Silye Gabriella
Sporttáplálkozás szakértő
A személyre szabott program az igazán hatékony,
nem a sablondiéták.
Ha többet szeretnél tudni a sporttáplálkozásról, a BioTech USA szakértői csapatának tagjaként a következő témákkal kapcsolatban segíthetek Neked:
-  egészséges táplálkozás
-  fogyókúra, diéta
-  sporttáplálkozással kapcsolatos kérdések. tovább »

Silye Gabriella BEJEGYZÉSEI

Téli vitaminpótlás 2

2014-02-24 11:09:00

One-a-day multivitamin Kozák Danuta

Most folytassuk a múltkor elkezdett zöldségek áttekintését, melyekkel könnyen és változatosan juthatunk zöldségekhez.

3. Fekete retek

Már Egyiptomban is értékes táplálék volt, az erős fizikai munkát végző rabszolgák étele volt. Alacsony energiatartalma mellett -ami miatt kitűnő egy diétás étrendbe-, magas C- és B vitamin tartalmú zöldségféle. Nagyon gazdag káliumban és antioxidánsokban, mely a szabadgyökök elleni küzdelemben segíti a szervezetet. Finomra reszelve isteni szendvicskrémet készíthetünk belőle, de akár reszelve akár vékony csíkokra vágva salátát is különlegessé teszi.

A benne lévő illóolajok antibakteriális hatása miatt kiváló hurutos megbetegedések megelőzésére, de a népi gyógyászat köhögéscsillapítóként is ajánlja.

4. Padlizsán

Alacsony kalóriatartalmú, 100g-ban mindössze 25 kcal az energiatartalma. Fogyás esetén is kiváló választás, például grillezve. Lila színű héja rendkívül gazdag antioxidánsokban, elsősorban flavonoidokban. Akár készíthetünk belőle isteni finom padlizsánkrémet is egy kis olívaolaj, petrezselyem és fokhagyma hozzáadásával.

5. Petrezselyem

A magyar konyha elengedhetetlen kelléke, mind a levele, mind a gyökere értékes tápanyagokban gazdag. Magas A, C és E vitamin tartalma mellett karotinban is gazdag, így támogathatjuk télen vele egészségünket. Salátába, zöldségturmixba is felhasználható.

Lemaradtál az első részről?! ITT elolvashatod. Ha mindent tudsz a téli vitaminpótlásról, lépj a tettek mezejére, készítsd el ezt a színes, ízletes Téli vitaminsalátát.

Jó étvágyat!

 

Silye Gabriella

Téli vitaminpótlás

2014-02-24 10:11:00

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/38/o_FB_cover_szines_20140224105452.jpg

Télen, hidegben kevesen kívánjuk a nyers zöldségeket, helyettük inkább üldögélünk egy forró csoki mellett. Pedig a megfázás, influenza pont ebben az időszakban a leggyakoribb.

Ennek megelőzésére szervezetünknek vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Ráadásul inkább vonzanak a zsíros, kalóriagazdagabb és vitaminban szegényebb ételek. És a napsütés is kevesebb. Most nézzük, milyen zöldségekkel tudjuk a legoptimálisabban megoldani a téli vitaminpótlást:

1. Torma

Csípős íze a gyökérben található szinigrin nevű hatóanyagnak köszönheti, amely erős gombaölő hatású és természetes antibiotikum is. Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma (300 mg/10 dkg) is, de ezen kívül A-, E-, B6-vitamint, kalciumot, mangánt is tartalmaz. Érdemes az ételekhez hidegen hozzáadni, így őrzi meg legjobban a benne lévő hasznos tápanyagokat. Könnyen felhasználható mártások, szendvicskrémek és krémlevesek készítéséhez is. A torma népi gyógyászatban közkedvelt köszvény, asztma és húgyúti fertőzések kezelésére.

2. Csicsóka

A szegények krumplijának nevezett zöldségféle is jó választás téli időszakban értékes tápanyagai mellett, könnyen emészthető és a rosttartalma is többszöröse a krumpliénak. Emiatt alacsony a glikémiás indexe, így könnyen beilleszthető egy diétás étrendbe, akár cukorbetegség esetén is. A csicsóka gumójában találhatunk egy Inulin nevű szénhidrátot, amit a szervezet nem tud lebontani és emésztetlenül halad át a bélrendszeren. Egy prebiotikum, ami a bélflóra jótékony baktéiumai számára tápanyagként szolgál, így segítve elő a megfelelő működést. Az egészséges bélflóra pedig az immunrendszer működéséhez szükséges.

Következő cikkben folytatjuk a téli zöldségfogyasztás titkait! Addig is jó étvágyat!

Silye Gabriella

Káliumban gazdag zöld turmix

2014-02-11 16:20:00

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/31/o_Tropical-green-smoothie-2_20140131120636.jpgEgy isteni finom zöld turmix, hogy vitaminban gazdagon induljon a nap. Jobb, mint a reggeli kávé, de akár leves helyett is fogyasztható!

A Kálium elengedhetetlen az idegszövet és az izomszövet működéséhez, de a sejtek életjelenségeihez szükséges anyagok sejtmembránon keresztüli szállításában is. Fontos tudni, hogy a Kálium a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is kiemelkedő jelentőségű. Számos enzim működéséhez is elengedhetetlen és a vércukorszint szabályozásában is van szerepe.

Hozzávalók:

  • Maréknyi spenót
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 sárgarépa
  • 3 zellerszár
  • 2-3 alma
Elkészítés:

A zöldeket turmixoljuk össze, ízlés szerint adjunk hozzá vizet, annak függvényében milyen sűrűn szeretjük.

Egészségben és káliumban gazdag szép napot! :)

Silye Gabriella

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/31/o_FB_cover_szines_20140131120655.jpg

 




Vitamindús ebéd vagy vacsora

2014-02-09 06:08:00

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/29/o_vitaminsalata_20140131102856.jpgKészítsünk el egy finom vitaminban gazdag salátát, mely kitűnő, gyorsan elkészíthető vacsora vagy ebéd kiegészítő lehet. Így kicsit pótolható a vitaminhiány, mellyel az immunrendszerünk egészséges működését is elősegítjük.  A salátánkban nemcsak vízben, de zsírban oldódó vitaminok is vannak, ezért elengedhetetlen egy kis zsír is bele, ezért került bele a dió és a len- és tökmagolaj is.

Hozzávalók:

  • 6 dkg sárgarépa
  • 4 dkg cékla
  • 2 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 2 dkg vöröshagyma
  • 3 evőkanál tökmag vagy lenmagolaj
  • pici tengeri só
  • 3 dkg alma
  • 3 dkg szeletelt fehérkáposzta
  • 1 dkg torma
  • 5 dkg durvára tört dió

Elkészítése:

A megmosott zöldségeket, az almát és a tormát megtisztítjuk, majd lereszeljük, vagy egészen vékony csíkokra vágjuk. Üvegtálba tesszük, hozzáadjuk a durvára tört diót és a finomra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, lazán összekeverjük, és meglocsoljuk a tökmagolajjal. Kb. 20 percig állni hagyjuk, majd frissen vágott metélőhagymával meghintve kínáljuk.

Jó étvágyat és a lelkiismeret is nyugodt lehet, mert finom, egészséges ételt ettünk!

Silye Gabriella

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/29/o_FB_cover_szines_20140131102914.jpg

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tavaszi diéta egészségesen

2014-01-31 10:55:00

ZöldségkosárSok ismerős szokott panaszkodni, hogy elkezdi a diétát, hogy nyárra, a strand szezonra bomba alakja legyen és közben fáradt, betegeskedik és minden baja van. Miért is lehet ez? Egyrészt télen, tavasszal a zöldségek, gyümölcsök megjelenése előtt, már csak tárolt, kevesebb vitamintartalmú alapanyagokhoz jutunk hozzá, így a szükséges vitaminbevitelt sem tudjuk pótolni. Másrészt tél végére már kicsit unalmassá válik az alma, fekete retek, emellett a távolról érkező gyümölcsök, zöldségek nagy része vízízű és sokszor drága is.

Tárolás folyamán vitaminveszteség

A növények vitamintartalma a leszedésétől kezdődően folyamatosan csökken és arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy a növények vitaminjainak kialakulása és az érési fázis végére éri el a maximumot, ami egy távolról érkező, zölden leszedett termék esetében már kevesebb lehet. A tárolásra és kezelésre legérzékenyebb a C-vitamin, ami egynapi tárolás folyamán is 10-50%-kal csökken.

Ételkészítés és vitaminveszteség

A legtöbbet akkor veszítjük, amikor főzzük a termékeket, mert ilyenkor egyrészt felére esik a terményben lévő vitamintartalom, másrészt a főzőlé kiöntésével még az abban oldott vitaminokat is elveszítjük. Ha szétfőzzük a zöldségeket, még a rosttartalma is csökken. Jobban járunk, ha pároljuk és leginkább nyersen, salátaként fogyasztjuk el.

Diéta melletti vitaminpótlás

A diéta által kisebb a kalória bevitelünk, tápanyagbevitelünk is, így a vitamin és ásványi anyag bevitel is. Pedig az anyagcsere folyamatok megfelelő működéséhez és az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen a megfelelő mikrotápanyag fogyasztás. Mivel télen, tavasszal ez nehezebb is, ezért diéta mellett javasolt vitamin kiegészítőt beilleszteni az étrendbe.

Silye Gabriella

One-a-day multivitamin Kozák Danuta ajánlásával

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZEK TŐLE

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK