Silye Gabriella
Sporttáplálkozás szakértő
A személyre szabott program az igazán hatékony,
nem a sablondiéták.
Ha többet szeretnél tudni a sporttáplálkozásról, a BioTech USA szakértői csapatának tagjaként a következő témákkal kapcsolatban segíthetek Neked:
-  egészséges táplálkozás
-  fogyókúra, diéta
-  sporttáplálkozással kapcsolatos kérdések. tovább »

Silye Gabriella BEJEGYZÉSEI

Reggeli vitaminbomba

2014-01-31 10:04:00

Reggeli vitaminturmixHogy jól induljon a nap! Ezzel a finom turmix-szal nemcsak az immunrendszered tudod támogatni, hanem ha nehezen reggelizel, akkor is egy egészséges finomsággal kezdődik a reggel. A cékla nemcsak kiváló C, B vitamin és béta-karotin forrás is, de sok vasat, folsavat is tartalmaz. A vérszegénység (anémia) közel egymilliárd embert érint világszerte. A cékla rendkívül erős vérképző hatású, melyet a népi gyógyászat is használt.

Hozzávalók:

  • 1 kisebb cékla
  • 1 nagy marék szeder
  • 4 alma
  • víz

Elkészítés:

A céklát megfőzzük, az almát megpucoljuk, magozzuk. Majd mehet minden a turmixgépbe és végül annyi vízzel öntjük fel, amennyire hígan szeretnénk inni.

Energia dús, friss reggelt kívánok!

Ha kicsit tartalmasabb reggelire vágynál készíts a céklából vitamindús lepényt.

Silye Gabriella

BioTechUSA One-A-Day Kozák Danuta olimpikon ajánlásával

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A vitaminok hiánya és jelei

2014-01-22 10:47:00

One-A-Day - 100 tablettaA szervezet hiányos vitaminellátottsága jellegzetes hiánytünetekben nyilvánul meg.

Mi okozhat vitaminhiányt?

A hiányt elégtelen, egyoldalú táplálkozás, túlzott diéta, felszívódási zavar (gyomor-bélrendszeri műtétek után, bélfertőzések, krónikus bélrendszeri gyulladások, a bélflóra egyensúlyának felborulása esetén) is okozhat. A fokozott fizikai aktivitás, sport növeli a vitaminszükségletünket is, ami, ha nem kerül pótlásra, vitaminhiány alakulhat ki. De terhesség és szoptatási időszakban megnő mind a kismamák, mind a csecsemők és kisgyerekek vitaminigénye.

Kialakulás további okai lehetnek: stressz, fertőzések, műtétek, krónikus betegségek, alkohol- és nikotinfogyasztás, májbetegségek, vesebetegségek, cukorbetegség. Ne felejtsd el, hogy diéta esetén megnövekedik a vitaminigény!

Vitaminhiány jelei

A legáltalánosabb tünetek a fáradtság, idegesség, étvágytalanság, hajlam a fertőzésekre, gyakran megfázik az illető, de az egyes vitaminok hiánya eltérően jelentkezik. Most néhány ilyet tekintsünk át. A vitaminok két nagy csoportra oszthatók, egyrészt vannak a vízben és a zsírban oldódó vitaminok.

Vízben oldódó vitaminok

A vízben oldódó vitaminokat napi rendszerességgel szükséges pótolnunk, mert a szervezet nem képes raktározni. Vízben oldódó vitaminok a C-, B1-, B2-, B6-, B12-vitaminok, a niacin, folsav, Pantoténsav és biotin.

A B-vitaminok a megfelelő energiafelhasználásban, a szénhidrát-, fehérje- és zsír- anyagcsere szabályozásában vesznek részt, de enzimek alkotórésze is. Hiányában ezeken a területeken okozhat problémát. De hiányukban bőr és idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek. A B12-vitamin az egyetlen B-vitamin fajta, amit a szervezetünk hosszabb ideig képes tárolni, de elegendő mennyiségű gyomorsav szükséges, de a felszívódásához elengedhetetlen a gyomor fedősejtjei által termelt intrinsic faktor.  Hiánya esetén kialakulhat vérszegénység, a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának sorvadása, idegkárosodás.

A C-vitamint mindenki ismeri és tudja, hogy erősíti a hajszálerek falát, a kollagén képződőséhez szükséges, egészségesen tartja az izmokat és az ínszalagokat, valamint az ínyt. egy antioxidáns is, ami a szabadgyökökkel vesz fel a harcot. A C-vitamin javítja a vas felszívódását, ezért vashiányban mindig C-vitaminnal együtt javasolt a vaspótlás.

Zsírban oldódó vitaminok

Vitaminforrások, citrusfélékA zsíroldékony vitaminokat, viszont képes a szervezet tárolni, így nem szükséges naponta pótolni és figyeljünk a bevitt mennyiségekre, mert ezeket a vízben oldódóakkal szemben túladagolhatjuk. Ezek az A-, D. E és K vitamin.

Az A-vitamin elsősorban a szem, a csont és a bőr egészségéhez szükséges. Szükségletünk egyharmadát kész vitamin formájában májból, tojásból vesszük fel, a maradékot szervezetünk állítja elő elővitaminokból, pl. béta-karoptinból. Hiányában csökkent látóképesség, farkasvakság alakulhat ki, a bőr szárazzá, pikkelyessé válhat és a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége csökken.

A D-vitamin napsütés hatására képződik, így jelentősen befolyásolja az évszak a mennyiségét, így télen a D-vitamin pótlás felmerülhet. Feladata a vérben lévő Kalcium és foszforszint szabályozás, az egészséges csontok és fogak fenntartásához is elengedhetetlen.

Az E-vitamin hiánya esetén izomgyengeség, idegi- és látászavarok léphetnek fel. Antioxidánsként az öregedési folyamatot és jeleit is képes csökkenteni.


A K-vitamin bár nem olyan népszerű, mint a többi, de a véralvadási faktorok képződéséhez nélkülözhetetlen. A bélrendszer baktériumai a vitamin 80 %-át előállítják, így hiánya egészséges bélrendszernél szinte lehetetlen.

Immunrendszer és influenza

A vitaminok elengedhetetlenek az immunrendszer működéséhez. Turbózzuk fel a szervezetet, hogy hatékonyabban ellenálljon a támadásoknak. Így télen eleve nehézkesebb a vitaminpótlás élelmiszerekből és a sport, a diéta növeli a szükségletet.


Vitaminokra és egészségre fel! :)

 

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Hogyan válasszuk ki az alapanyagokat a diétához?

2014-01-13 14:41:00

Barna hajú nő ízletes salátát eszik A helyes étkezési programnál nemcsak a kalória bevitelt kell figyelembe vennünk, hanem az élelmiszerek minőségét is. Nagyon fontos a megfelelő szénhidrátforrások kiválasztása, hisz nem mindegy, hogy pl. 200 kcal-nyi barnarizst, fehérkenyeret vagy zöldséget fogyasztunk el.

Hogyan akadályozzuk meg a vércukorszint ingadozásból adódó túlevést?

Az egyenletes vércukorszint biztosítása miatt elengedhetetlen a magasabb rosttartalmú alapanyagok kiválasztása. Ezek kevésbé ingatják a vércukorszintet, mellyel elkerüljük a hirtelen szénhidrátéhséget és a vércukorszint ingadozásból adódó koncentrációzavart, folyamatos nasi kényszert. Ilyenek a barnarizs, hajdina, köles, teljeskiőrlésű gabonatermékek, kenyér és tészta. Emellett érdemes minden étkezéshez zöldséget fogyasztani.

Minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek

Mindenképpen érdemes a természetesebb ételek kiválasztása. Egyrészt a túlzott adalékanyagok fogyasztása sem segíti elő az egészségünket, másrészt sokszor az ízfokozókhoz hozzászokik a szervezet és kívánni fogjuk és túlevést is eredményezhet. Természetesen az lenne a legideálisabb, ha saját kertünkből szereznénk a zöldségeket, gabonákat és a húsokat is otthon nevelt állatok biztosítanák. Ez sajnos az emberek nagy részének kivitelezhetetlen. Ezért érdemes piacon, termelőtől beszerezni az élelmiszereket és zöldfűszereket használni az ételek ízesítésére, így az alapanyagok természetes aromáját és harmóniáját fogjuk érezni.

Emésztési idő figyelembevétele

Omega 3 - 90 lágykapszulaAz ételek emésztési ideje szempontjából az sem mindegy, hogy mennyire feldolgozva fogyasztjuk. Ha nyers és nekünk kell megrágnunk, akkor történik a leglassabban az emésztés. Ha már apróra reszelve, darabolva kerül a tányérra rövidebb időt vesz igénybe. Hőkezelés hatására tovább gyorsul az emésztési folyamat, természetesen attól függően, hogy pl. főzésnél még ropogós kicsit a zöldség vagy péppé főztük.

De ha eddig nem ettünk rendszeresen nyers zöldségeket, nehogy elkezdjük naponta 3x, mert puffadást okozhat. Ilyen esetben elengedhetetlen a fokozatosság betartása.

Húskészítmények

A húsféléket próbáljuk meg tenyésztőtől vásárolni, törekedjünk a jó minőségű áruk kiválasztására. Sokakban nem egyértelmű, hogy a virsli, párizsi és felvágottak nem a legjobb választások. Figyeljük meg a termék összetételét, mert sokszor rengeteg rejtett zsírt tartalmaz. Akár otthon is készíthetünk finom csirke vagy pulykamell sonkát, ha zöldfűszerekkel bepácoljuk és sütőben kisütjük.

Következőkben folytatjuk a helyes diéta összeállítás lépéseit. Addig is jó vásárlást és címke nézegetést!

Silye Gabriella

Reform répatorta

2014-01-07 10:59:00

Reform répatorta receptA következő finomság egy répatorta lesz, melyet teljes kiőrlésű liszttel készítünk és ha cukormáz helyett fehérjeporból készítünk rá krémet, még a fehérje tartalmát is növeljük. Ezen kívül a sárgarépa magas rostanyag és alacsony kalóriatartalmával még jobban elősegítjük az alakunk megőrzését, sőt magas a B-, C- vitamin, kalcium, Magnézium és Cink tartalma.

Répatorta van?

A répa jótékony hatásai

Fontos megemlíteni, hogy a sárgarépa az egyik legfontosabb béta-karotin forrás. A karotin egy antioxidáns, és az A-vitamin elővitaminja. Az A-vitamin a látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából nagyon fontos mikrotápanyag. Felmérések azt mutatták, hogy a karotinban gazdag étrend csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek előfordulási arányát és jó hatással vannak a koleszterin szintre is.

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárgarépa
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 Narancs reszelt héja
  • kevés kókuszzsír a tepsi kikenéséhez
  • 5 db tojás
  • 15 dkg méz
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly vagy zabliszt
  • 20 dkg dió
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

805A megtisztított sárgarépát finomra reszeljük, a diót megőröljük. A tojások sárgáját összekeverjük a mézzel, a répával, a liszttel, a dióval, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Ezután a tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a répás masszához, és kókuszzsírral kikent, liszttel beszórt tortaformába öntjük.  Előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon 35-40 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük a tortát!

Cukormáz helyett fehérjepuding

A tetejére mascarponés krém vagy cukormáz helyett készítsünk vaníliás fehérjeporból kevés víz hozzáadásával krémsűrűségű masszát, amivel megkenhető a kihűlt tortánk. Ha a teljes kiőrlésű lisztet kicseréljük máklisztre, akkor gluténmentes, akár paleolit diétába illő sütit is készíthetünk.

Jó sütögetést és kitartás!

 

Silye Gabriella

sporttáplálkozás szakértő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Egészséges beigli a BioTech USA egyik angyalával

2014-01-06 14:59:00

Bán Vivien, a BioTech USA Angels játék második helyezettje számos egészséges finomságot készített karácsonykor, többek között Silye Gabi egyik receptjét is...

Egészséges bejgli Hamis mézeskalács

Sziasztok,

Még december 23-án nekiláttunk egy kis karácsonyi-előkészületnek. Gondoltam megosztom Veletek. Legfőképp azért ,mert a bejglink Silye Gabriella táplákozás szakértő receptje alapján készült, amit az oldalon találtunk.:)

Azt hozzáteszem, hogy minden diétás, és a lehető legkevesebb szénhidrátból próbáltuk kihozni :)
Csakis zabpehelylisztből,illetve kókuszzsírból, Nitro Gold Pro enzy fusion fehérjéből, édesítőből és egyéb összetevőkből állnak.


A süti-főzi végeredménye diétás bejgli, mézeskalács, illetve a "hamis mézeskalács" vagy másnéven zabfalat mézeskalácsformába töltve :)

Reméljük, hogy mindenkinek nagyon kellemesen teltek az ünnepek és Boldog Új Évet kívánok!


Vivi

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZEK TŐLE

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK