Tavaszi diéta egészségesen

2014-01-31 10:55:00

ZöldségkosárSok ismerős szokott panaszkodni, hogy elkezdi a diétát, hogy nyárra, a strand szezonra bomba alakja legyen és közben fáradt, betegeskedik és minden baja van. Miért is lehet ez? Egyrészt télen, tavasszal a zöldségek, gyümölcsök megjelenése előtt, már csak tárolt, kevesebb vitamintartalmú alapanyagokhoz jutunk hozzá, így a szükséges vitaminbevitelt sem tudjuk pótolni. Másrészt tél végére már kicsit unalmassá válik az alma, fekete retek, emellett a távolról érkező gyümölcsök, zöldségek nagy része vízízű és sokszor drága is.

Tárolás folyamán vitaminveszteség

A növények vitamintartalma a leszedésétől kezdődően folyamatosan csökken és arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy a növények vitaminjainak kialakulása és az érési fázis végére éri el a maximumot, ami egy távolról érkező, zölden leszedett termék esetében már kevesebb lehet. A tárolásra és kezelésre legérzékenyebb a C-vitamin, ami egynapi tárolás folyamán is 10-50%-kal csökken.

Ételkészítés és vitaminveszteség

A legtöbbet akkor veszítjük, amikor főzzük a termékeket, mert ilyenkor egyrészt felére esik a terményben lévő vitamintartalom, másrészt a főzőlé kiöntésével még az abban oldott vitaminokat is elveszítjük. Ha szétfőzzük a zöldségeket, még a rosttartalma is csökken. Jobban járunk, ha pároljuk és leginkább nyersen, salátaként fogyasztjuk el.

Diéta melletti vitaminpótlás

A diéta által kisebb a kalória bevitelünk, tápanyagbevitelünk is, így a vitamin és ásványi anyag bevitel is. Pedig az anyagcsere folyamatok megfelelő működéséhez és az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen a megfelelő mikrotápanyag fogyasztás. Mivel télen, tavasszal ez nehezebb is, ezért diéta mellett javasolt vitamin kiegészítőt beilleszteni az étrendbe.

Silye Gabriella

One-a-day multivitamin Kozák Danuta ajánlásával

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD GABRIELLÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Silye Gabriella TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK