Silye Gabriella
Sporttáplálkozás szakértő
A személyre szabott program az igazán hatékony,
nem a sablondiéták.
Ha többet szeretnél tudni a sporttáplálkozásról, a BioTech USA szakértői csapatának tagjaként a következő témákkal kapcsolatban segíthetek Neked:
-  egészséges táplálkozás
-  fogyókúra, diéta
-  sporttáplálkozással kapcsolatos kérdések. tovább »

Silye Gabriella BEJEGYZÉSEI

Téli vitaminpótlás

2014-02-24 10:11:00

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/38/o_FB_cover_szines_20140224105452.jpg

Télen, hidegben kevesen kívánjuk a nyers zöldségeket, helyettük inkább üldögélünk egy forró csoki mellett. Pedig a megfázás, influenza pont ebben az időszakban a leggyakoribb.

Ennek megelőzésére szervezetünknek vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Ráadásul inkább vonzanak a zsíros, kalóriagazdagabb és vitaminban szegényebb ételek. És a napsütés is kevesebb. Most nézzük, milyen zöldségekkel tudjuk a legoptimálisabban megoldani a téli vitaminpótlást:

1. Torma

Csípős íze a gyökérben található szinigrin nevű hatóanyagnak köszönheti, amely erős gombaölő hatású és természetes antibiotikum is. Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma (300 mg/10 dkg) is, de ezen kívül A-, E-, B6-vitamint, kalciumot, mangánt is tartalmaz. Érdemes az ételekhez hidegen hozzáadni, így őrzi meg legjobban a benne lévő hasznos tápanyagokat. Könnyen felhasználható mártások, szendvicskrémek és krémlevesek készítéséhez is. A torma népi gyógyászatban közkedvelt köszvény, asztma és húgyúti fertőzések kezelésére.

2. Csicsóka

A szegények krumplijának nevezett zöldségféle is jó választás téli időszakban értékes tápanyagai mellett, könnyen emészthető és a rosttartalma is többszöröse a krumpliénak. Emiatt alacsony a glikémiás indexe, így könnyen beilleszthető egy diétás étrendbe, akár cukorbetegség esetén is. A csicsóka gumójában találhatunk egy Inulin nevű szénhidrátot, amit a szervezet nem tud lebontani és emésztetlenül halad át a bélrendszeren. Egy prebiotikum, ami a bélflóra jótékony baktéiumai számára tápanyagként szolgál, így segítve elő a megfelelő működést. Az egészséges bélflóra pedig az immunrendszer működéséhez szükséges.

Következő cikkben folytatjuk a téli zöldségfogyasztás titkait! Addig is jó étvágyat!

Silye Gabriella

Káliumban gazdag zöld turmix

2014-02-11 16:20:00

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/31/o_Tropical-green-smoothie-2_20140131120636.jpgEgy isteni finom zöld turmix, hogy vitaminban gazdagon induljon a nap. Jobb, mint a reggeli kávé, de akár leves helyett is fogyasztható!

A Kálium elengedhetetlen az idegszövet és az izomszövet működéséhez, de a sejtek életjelenségeihez szükséges anyagok sejtmembránon keresztüli szállításában is. Fontos tudni, hogy a Kálium a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is kiemelkedő jelentőségű. Számos enzim működéséhez is elengedhetetlen és a vércukorszint szabályozásában is van szerepe.

Hozzávalók:

  • Maréknyi spenót
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 sárgarépa
  • 3 zellerszár
  • 2-3 alma
Elkészítés:

A zöldeket turmixoljuk össze, ízlés szerint adjunk hozzá vizet, annak függvényében milyen sűrűn szeretjük.

Egészségben és káliumban gazdag szép napot! :)

Silye Gabriella

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/31/o_FB_cover_szines_20140131120655.jpg

 




Vitamindús ebéd vagy vacsora

2014-02-09 06:08:00

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/29/o_vitaminsalata_20140131102856.jpgKészítsünk el egy finom vitaminban gazdag salátát, mely kitűnő, gyorsan elkészíthető vacsora vagy ebéd kiegészítő lehet. Így kicsit pótolható a vitaminhiány, mellyel az immunrendszerünk egészséges működését is elősegítjük.  A salátánkban nemcsak vízben, de zsírban oldódó vitaminok is vannak, ezért elengedhetetlen egy kis zsír is bele, ezért került bele a dió és a len- és tökmagolaj is.

Hozzávalók:

  • 6 dkg sárgarépa
  • 4 dkg cékla
  • 2 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 2 dkg vöröshagyma
  • 3 evőkanál tökmag vagy lenmagolaj
  • pici tengeri só
  • 3 dkg alma
  • 3 dkg szeletelt fehérkáposzta
  • 1 dkg torma
  • 5 dkg durvára tört dió

Elkészítése:

A megmosott zöldségeket, az almát és a tormát megtisztítjuk, majd lereszeljük, vagy egészen vékony csíkokra vágjuk. Üvegtálba tesszük, hozzáadjuk a durvára tört diót és a finomra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, lazán összekeverjük, és meglocsoljuk a tökmagolajjal. Kb. 20 percig állni hagyjuk, majd frissen vágott metélőhagymával meghintve kínáljuk.

Jó étvágyat és a lelkiismeret is nyugodt lehet, mert finom, egészséges ételt ettünk!

Silye Gabriella

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/29/o_FB_cover_szines_20140131102914.jpg

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tavaszi diéta egészségesen

2014-01-31 10:55:00

ZöldségkosárSok ismerős szokott panaszkodni, hogy elkezdi a diétát, hogy nyárra, a strand szezonra bomba alakja legyen és közben fáradt, betegeskedik és minden baja van. Miért is lehet ez? Egyrészt télen, tavasszal a zöldségek, gyümölcsök megjelenése előtt, már csak tárolt, kevesebb vitamintartalmú alapanyagokhoz jutunk hozzá, így a szükséges vitaminbevitelt sem tudjuk pótolni. Másrészt tél végére már kicsit unalmassá válik az alma, fekete retek, emellett a távolról érkező gyümölcsök, zöldségek nagy része vízízű és sokszor drága is.

Tárolás folyamán vitaminveszteség

A növények vitamintartalma a leszedésétől kezdődően folyamatosan csökken és arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy a növények vitaminjainak kialakulása és az érési fázis végére éri el a maximumot, ami egy távolról érkező, zölden leszedett termék esetében már kevesebb lehet. A tárolásra és kezelésre legérzékenyebb a C-vitamin, ami egynapi tárolás folyamán is 10-50%-kal csökken.

Ételkészítés és vitaminveszteség

A legtöbbet akkor veszítjük, amikor főzzük a termékeket, mert ilyenkor egyrészt felére esik a terményben lévő vitamintartalom, másrészt a főzőlé kiöntésével még az abban oldott vitaminokat is elveszítjük. Ha szétfőzzük a zöldségeket, még a rosttartalma is csökken. Jobban járunk, ha pároljuk és leginkább nyersen, salátaként fogyasztjuk el.

Diéta melletti vitaminpótlás

A diéta által kisebb a kalória bevitelünk, tápanyagbevitelünk is, így a vitamin és ásványi anyag bevitel is. Pedig az anyagcsere folyamatok megfelelő működéséhez és az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen a megfelelő mikrotápanyag fogyasztás. Mivel télen, tavasszal ez nehezebb is, ezért diéta mellett javasolt vitamin kiegészítőt beilleszteni az étrendbe.

Silye Gabriella

One-a-day multivitamin Kozák Danuta ajánlásával

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Reggeli vitaminbomba

2014-01-31 10:04:00

Reggeli vitaminturmixHogy jól induljon a nap! Ezzel a finom turmix-szal nemcsak az immunrendszered tudod támogatni, hanem ha nehezen reggelizel, akkor is egy egészséges finomsággal kezdődik a reggel. A cékla nemcsak kiváló C, B vitamin és béta-karotin forrás is, de sok vasat, folsavat is tartalmaz. A vérszegénység (anémia) közel egymilliárd embert érint világszerte. A cékla rendkívül erős vérképző hatású, melyet a népi gyógyászat is használt.

Hozzávalók:

  • 1 kisebb cékla
  • 1 nagy marék szeder
  • 4 alma
  • víz

Elkészítés:

A céklát megfőzzük, az almát megpucoljuk, magozzuk. Majd mehet minden a turmixgépbe és végül annyi vízzel öntjük fel, amennyire hígan szeretnénk inni.

Energia dús, friss reggelt kívánok!

Ha kicsit tartalmasabb reggelire vágynál készíts a céklából vitamindús lepényt.

Silye Gabriella

BioTechUSA One-A-Day Kozák Danuta olimpikon ajánlásával

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZEK TŐLE

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK