Silye Gabriella
Sporttáplálkozás szakértő
A személyre szabott program az igazán hatékony,
nem a sablondiéták.
Ha többet szeretnél tudni a sporttáplálkozásról, a BioTech USA szakértői csapatának tagjaként a következő témákkal kapcsolatban segíthetek Neked:
-  egészséges táplálkozás
-  fogyókúra, diéta
-  sporttáplálkozással kapcsolatos kérdések. tovább »

Silye Gabriella BEJEGYZÉSEI

Regeneráció elősegítése táplálkozással

2014-07-10 12:35:00

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/97/o_malna_20140710130602.jpgNemcsak a környezeti tényezők okoznak stresszt a szervezetünknek, hanem a sport is egy irányított stressz. A sport folyamán felszaporodó anyagcsere termékek, szabadgyökök közömbösítése és kiürült ásványianyagok pótlása szükséges a regeneráció során a megfelelő tápanyagok segítségével.

Regenerációt elősegítő ételek:

1. Lúgosító élelmiszerek

  • Tejtermék: savó
  • Hüvelyesek: zöldbab
  • Zöldségek: fejes saláta, sóska, spenót, brokkoli, karfiol, cukkíni, padlizsán, paprika, paradicsom, sárgarépa, burgonya, cékla, retek, hagyma, zeller, kelbimbó, káposzta, endívia, kömény, uborka, petrezselyem, cékla, szójabab, tök, sütőtök
  • Gyümölcsök: mazsola, fekete ribizli, banán, sárgabarack, kivi, cseresznye, narancslé, körte, mogyoró, narancs, ananász, citromlé, őszibarack, almalé, alma, eper, görögdinnye, szőlőlé.
  • Gabonafélék: köles

2. Magnéziumban gazdag élelmiszerek

  • leveles zöldek-spenót, műzli, tejtermék, banán, dió, mandula

3. Magas antioxidáns tartalmú ételek

  • acai bogyó, goji bogyó, zöld tea, avokádó, áfonya, gránátalma, spenót, spárga, brokkoli

Jó regenerálódást!

 

 

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Cukkinis avokádós saláta

2014-06-22 17:09:00

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/93/o_avokado_20140619150816.jpgAvokádó

Több kutatócsoport vizsgálta az avokádó hatását és azt találták, hogy azon embereknél, akik az ebéd mellé elfogyasztottak egy fél avokádót is, csökkent az édesség utáni vágy és a hirtelen gyors megéhezés. Erre jó magyarázat lehet, hogy a benne lévő telítetlen zsírsavak csökkentik az étel glikémiás indexét, ezáltal lassítják a felszívódást és tovább kitart az adott étel. Ezen kívül rengeteg jótékony tulajdonsága van még. Csökkenti az LDL koleszterin szintet, a bőrre is jó hatása van, főleg az ibolyán túli sugarakkal szemben hatékony, ezért napolajak összetevői közt is megtalálhatjuk, de házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításra egyaránt. Nagyon magas a Kalcium és Magnézium tartalma is, melyek pótlása sportolás esetén szintén elengedhetetlen.

Cukkinis avokádós saláta

Hozzávalók:

  • 2 db zsenge cukkini (kb. 25 dkg)
  • 2 db nagyobb, kemény húsú paradicsom (kb. 25 dkg)
  • 1 db érett avokádó
  • 6-8 db fekete és ugyanennyi zöld olívabogyó
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • tengeri vagy Himalája só
  • bors

Az öntethez:

  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 1,5 evőkanál tökmagolaj
  • 1/2 kávéskanál só

Elkészítés:

  1. A cukkiniket fél cm vastag karikákra vágjuk, mindkét oldalukat fűszerezzük (só, bors). Forró grillserpenyőben olajon mindkét oldalukat 2-3 perc alatt átsütjük.
  2. Közben a paradicsomokat forró vízbe dobjuk, így könnyen meghámozzuk, majd 1 cm-es kockákra vágjuk. Az olívabogyókat kimagozzuk és negyedeljük.
  3. Az öntet összetevőit lezárható tetejű üvegbe tegyük, majd jól rázzuk össze és a tálalásig tegyük hűtőbe.
  4. Egy nagy tálba váltakozva elhelyezzük az előkészített zöldségeket, olívabogyót, frissen tartó fóliával takarjuk be és tálalásig ezt is tartsuk hidegen.
  5. Tálalás előtt egy érett avokádó magját eltávolítjuk, a gyümölcshúst 1 cm-es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a zöldséges keverékhez és meglocsoljuk az öntettel. Grillezett hús mellé kitűnő köret.

Jó étvágyat!

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Diétás erdei gyümölcsös fagylalt házilag

2014-06-20 11:59:00

Diétás erdei gyümölcsös fagylaltA nyár elengedhetetlen kelléke a fagyi, de a diétába és egy cukorbeteg életébe nem igazán fér bele. Most egy könnyen, gyorsan elkészíthető egészséges finomsággal kedveskedek nektek.

Hozzávalók:

  • 15 dkg eper,
  • 20 dkg málna,
  • 15 dkg ribizli,
  • 3-4 evőkanál eritrit,
  • 2db 500g-os natúr joghurt
  • csipetnyi őrölt fahéj

A joghurtot az édesítővel és a fahéjjal alaposan elkeverjük. A gyümölcsöket gondosan megmossuk, a fele mennyiséget turmixoljuk és a joghurthoz keverjük. Az eper másik felét apró darabokra vágva, a málna és a ribizli másik felét egészben adjuk a gyümölcsös joghurthoz. A fagyi alapot kis tálkába töltjük és lefagyasztjuk.

Jó étvágyat a hűsítő finomsághoz!

Ha ízlett, készíts extra gombócot a meggyes joghurtos jégkrém recept alapján ;)

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Egészséges szénhidrátszegény csoki fagyi

2014-06-19 15:13:00

Szénhidrátszegény csoki fagyiA fagyi elengedhetetlen kelléke a nyárnak és a csokit mindenki szereti. Készítsük el ezt a nagy klasszikust egészségesen, minimális szénhidráttartalommal. Ígérem az ízén nem fog érződni :)

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 3 dl kókusz vagy mandulatej
  • 4 evőkanál eritrit
  • 1 tábla étcsoki
  • 1 evőkanál kakaó

Elkészítése:

  • A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük 2 evőkanál eritrittel.
  • A 3 tojás sárgát is habosra keverjük a 2 evőkanál édesítővel. Felolvasztjuk az étcsokit és hagyjuk kihűlni.
  • Összekeverjük a hozzávalókat, dobozba tesszük és minimum 2-3 órára a mélyhűtőbe tesszük.

Tetszőlegesen feldobható eperrel, fahéjjal, túróval vagy bármilyen gyümölccsel!

Kellemes nyarat!

A szimpla csoki fagyit trópusi köntösbe is öltöztetheted. Íme a kókuszos csoki fagyi verzió receptje » link

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Melyik édesítőt használjuk - 2. rész

2014-06-19 12:30:00

Cukoralkoholok

Nyírfacukor, xilit fakanálban

Az előző részben a különböző cukrokat vizsgáltuk, a következő nagy csoport a cukoralkoholok családja, így nézzük át ezeket is. A cukoralkoholok állagában a kristálycukorhoz hasonlóak, fehér kristályok vagy porok. Természetes anyagok, a gyümölcsökben is megtalálhatóak, iparilag egy fermentációs eljárással készülnek. Előnyük, hogy a felszívódásuk a répacukorhoz képest sokkal lassabb, így a vércukorszintet is lassabban, jobban elnyújtva emelik meg. Pont ez a lassú és/vagy nem teljes felszívódás okozhatja azt a kellemetlen mellékhatásukat, hogy nagyobb mennyiségben történő fogyasztásnál vagy érzékeny embereknél puffadást, hasmenést okozhatnak, érdemes fokozatosan hozzászoktatni a szervezetet. Van egy enyhe mentolos ízhatásuk, viszont mivel a szánkban élő baktériumok többnyire nem tudják lebontani a polialkoholokat, ezért az így édesített ételeknek nincs fogszuvasodást okozó hatásuk. Nagyon fontos tulajdonságuk, hogy hőállóak, így sütemények készítésére is kiválóak.

A xillit, nyírfacukor egy alacsony glikémiás indexű (7), azaz lassabban felszívódó cukorféle, aminek kalóriatartalma is alacsonyabb, süteményben is kiválóan használható. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a kristálycukorral megyegyezik az édesítőereje és mégis alacsonyabb, mind a kalóriatartalma, mind a glikémiás indexe. Eredetileg nyírfakéregből vonták ki, ezért nevezték el nyírfacukornak, de manapság ipari mennyiségben általában kukoricacsőből vagy cellulózból állítják elő bakteriális fermentációval.

Az eritrit (eritritol) az egyik legkedveltebb változat, mert nem emeli meg a vércukorszintet, azaz a glikémiás indexe 0 és mondhatni kalóriamentes. Ennek a legintenzívebb a mentolos hűsítő hatása és édesítőereje kb. 70%-a a répacukorénak. Kisebb a vízmegkötő képessége, emiatt a vele készített sütik hamar kiszáradnak.

Természetben előforduló egyéb alternatív édesítők

A Stevia (jázminpakóca) az egyik legjobb választás, nemcsak energiamentes, de kivonata teljesen természetes és édesítő ereje is a cukor 2-300-szorosa. A dél amerikai indiánok cukorbetegség gyógyítására is használják, hasnyálmirigy regeneráló és lúgosító hatást is tulajdonítanak neki. Hőálló, így süteményekben is használható, ráadásul nincs kalóriatartalma. Viszont abban az esetben, ha szükséges a cukor tömege is a sütihez, akkor ez nem jó választás, akkor inkább valamelyik cukoralkohol javasolt. Megtalálható a polcokon élő növényként, szárítva a levele, szirupként, tablettaként is. De találkozhatunk olyan változattal is, amit valamilyen cukorhoz kevernek, nézzük meg, mit veszünk.

Édesgyökér nevű gyógynövényt is használhatjuk teába édesítésre. De a belőle készült tea gyomorhurut és fekély esetén elősegíti a gyulladt gyomornyálkahártya gyógyulását és remek köptető is, de folyamatosan nem javasolt fogyasztani, ahogy a gyógynövényeket általában sem.

Taumatin nevű fehérjét egy afrikai gyümölcsből állítják elő, a gyümölcsben lévő magokat körülvevő édes gélszerű anyagból. Kb 1500-2000x édesebb a répacukornál, sok folyékony édesítőbe használják.

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZEK TŐLE

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK