Silye Gabriella
Sporttáplálkozás szakértő
A személyre szabott program az igazán hatékony,
nem a sablondiéták.
Ha többet szeretnél tudni a sporttáplálkozásról, a BioTech USA szakértői csapatának tagjaként a következő témákkal kapcsolatban segíthetek Neked:
-  egészséges táplálkozás
-  fogyókúra, diéta
-  sporttáplálkozással kapcsolatos kérdések. tovább »

Silye Gabriella BEJEGYZÉSEI

Trükkök vendégségre diéta idején

2014-06-06 09:46:00
1. Előre egyeztetés

Amikor elhívnak minket vendégségbe, van lehetőségünk megtudni mivel készül a házigazda. Neki is az az érdeke, hogy a vendégek jól érezzék magukat, és a finom falatokat megdicsérjék. Így pl. grillezésnél felvethetjük, hogy a tarja mellé lehetne egy kis csirke vagy pulykamellet is bepácolni, hisz sokan szeretik és elmondhatjuk őszintén, hogy a diétánkat nem szeretnénk megszegni. Esetleg javasolhatunk mellé egy kis salátát, aminek az elkészítését fel is vállalhatjuk.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/87/o_chicken-on-grill_w520_20140606095609.jpg2. Vidd te a desszertet

Vagy felajánlhatod a házigazdának, hogy a desszertet te viszed és pl egy teljeskiőrlésű lisztből xilittel, eritrittel készült sütivel leped meg a csapatot. Egy répatorta, muffin, vagy egy gyümölcstorta is remek választás.

3. Köret elkerülése

Sokszor a hús része a diétának könnyen megoldható a vendégségben, a köretek annál nehezebbek. Viszont általában savanyúság vagy salátát mindig kínálnak az ételekhez, így mi szedjünk abból többet és a köretből minimálisat. Ha épp szülinapi partira mész és kötelező a torta, abból is ehetsz egy picike szeletet, ha előtte salátát ettél.

4. Szedj elsőnek

Ha te szedsz elsőnek, akár leves akár más, kiválaszthatod a kevésbé zsíros és a diétádhoz leginkább passzoló falatokat. És ha a húsból, salátából, akár kétszer is szedsz, kielégíted a házigazda, azon igényét, hogy egyenek rendesen a vendégek, így később akár vissza is utasíthatod a desszertet.

5. Készülj fel előre

Ha tudod, hogy olyan helyre mész ahol, nem tudod megoldani, hogy ne egyél, akkor készülj előre. az előtte lévő napokban, ha csökkented a szénhidrátbeviteled (leginkább zöldségeket eszel csak köretként), akkor azon az egy nap alatt is jól érezheted magad. A vendégség napján is figyelj arra, hogy előtte és utána, inkább alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket választasz. A vendégség után is, ha néhány napig jobban odafigyelsz, újra helyreáll a rend.

6. Mozogd le

Ha felajánlod a segítséged a terítésnél, asztal leszedésénél, nemcsak belopod a szíved a ház asszonyának a szívébe, hanem egy kis plusz kalóriát is használsz fel és nem is ülsz a roskadozó asztal mögött, aminek nehezen állsz ellen. de ha vannak gyerekek a csapatban ők is örülnek egy játszótársnak.

Kellemes, barátokkal eltöltött napokat, estéket kívánok!

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Melyik édesítőt használjuk? - 1. rész

2014-05-15 14:53:00

KockacukorTapasztalatom szerint az egyik legnagyobb nehézséget az édesítés, édességek helyettesítése és a megfelelő desszertek kiválasztása szokta okozni. Ezért érdemes átbeszélnünk a nem javasolt és az alternatív édesítőket. Életünk szerves része az édes ételek fogyasztása, nézzük át a leggyakoribb cukorhelyettesítőket, előnyeiket és hatásukat.

A kristálycukor nagyon könnyen felszívódó szénhidrátféle, mely gyors vércukorszint növekedést okoz, majd gyors inzulinválaszt idéz elő, mely hatására leesik a vércukorszint és újabb cukoréhség következik be, a felesleget pedig zsírraktárban tárolja a szervezetünk. Ennek a hatásnak a figyelembe vétele is elengedhetetlen egy sportolónál, de a legfontosabb a vércukorszint ingadozást okozó hatása, ami rosszul időzített és nem megfelelő szénhidrátbevitel esetén komoly teljesítményromboló hatással bír.

A barna cukor is cukorrépából készül, mint a fehér cukor, a különbség az a 2-3%-nyi melasz, ami a színét is adja.  Így tévhit, hogy egészségesebb, mint a fehér változat.

A nádcukor kémiailag ugyanolyan cukor, mint amit a cukorrépából készült: szacharóz, sima asztali cukor. Hogy a nádcukor egészségesebb változat a répacukornál, véleményem szerint ugyanolyan tévhit, mint a barna cukor egészséges volta.

A méz is a cukrok közé sorolható, de tápanyagtartalmában és vércukorszint emelő hatásában is eltér a kristálycukortól. Glikémiás indexe kicsit alacsonyabb a kristálycukorénál, de még mindig magas, így óvatosan bánjunk vele. Rengeteg hasznos tápanyagot, ásványi anyagot és enzimet tartalmaz, viszont ne felejtsük el, hogy hőkezelni nem szabad, mert ezek károsodnak.

A  juharszirup esetében a juharfa nedvét 3%-ra sűrítik be. A benne lévő cukor főleg szukróz, azaz répacukor, vagyis a megszokott asztali cukor, így nem mondhatnánk sokkal egészségesebbnek.

A fruktózt sejtjeink inzulintól függetlenül veszik fel, emiatt nem is vált ki inzulinválaszt a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben. Cukorbeteg diéta és diabetikus termékek (lekvár, keksz, csoki) édesítésére alkalmazzák. A cukrok között a fruktóznak a legalacsonyabb a glikémiás indexe (19). Akkor hol is van a buktató? Míg a többi cukrot testünk bármelyik sejtje le tudja bontani, addig a fruktózt csak a májban dolgozzuk fel. Egyre több kutatásban bizonyítják az összefüggést a magas fruktóz-fogyasztás és a vérzsír- és koleszterinszint kedvezőtlen irányú eltolódása, az inzulinrezisztencia, és a nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulása között.

Az Agavé szirup napjainkban hódít az egészségrajongók körében, méz helyett javasolják. Mexikóból származik és édesítésre a növény ragacsos édes levét használják, de a tequila készítés alapanyaga is. A benne található cukrok nagy része fruktóz, így az agavé szirup glikémiás indexe a fruktózéhoz hasonló, így a mértékletességre javasolt figyelni.

Folytatás »

Thermo Drine BioTech USA

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Lazacfilé spenótágyon

2014-05-08 16:02:00

Hazánkban nagyon kevés a halfogyasztás, pedig jótékony Omega-3 zsírsavhoz juthatunk belőlük. Egyre több kutatás foglakozik az Omega-3 zsírsav hatásaival az érrendszerre, segíti az ételek glikémiás indexének csökkentését és a zsírégetést, de depresszió kezelésében is javasolják.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/78/o_fotolia_5223687_XS_20140509101916.jpgHozzávalók

A lazachoz

  • 80 dkg lazacfilé
  • 1 ek. méz (ha szigorú diétán vagyunk, a méz kicserélhető egy kis kókuszolajra)
  • 1 ek. édes fűszerpaprika
  • 0.5 teáskanál citrombors
  • 1 tk. tengeri só

A körethez

  • 400g spenót (akár fagyasztott is megfelelő, ha nem jutunk frisshez)
  • 1 ek. kókuszolaj
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés

  1. A lazacokat mossuk meg, papírtörlővel töröljük szárazra, és szeleteljük fel. Egy kis tálban keverjük össze a paprikát, a borsot és a sót. Locsoljuk meg a mézzel a lazacfiléket, és szórjuk meg a fűszerkeverékünkkel, majd 1 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
  2. Felforrósított serpenyőben 4-5 perc alatt süssük meg a bőrös oldalát, majd fordítsuk meg, és süssük további 2-3 percig.
  3. A kókuszolajat/zsírt egy serpenyőben megolvasztjuk, a fokhagymanyomóval kipréselt fokhagymát is hozzáadjuk, beledobjuk a spenótleveleket, és 2-3 perc alatt összefonnyasztjuk.
  4. Tálaláskor a spenótlevelekre helyezzük a lazacfilét, és frissen facsart citrom levével meglocsoljuk.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/78/o_FB_cover_ThermoDrine_20140509101758.jpg

 

Jó étvágyat!

Silye Gabriella

Mangó-kardamom lasszi

2014-05-05 12:17:00

Mangó-kardamom lasszi italA kardamom a török és az indiai konyha közkedvelt fűszernövénye. A gyömbérfélék családjába tartozó fűszer az egzotikus és a karácsonyi ízvilág szerelmesei körében garantált sikert fog aratani, de fizikai-lelki jólétünket is támogathatjuk a számos gyógyhatással rendelkező kardamommal.

A fűszerek királynőjének is nevezik, az ajurvédikus gyógyítás mellett, Egyiptomban és Babilóniában is, de az ókori görögök és rómaiak is használták. Mézeskalács fűszerkeverék vagy curryporok összetevőjeként is használják.

Gyümölcsök közül az almához, a körtéhez és a birsalmához illik a legjobban, egy almás sütit nagyon jól fel lehet vele dobni. Mi több egy isteni jegeskávét készíthetsz vele. kardamom görcsoldó, gyulladáscsökkentő, izomgörcsök ellen is kiváló, de segíti az emésztést és a gyömbérhez hasonlóan segíti a zsírégetést is. Készítsünk el egy finom indiai édességet:

Mangó-kardamom lasszi

A lasszi, egy joghurt alapú ital, amely különösen Indiában örvend nagy népszerűségnek, de nyáron nálunk is élvezhető ez az ízletes frissítő.

Hozzávalók:

  • 1 csészényi jég,
  • 1 csészényi darabolt mangó,
  • ¼ csésze tej,
  • 1 csésze natúr joghurt,
  • sztevia vagy nyírfacukor az ízesítéshez
  • egy csipet őrölt kardamon

Elkészítése:

Nagyon egyszerű, a hozzávalókat összeturmixoljuk és már tálalható is a finom ital. Ha alacsonyabb szénhidráttartalmút szeretnénk, akkor készíthető apró bogyós gyümölcsből vagy mentalevelek felhasználásával is a joghurtitalunk. És ha szeretnénk egy kicsit fehérjében gazdagabb nasit kapni vaníliás fehérjeport is adhatunk hozzá.

Jó hűsölést!

Bikiniszezon felkészülés a BioTechUSA Thermo Drine-nal

Silye Gabriella




KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hogyan dobd fel az étkezésedet, hogy ne und meg?

2014-04-22 09:38:00

Hogyan dobd fel az étkezésedet, hogy ne und meg?

Munkám során sokszor tapasztalom, hogy sokan nem bírják a monotonitást és a túlzottan egyhangú étkezéssel akár tápanyaghiányt is okozhatunk. Sokan tudják a céljaik eléréséhez mennyi fehérje, mennyi szénhidrát kell és sokszor ennek a legegyszerűbb módja csirkében, rizsben mérni. Most nézzük néhány példát az alternatívákra.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/59/o_cereals_20140402111446.jpgNézzük, a rizst mivel tudjuk kiváltani:

  • köles
  • hajdina
  • bulgur
  • kuszkusz
  • gersli (árpagyöngy)
  • quinoa
  • amaránt

Felhasználásuk:

Mindegyik elkészítése hasonló a rizshez, kb. kétszeres mennyiségű vízben pároljuk meg őket. Ezen kívül a fehér rizst is érdemes barna vagy basmati rizsre cserélni, egyrészt a glikémiás indexe, másrészt a tápanyagtartalma miatt is.

A kölesből süti is készíthető almával, de zöldségekkel keverve egy nagyon színes finom köretet kapunk. A hajdina nagyon jó rakott ételekhez pl, a gersli a tarhonya kiváltására tökéletes. Az amaránt magas kalcium, Magnézium és vas tartalommal rendelkezik, így ha valaki ezek pótlására szorul, nagyon jó választás.

Ha valaki gluténérzékeny, akkor is használhatja a köles, hajdina, quinoa, amaránt termékeket és ezek őrlésével készült lisztet.

Következő írásomban az ételek változatosabb elkészítésének módjairól beszélünk.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/59/o_kiemelt_2014apr_1000x322px_20140326090400_20140402111502.jpg

 

Üdv,

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZEK TŐLE

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK