Silye Gabriella
Sporttáplálkozás szakértő
A személyre szabott program az igazán hatékony,
nem a sablondiéták.
Ha többet szeretnél tudni a sporttáplálkozásról, a BioTech USA szakértői csapatának tagjaként a következő témákkal kapcsolatban segíthetek Neked:
-  egészséges táplálkozás
-  fogyókúra, diéta
-  sporttáplálkozással kapcsolatos kérdések. tovább »

Silye Gabriella BEJEGYZÉSEI

„Most végre lefogyok” – Valósítsd meg!

2014-01-03 09:01:00

Ultra Loss - 450 gKarácsony után szörnyülködve nézünk a tükörbe és azon gondolkodunk, hogy az újévi fogadalmunkat, a „Most végre lefogyok”-ot, hogyan valósítsuk meg. Ilyenkor ne essünk abba a hibába, hogy elkezdünk egy drasztikus fogyókúrát.  A szó hallatán görcsbe is állt a gyomrunk.

Januárban az egészséges fogyás lépéseiről fogunk beszélni.

Fogyókúra? Már a szó jelentése is rémes, kúraszerűen csinálunk valamit a fogyás érdekében, majd visszatérünk az eredeti életmódhoz, melynek következménye a jojo effektus és az anyagcsere felborulása.

Az első és egyik legfontosabb a megfelelő kalória bevitel meghatározása.

Szervezetünknek van egy minimális energiaszükséglete, amely a működéshez, légzéshez, keringéshez szükséges, amikor 24 órán keresztül csak fekszünk. Sokan ott rontják el, hogy túl alacsony, alapanyagcsere alatti kalóriát fogyasztanak egy nap, melynek tartalékolás lesz az eredménye. Hölgyek esetén ez az alapanyagcsere értéke 1300-1600kcal között, férfiaknál 1600-1900kcal körül van.

A diéta összeállítása előtt érdemes kiszámolni ezt az értéket és ez alatti energia bevitel nem javasolt.

Mérlegelés centivelSzámold ki az alapanyagcseréd!

  • Férfi
Kcal/24óra= 66,5+(13,8xkg)+(5xcm)-(6,8xév)

Kcal/24óra= 655+(9,6xkg)+(1,9xcm)-(4,7xév)

Ha fogyni szeretnél kicsit efölötti kalóriás étrendet érdemes összeállítani, természetesen figyelembe véve az edzések számát, intenzitását is. Következő alkalommal az étkezések összeállításával és alapanyagok kiválasztásával foglalkozunk, hiszen ez ugyanúgy elengedhetetlen a célunk eléréséhez.

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Mézeskalács egészségesen

2013-12-23 16:29:00

Mézeskalács egészségesenA karácsony elengedhetetlen kelléke a mézeskalács. A kellemes illatot árasztó süti egyben mutatós dísz is lehet a karácsonyfán. Ezzel a recepttel nemcsak finom, de egészséges nasi is kerül az asztalra.

Az elkészítéshez zablisztet használjunk, mert könnyű vele dolgozni és emellett számos egészségvédő hatása is van. Sütemények elkészítéséhez a legjobb liszt. Édesítést eritrittel történjen, így elkerüljük a cukor energiatartalmát is elkerüljük. A díszítésnél a tojásfehérjehabhoz is a cukor helyett vaníliás fehérjeport keverve, magasabb fehérjetartalmú és jóval alacsonyabb szénhidráttartalmú finomságot kapunk.

 

Mézeskalács

Hozzávalók:

  • 1 kg zabliszt
  • 20 dkg eritrit
  • 2 egész tojás
  • mézes fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, szegfűbors, gyömbér)
  • 25dkg langyosított méz, esetleg mézpótló
  • 1ek. kókuszzsír
  • 2dkg szódabikarbóna
  • 6 ek. cukormentes baracklekvár

806Az Egészséges MÉzeskalács Elkészítése:

A tésztát érdemes előző este begyúrni. A zablisztet, az édesítőt, a fűszereket és a szódabikarbónát is átszitáljuk, majd összekeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót is és összegyúrjuk. Pihentetjük hűtőben minimum 2 órát, de jobb, ha egy éjszakát áll. Ne ijedjünk meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrjuk újra, amíg ismét képlékennyé válik. Kinyújtjuk és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Sütés előtt tojássárgájával megkenjük a tetejét és előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük 10-15 perc alatt.

A MÉzeskalácsok Díszítése:

Egy tojásfehérjét habbá verünk, majd annyi fehérjeport rakok hozzá, hogy sűrű anyagot kapjunk. A sűrűsége akkor jó, ha jó sűrű, olyan tejfölszerű. A habverőt kiemelve ne folyjon vagy csöpögjön; az a  jó, ha megáll rajta. Ha van otthon habzsák, akkor azzal is díszíthetjük, ha nincs, akkor kis nylonzacskóba rakjuk, a sarkát átlósan levágjuk, (kb. fél mm-re) és tetszőlegesen lehet vele mintákat rajzolni a mézeskalácsok tetejére vagy akár az egészet is befedhetjük. A mázat természetes anyagokkal (pl. kakaó, szentjánoskenyér-por) színezhetjük.

Kellemes Ünnepeket és jó sütögetést!

 

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hortobágyi húsos palacsinta egészséges kivitelben

2013-12-20 16:13:00

Hortobágyi húsos palacsintaKözeleg a karácsony és sokan gondolkodnak rajta, hogy egészséges finomságokkal szeretnék az asztalt megteríteni. Egyik nagy kedvenc a Hortobágyi húsos palacsinta, melynek most elkészítjük egészséges változatát. A palacsintát az alacsony glikémiás indexű, magas rosttartalmú zablisztből készítjük, melynek mellékíze sincs. A pörköltet csirkemellből, zsírszegényen készítjük el, egészséges kókuszolaj felhasználásával.

Hozzávalók a palacsintához

20 dkg zabpehely (őrölt)
2 dl zsírszegény tej
3 dl víz
5 tojásfehérje
1 tojássárgája

kókuszolaj a sütéshez

A töltelékhez:
40 dkg csirkemell
1 közepes hagyma
1 paprika
1 paradicsom
1-2 evőkanál kókuszolaj
1 kávéskanál pirospaprika
3 dl natúr joghurt
1 ek. teljeskiőrlésű tönköly vagy zabliszt
2 szál petrezselyem

Elkészítés:

1. Egy tálba rakjuk a tojást, a zabpelyhet, a tejet, a vizet, a sót. Habverővel pár másodpercig verjük. Egy teflon serpenyőt nagyon vékonyan kiolajozunk (ecsettel vagy olajpermetezővel). Egy merőkanálnyi palacsintatésztát merünk a már forró serpenyőbe. Elegyengetjük, amennyire vékonyan tudjuk. Közepes hőmérsékleten mindkét oldalát megsütjük.

2.  Pörköltet készítünk a darált csirkemellből: az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, majd a darált húst. Sózzuk, borsozzuk és egy kis őrölt pirospaprikát szórunk rá. Felöntjük a 8dl vízzel és készre főzzük.  Egy tésztaszűrő segítségével leszűrjük a húst. A szaftot behabarjuk: a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot, szintén simára keverjük, és ráöntjük a szaftra. A behabart szaft felét visszaöntjük a húsra, a maradék pedig az összehajtott palacsinták tetejére kerül majd.

3. A palacsintákat megtöltjük a húsos töltelékkel, majd meglocsoljuk a szafttal.

További ünnepi egészséges receptötleinket is olvasd el: 
Aszalt szilvás-diós pulyka
Diétás bejgli

Kellemes Ünnepeket kívánok!

Silye Gabriella

Silye Gabriella - Bemutatkozás

2013-12-16 09:52:00

Silye Gabriella, sporttáplálkozási szakértő

Silye Gabriella sporttáplálkozási szakértőGabi, táplálkozási és sporttáplálkozási szakértőnk a fogyással, megfelelő táplálkozással, étrendekkel, emésztőrendszeri problémákkal vagy teljesítményoptimalizálással kapcsolatos kérdéseiteket várja.

Miben tudok segíteni:

  • egészséges táplálkozás kialakítása
  • fogyókúra, diéta, tömegnövelés

Eddigi tevékenységeim:

2008 pekingi olimpiai felkészítés:

  • Férfi vízilabda (Dr. Kiss Gergely 3-szoros olimpiai bajnok)
  • Női vízilabda válogatott (teljes csapat – Pekingben 4. hely)
  • Judo (Baczkó Bernadett és Mészáros Anett – Peking 7. hely)
  • Szörf (Detre Diána – Peking 22. hely, Gádorfalvi Áron – 19. hely)

Egyéb sportágak:

  • Vasas felnőtt labdarúgó csapat (I. osztály)
  • Enternet felnőtt kosárlabda csapat (I. osztály)
  • Aerobic (Sifter Tímea, László Orsolya)
  • Triatlon (Kuttor Csaba)
  • Férfi vizilabda (Olasz Norbert, Suti Gábor)
  • Gyorskorcsolya (Galambos Gábor, Huszár Erika)

Publikációk

The effects of training and detraining on memory, neurotrophins and oxidative stress markers in rat brain. Radak Z, Toldy A, Szabo Z, Siamilis S, Nyakas C, Silye G, Jakus J, Goto S. Neurochem Int. 2006 Sep;49(4):387-92. Epub 2006 Mar 27.

Cukor és az édesítőszerek szerepe az elhízásban. Silye Gabriella, Dr. Hegedűs György, Dr. Wallinger Zita, Dr. Lakos Gábor

Sporttáplálkozás a maximális teljesítményhez - Táplálkozási kézikönyv sportolóknak, ExSol-Group Kft., 2010

Orvosi konferencia

Divatos diéták - mi az igazság? Egri Kardiológiai Napok 2013. március 22.

Magyar Elhízástudományi Társaság VII. Kongresszusa, Budapest, 2006.04.27-29.

 

Silye Gabriella, sporttáplálkozási szakértő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Karácsonyi kedvencünk: a bejgli

2013-12-13 13:06:00

Kezdjük a receptgyűjteményünket egy ellenállhatatlan bejgli készítésének fortélyait. A bejglit minden asztalon megtaláljuk karácsonykor és sokszor nem tudunk megállni egy szeletnél, hisz egész évben erre várunk. Most arra kapunk megoldást, hogyan tudjuk kedvencünket egészségesebb kivitelben megvalósítani.

A készítés során a finomított szénhidrátokat cseréljük ki teljeskiőrlésű lisztre és alacsony glikémiás indexű (GI), alacsonyabb kalóriatartalmú édesítőre. Így a magasabb rosttartalom, alacsonyabb GI miatt gyorsabban eltelít és nem hirtelen emeli meg a vércukorszintet, mely hatására kevésbé lesz jellemző az állandó édesség utáni sóvárgás. Lisztnél a zabliszt kevésbé tömör, mint a tönkölyliszt és édesítésnél, ha eritritet használunk, akkor kalória hozzáadása nélkül sikerül egy édes finomságot alkotnunk. Ha valaki szeretné még jobban csökkenteni a szénhidráttartalmát szénhidrátcsökkentett liszttel is készítheti.

Karácsonyi mákos és diós bejgli egészségesebbenHozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű zab vagy tönkölybúzaliszt
  • 25 dkg kókuszzsír, pálmaolaj
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • kevés tej az élesztő felfuttatásához (kb. 1dl)
  • 3 evőkanál nyírfacukor vagy eritrit
  • 1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

Diós töltelék:

  • 1 dl 1,5 %-os tej
  • 6 dkg eritrit vagy nyírfacukor
  • 25 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola

A tejet a nyírfacukorral felforraljuk, belekeverjük a darált diót és megmosott mazsolát. Jól összekeverjük, levesszük a tűzről, és ha már kihűlt, megkenjük vele a tésztát.

Mákos töltelék:

  • 1 dl 1,5 %-os tej
  • 7 dkg nyírfacukor
  • 20 dkg mák
  • 1 citrom héja
  • pici szegfűszeg
  • 5 dkg mazsola

Ugyanúgy készítjük, mint a diósat.

Elkészítése:

  1. A tejben az élesztőt felfuttatjuk, esetleg egy kis nyírfacukrot adhatunk hozzá.
  2. A kókuszzsírt elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a tojást, a mézet, az élesztőt, és összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, letakarjuk és félretesszük pihenni.
  3. Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtjuk.
  4. Elkészítjük a töltelékeket. Mindkét tölteléket kétfelé osztjuk, és a téglalapokon elsimítjuk úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon hagyunk. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtjuk, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, tetejüket megkenjük tojássárgájával, és fél órát pihentetjük.
  5. Majd megkenjük a tojásfehérjével, ismét fél órát pihentetjük, villával megszurkáljuk a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép arany barnára sütjük.

A töltelékeket variálhatjuk egy kis almával, így különlegesebb lesz az íze, de a kalóriatartalma is csökken.

A bejgli mellé karácsonykor hagyományosan mézeskalács is készül és az a jó hírünk van, hogy ebből is létezik egészséges verzió » Egészséges mézeskalács

 

Boldog Karácsonyt és jó sütögetést!

Silye Gabriella

KÉRDEZEK TŐLE

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK