elég egy-két gyakorlat. Ha fejlődést szeretnél, sok gyakorlattal, akár szuperszettekkel is érdemes rá edzened. A szélesség és a vastagság fejlesztése egyaránt elengedhetetlen, ha látványos hátizmokra vágysz!

Millióféle jó edzéstervet lehetne írni, ez egy verzió (itt egy másik: köredzés) , lehetőség, hogy kipróbáld, nálad mennyire válik be a szuperszettes edzés más sorozat- és ismétlésszámban, mint ahogyan megszoktad! Pihenőidő nagyjából 1-1,5 perc legyen!

1. Széles lehúzás mellhez — evezés kézisúlyzóval, beforgatással 4x12—12

A széles lehúzás első lépése, hogy zárod a lapockádat, majd utána a hátizom összehúzásával húzod le a karokat. Arra figyelj, hogy ne a karizmokat használd, kezeld csupán „kampóként”, ami összekötőként szolgál a súly és a hátizmok között. Az alsó ponton tartsd meg egy számolásig!

A beforgatós evezésnél döntsd előre a törzsedet (egyenes hát!), a karok pedig a súlyzóval lazán lógnak, tenyerek néznek a lábaid felé. Itt szintén a lapockák zárása után a könyök hajlításával húzd a karokat szorosan a törzsed mellett, közben forgasd az alkarokat kifelé. A felső ponton tartsd meg egy pillanatra!

BioTechUSA Daily Pack

2. Merevkaros letolás — evezés ülve, csigán 4x12—12

Kissé döntött törzzsel fogd meg a felső csigába akasztott egyenes fogantyút. A könyökök enyhén hajlított állapotát tartsd meg a gyakorlat során végig. Húzd le a fogantyút, az alsó pontot tartsd meg, majd lassan engedd vissza!

Az alsó csigás evezésnél arra figyelj, hogy a törzsed minél kisebb mozgástartományban dolgozzon, függőlegestől hátra pedig lehetőleg ne. A mozdulatot itt is a lapockák hátrahúzásával kezdd, és ezután induljanak a karok szorosan a törzs mellett. A fogantyút a köldököd magasságában húzd és tartsd meg a végponton!

3. Széles hátbehúzás csigán — hipernyújtás 4x12—15

A csigát helyezd magasra mindkét oldalon, majd fogd meg az egykezes fogantyúkat és térdelj a csigás állványok közötti területre, középre. (akár a sarkadra is ülhetsz). A csigák a váll vonala mögé essenek pár centivel és a könyököt a hátad mögé húzd, természetesen a lapockák zárása után!

A hipernyújtó padon helyezkedj el. Az alsó ponton gömbölyítsd a hátadat, hogy aztán a mély hátizmok feszítésével és a törzs emelésével kiegyenesedj. Nagyjából vízszintig kell feljönni, enyhén homorított állapotba!

4. Planking 1x30, 40, 50, 60 mp

Tartás könyöktámaszban.

Jó edzést,hajrá!

Dóri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hogyan kellene jó edzéstervet írni?

2014-11-24 14:28:00

Nehéz helyzetben vagyok, amikor edzéstervet kértek. Tudom, sok edzőnek abszolút nem okoz semmiféle dilemmát, hogy írjon egyet és kezdőként ezzel én pontosan ugyanígy voltam. Hiszen mi kell bele? Mell, váll, hát, kar, láb, has és kész. Belövök egy sorozat- és egy ismétlésszámot és már nyomok is a „küldés” gombra…

Aztán ahogy egyre többet tanultam, tudtam az edzésről, technikákról, módszerekről és fejlődésről, egyre több kétségem volt afelől, hogy van-e értelme edzésterveket írogatni interneten, vagy tanácsokat adni telefonon, bármilyen találkozó nélkül. Természetesen van, csak nem mindegy, hogy mit várunk egy ilyen edzéstervtől…

Edzésterv, fekvőtámasz

Lehet írni edzéstervet…

Alap edzéstervet. Olyan személyeknek, akik voltak már edzőteremben, ismerik a gyakorlatokat, de még igazából kezdők és némi útmutatásra vágynak. Lehet írni általános edzéstervet, általános gyakorlatokkal, és a weben is ilyeneket találsz javarészt. Egyénre szabásra sajnos nincs lehetőség. Pedig ez lenne a szükséges. Persze, van kar edzésterv, meg hát edzésterv, és ha választhatsz, jobb helyzetben vagy, főleg ha nagyjából tudod már, hogy mit lehetne kipróbálni, mi az, ami esetleg bejönne, mi az, ami biztosan nem… Ha viszont én látatlanban küldök egy edzéstervet, vajon lehet az a legjobb? Kétlem...

Miért nem jó így edzéstervet írni?

Mert nem tudok garanciát és felelősséget vállalni azért, hogy helyesen hajtod végre a gyakorlatokat, hogy megfelelő intenzitással dolgozol, megfelelő ellenállásokat állítasz be, de nem is ez a nagyobbik gond… Rögtön mondom a lényeget.

Teljesen kezdőnek azért nem írok szívesen edzéstervet, mert aki most megy először edzeni, nem tudja végrehajtani a gyakorlatokat. Sokszor a haladóbbak sem... Tehát egy kezdőnek mindenképp célszerű edzővel edzeni, aki megmutat mindent, és úgyis ír edzéstervet. Haladónak pedig azért nem írok szívesen látatlanban, mert nem látom az arányokat, a javításra szoruló pontokat stb. Ez kb. olyan lenne, mint diétás étrendet írni tápanyag mennyiségek nélkül… De elmondom, hogyan is ideális edzéstervet írni…

Hogyan írok edzéstervet?

Az első feladat megtudni azt, hogy mi a cél? Izomtömeget szeretne építeni valaki, vagy inkább fogyás az elsődleges cél, esetleg valami egészen speciális fejlesztést szeretnénk egy másik sportághoz szükséges képességek javítása érdekében stb.

A második feladat, hogy felmérem az adottságokat, edzettséget, koordinációt, sportmúlttal együtt. Milyenek a testarányok, mekkora az izomtömeg, hol és milyen irányban célszerű formálni, fejleszteni stb.

A harmadik feladat, hogy követem a fejlődést, megnézem, mely gyakorlatok váltak be, mely gyakorlatokat érzi jobban vagy kevésbé a vendég, melyeket tudja jól végrehajtani illetve mely izomcsoportja hogyan fejlődik. Tehát ennek megfelelően módosítom az edzéstervet, mert lehet, hogy egy-egy izomcsoportra heti több alkalmat kell szánni és lehet az is, hogy bőven elég az egy alkalom hetente.

Ha mindezeket végiggondolod, láthatod, hogy személyre szabott edzéstervet nem lehet interneten dobálni, ezért nehéz válaszolnom az olyan jellegű kérdésekre, hogy „Írnál nekem egy edzéstervet felsőtestre?”. Mert itt már elakadok azon, hogy miért pont csak felsőtestre? Hiszen az izomegyensúly például egy rendkívül fontos dolog, ami ha elcsúszik, idővel sok problémát és fájdalmat okozhat.

Ugyanakkor élőben látom, hogy ennél a gyakorlatnál például inkább „ide” érdemes húzni a kart, „úgy” érdemes tartani a lábfejedet, hogy biztosan célzottan hasson a gyakorlat, és apró módosítások óriási változást eredményezhetnek. Ezért nem mindegy… Mert ha ott áll melletted az edző, akkor ő koordinál, ellenőriz, javít, látja, amit Te esetleg nem és segít, ha úgy látja, megy még egy ismétlés… Lehet, hogy ez túlzott precizitás, de mégis mi más lenne egy edző dolga?

Azt gondolom, fontos, hogy tisztában legyél mindezekkel, hogy ha kapsz egy edzéstervet, az még messze nem a célhoz vezető út. Ezért fontos az, hogy edzővel eddz mindaddig, amíg megismered a tested reakcióit és a fejlődésed útját, hogy aztán önállóan tudj arról dönteni, mi az, ami Számodra a leginkább megfelelő gyakorlat és terv.

Protein Express AMagosi Zsombor ajánlásával

Mire jók akkor a webes edzéstervek?

Ötleteket szerezni, gyakorlat kombinációkat, izomcsoport kombinációkat kipróbálni, változatossá tenni az edzést, új gyakorlatokat megismerni, kipróbálni.

A mi edzésterveinket itt találjátok!

Jó edzést,

Dóri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZEK TŐLE

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK