Silye Gabriella
Sporttáplálkozás szakértő
A személyre szabott program az igazán hatékony,
nem a sablondiéták.
Ha többet szeretnél tudni a sporttáplálkozásról, a BioTech USA szakértői csapatának tagjaként a következő témákkal kapcsolatban segíthetek Neked:
-  egészséges táplálkozás
-  fogyókúra, diéta
-  sporttáplálkozással kapcsolatos kérdések. tovább »

Silye Gabriella BEJEGYZÉSEI

Házi hagymás teljeskiőrlésű kenyér

2015-01-09 09:49:00

Sokan megfogadták újévkor, hogy egészségesen fognak táplálkozni, le fognak fogyni. Egyik ilyen lépcső a fehér liszt elhagyása. De sokszor találjuk magunkat azzal szembe, hogy nehéz igazán jó, 100%ban teljeskiőrlésű kenyeret találni. Sokkal egyszerűbb, ha megsütjük.  Ráadásul egy kis hagymával különlegesebbé tehetjük. Emellett számos jótékony hatása mellett a népi gyógyászat a megfázásos betegségek ellenszereként is tekint rá.

Házi hagymás teljeskiőrlésű kenyér

Hozzávalók 1 kenyérhez:

  • kb. 450g teljeskiőrlésű liszt (zab, rozs, tönköly, durum stb)
  • kb. 3dl víz
  • csipetnyi só
  • 2-3ek kókuszolaj vagy más zsiradék,
  • kb. 10g élesztő vagy kovász
  • 1 fej hagyma felkockázva
Elkészítés:
  1. Az élesztőt egy kis langyos vízben megfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, hozzákeverjük az élesztőt is, és jól átgyúrjuk.
  2. Egy trapéz alakú sütőformába teszünk sütőpapírt, belehelyezzük a megformázott kenyerünket és letakarva állni hagyjuk még egy 40-50 percig, hogy hadd keljen.
  3. A sütőt 180°C- ra előmelegítjük és kb 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Tipp: én 40perc körül megkenem a tetejét felvert tojással, így szebben megsül és szép fényes barna lesz a teteje.

Próbáld ki a gluténmentes házi kenyér receptjét is!

Jó sütögetést!

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Egészséges töltött káposzta

2014-12-18 15:56:00

Ha nem tudod elképzelni a karácsonyt töltött káposzta nélkül, de nem szeretnéd az eddigi munkád teljesen elrontani, akkor ez a recept nagy segítség lesz.

Bár alapvetően a töltöttkáposzta nem egy rossz étel diéta szempontjából sem, hiszen nagyon tárgyilagosan nézve hús-zöldség és némi rizs elegye. Ugyanakkor ha a klasszikus recepetet elővesszük, azért a zsírtartalmán érdemes csiszolni. Semmi különösebb csavar nincs a dologban, cseréljük a hagyományos disznóhús-szalonna-füstölthús kalóriadús elegyét sovány pulykahúsra és helyettesítsük a rizst hajdinával.

Ha rántással készíted, használj teljeskiőrlésű lisztet végül szervírozd tejföl helyett joghurttal. Ezt a verziót már lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthatod ;)

Egészséges töltött káposzta receptHozzávalók (4 személyre):

 

· 80 dkg savanyú káposzta
· 40 dkg savanyított káposztalevél
· 2 fej vöröshagyma
· 3-4 gerezd fokhagyma
· 50 dkg darált pulykamell
· 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
· 6 dkg hajdina (barnarizzsel is készíthető)
· 1 tojás
· 1 csipet őrölt köménymag
· 1 mokkáskanál szárított majoránna
· 2 evőkanál kókuszolaj
· 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
· só, bors
· 7 dl paradicsomlé (opcionális)
· 2 dl natúr joghurt

Elkészítése:

  1. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk, majd a káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
  2. A kókuszolajon megpirítjuk a vöröshagymát. A felét a darált húshoz adjuk. A maradékot meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
  3. A darált húshoz keverjük a fokhagymát, a leforrázott hajdinát (barnarizst), a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát a levelekbe töltjük, felcsavarjuk.
  4. A lábasba teszünk a káposztából, erre tesszük a tekercseket. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és töltsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra). Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem javasolt. A főzés vége felé tesszük hozzá a paradicsomlevet.
  5. Natúr joghurttal megöntözve tálaljuk.

 

Egészséges főétel után, zárd a karácsonyi menüt egészséges desszerttel:

» Aszalt szilvás szaloncukor házilag
» Egészséges mézeskalács

 

Boldog Karácsonyt!

Silye Gabriella, sporttáplálkozási szakértő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Aszalt szilvás-diós pulykamell zelleres krumplipürével

2014-12-16 09:47:00

Diétás recept Karácsonyra?!

A Karácsony nem ünnep nagy lakomák nélkül, ilyenkor még a legelvetemültebb diétázók is félreteszik szigorú táblázataitak és örömmel falatoznak a család körében. Azért nem kell fulladásig enni magunkat ilyenkor sem és találunk olyan alternatívákat is a szakácskönyvekben, amelyek némiképp diétás ételek közé sorolhatóak, amennyiben mértékkel eszünk belőlük. Ilyen ez az aszalt szilvás-diós pulykasült is, ami ha nem is teljes egészében diétás, de egy igazán különleges, mégis egészséges és kevésbé hizlaló finomság. Ennek a receptjét hoztam most Nektek. Ízvilága miatt - a mesés aszalt szilva és a varázslatos dió együtt igazán ünnepi kombináció a karácsonyi asztalra. De az i-re a pontot a köret teszi fel, ami a szokásos krumplipüré... de ezúttal zellerrel kombinálva. Ezzel két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen a a zellernek hála jelentősen alacsonyabb a benne lévő kalória és a Karácsonyi lakomákat követő puffadás, vízmegkötés is elkerülhető, másrészt valami elképesztően finom:)

A pulyka a magyar háztartásokban viszonylag ritkábban figyasztott szárnyas. De éppen emiatt igazán kivételes vacsora lehet a belőle készített étel. Ha mégis kevésbé kedveljük húsát fogyasztani, csirkéből is készülhet az alábbi recept.

Hozzávalók:

  • 4 pulykamell filé vagy csirkemell filé
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg méz
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 2 cl konyak (elhagyható)
  • tengeri só
  • bors

A körethez:

  • 20 dkg burgonya
  • 20 dkg zellergumó
  • kevés kókuszzsír
  • pici 10%-os tejszín (kb. 2ek)
  • fehérbors

Aszalt szilvás-diós pulykamell zelleres krumplipürével recept

Elkészítés:

  1. A húsból vékony szeleteket vágunk, ha valaki úgy szereti ki is klopfolhatja.
  2. A töltelékhez feldaraboljuk az aszalt szilvát, a diót durvára vágjuk és egy száraz serpenyőben megpirítjuk. A kakukkfű leveleit lecsipkedjük az ágról és a kókuszzsírhoz keverjük, fűszerezzük, hozzákeverjük a mézet, a konyakot, majd a diót és a szilvát is.
  3. Az így elkészült tölteléket a hússzeletekbe töltjük, majd feltekerjük, és a végeit összetűzzük.
  4. A tekercseket egy forró serpenyőben kevés zsiradékon minden oldalán kb. 4-5 perc alatt arany barnára sütjük, majd tepsibe tesszük, és 20 perc alatt közepesen meleg sütőben készre sütjük.
  5. A körethez a megtisztított krumplit és zellert sós vízben puhára főzzük, majd a kókuszzsírral és tejszínnel pürésítjük, fehérborssal ízesítjük.

A tekercseket felszeleteljük és a pürével tálaljuk. Isteni finom, különleges ételt kapunk.

Desszertnek jöhet egy diétás bejgli?

Silye Gabriella, sporttáplálkozási szakértő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Aszalt szilvás szaloncukor házilag

2014-12-11 09:41:00

Aszalt szilvás szaloncukor házilagA Karácsony elengedhetetlen része a szaloncukor, most egy igazán különleges, egészséges szaloncukor receptet osztok meg Veletek, ami akár igazán jó ajándék barátoknak is, ha házilag készült ajándékkal szeretnénk meglepni.

Hozzávalók:

 

  • 50 dkg darált aszalt szilva
  • 5 evőkanál natúr alma vagy meggy lé
  • 1 evőkanál méz
  • darált mandula
  • csipetnyi fahéj

 

Elkészítés:

A darált aszalt szilvához hozzáadjuk a gyümölcslevet, a mézet, fahéjat és annyi darált mandulát, hogy kemény, formázható masszát kapjunk. Ebből a masszából hosszúkás szaloncukor szerű formákat gyúrunk, vagy golyókat is formálhatunk. Az adag kb. 30 db szaloncukorhoz elegendő. Színes papírba csomagolva karácsonyfára is felakasztható vagy egy tálkában is gusztusosan néznek ki.

Extra tipp: Ha valaki szeretné, egy kis rummal még különlegesebbé tehető az ízvilág. Ha pedig nagyon belejöttél a szaloncukorgyártásba próbáld ki a Fügés-áfonyás szaloncukor receptemet is.

Jó készülődést!

 

Silye Gabriella

BioTechUSA Karácsonyi ajándékkártya

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Karácsonyi menü egészségesen

2014-12-09 08:37:00

Közeleg a karácsony és már mindenki előre fél a lakomáktól és az ünnepek alatt felszedett plusz kilóktól. De egy minimális odafigyeléssel sokkal egészségesebbé és alakbaráttá tehető a menü.

Vásárlás

Már a vásárlásnál figyelnünk kell, mert rengeteg vásárlásra buzdító akció van. A reklámok is azt sugallják, hogy akkor szeretettel teli és boldog a Karácsony, ha roskadásig tele az asztal. Mielőtt belekerül bármi a kosárba, érdemes ilyenkor is megnézni a címkét, sok meglepetést tartogathat. És bolti kész termékek helyett házilag is elkészíthetők a finomságaink. Próbáljunk meg itt is minél frissebb és kevésbé feldolgozott adalékanyagok nélküli élelmiszereket vásárolni.

Daily Pack BioTechUSA

Ételkészítés

Nézzük át, melyik ételnek hogyan készíthetjük el egészségesebb változatát, mely nem is igényel túl sok plusz időt, inkább odafigyelést.

  • Töltött káposzta

Szinte mindenhol előfordul a menüben karácsonykor a töltött káposzta. Ilyenkor ezt már savanyú káposztából készítik, ami egyrészt kiváló C-vitamin forrás és alacsony a kalóriatartalma is. Tölteléket pedig elkészíthetjük akár pulykamellből és a fehér rizs helyett basmati vagy barna rizst használva, de hajdinával is remek.

  • Halászlé

Végre örülhetünk, hogy halat is eszünk. Elkészítésekor érdemes figyelni a zsiradék minőségére és mennyiségére. Ezen kívül, ha kenyeret eszünk hozzá, csökkentsük a mennyiséget és csak teljes kiőrlésű legyen. Vagy, ha bajai halászlét fogyasztunk, amibe tészta kerül, itt vagy házliag készítjük el a tésztát, mert teljes kiőrlésű gyufatésztát még nem láttam vagy más formájú tésztát használunk bele.

  • Bejgli

Az elengedhetetlen bejgli is egyszerűen elkészíthető zablisztből és xillit vagy eritrit felhasználásával. Ha jó alapanyagból készítjük és úgy fogyasztunk egy-két szeletet nem lesz nagy probléma. És a dió nagyon jó növényi Omega-3 zsírsav forrás, a mák pedig elsőrangú Kalcium beviteli lehetőség.

Próbáld ki kedvenc diétás bejgli receptünket!

Egészségesen Karácsony idején is

Vendégség

Ha vendégségbe megyünk, sokszor felmerül a kérdés, mi a jó megoldás. Egyrészt a házigazdának is érdeke, hogy jólessen a vendégnek a menü, így akár előre kérheted, hogy csináljanak egy salátát is és Te azt eszel többségében a hús mellé és a sütiből is, ha 1 szeletet megeszel, nem fogsz elhízni, de mégsem sértetted meg a vendéglátót és a salátával vagy akár savanyúsággal kompenzálhatod.

 

Silye Gabriella, sporttáplálkozási szakértő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZEK TŐLE

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK