Tömegnövelés, formatartás az állóképességi sportokban

2016-11-01 14:24:00

Az erő-, és kontaktsportokban közismert „tömegnövelés” kifejezés hallatán sokunknak elsőre a napot is eltakaró, hatalmas termetű bodybuilderek juthatnak jogosan eszünkbe. Mielőtt gyorsan elkönyvelnénk magunkban, hogy erre egy állóképességi versenyzőnek az égvilágon semmi szüksége, érdemes néhány kifejezést tisztázni és végigolvasni a cikket, hátha egy másfajta gondolkodásmóddal új tudást is magunkba szívhatunk.

Janota Zoltán kerékpárverseny

Milyen tömeget növeljünk?

A legegyszerűbben erre azt mondom, hogy a hasznos tömeget.

De mi lehet hasznos tömeg egy állóképességi versenyzőn?

Nyilván az az optimális tömeg, amely egy adott táv leghatékonyabb és leggyorsabb teljesítését szolgálja (és nem veszélyezteti az egészséget, az ízületek épségét sem). Így ebből leegyszerűsítve máris következik, hogy az adott táv teljesítését (vagyis közben a nehézségi és egyéb erők legyőzését) az izom és a zsír tömege fogja jelentősen befolyásolni. Még jobban leegyszerűsítve a hasznos tömeg ebben az esetben az IZOMTÖMEG. Minősége és testrészenkénti eloszlása egyéni, ráadásul sportágon belül, az egyes távok sikeres teljesítéséhez szükséges testfelépítés tekintetében is eltérő igényt mutat.

„Hasznos teher”

Az előző gondolatmenetből talán az következhet, hogy mivel a zsír effektíve nem segíti „nyomni a pedált”, nincs kontrakció, mint az izomszövetnél, így nincs is rá szükség.  Természetesen ez így csak féligazság. A zsír a mozgásban közvetlenül nem vesz részt, de szinte kifogyhatatlan energiaraktár.

Még azoknak a bodybulidereknek is, akik egy-egy verseny idejére lefaragják magukat 3% körül testzsírra, de még így is marad rajtuk akkor 3kg zsír, ami kb. 27.000kcal-nak felel meg. Ez gyakorlatilag majdnem 3! ironman táv teljesítéséhez elegendő kalóriamennyiség!

A táv sikeres teljesítéséhez az állóképességi versenyzőknek ez a rendkívül alacsony testzsír feleslegesen alacsony (5-9% optimális) és egészségügyi kockázatot is rejt. Tehát az élettanilag, más szóval funkcionálisan hasznos teher zsírból az 4-7kg lenne az ideális.

A hasznos tömeg eléréshez, növeléséhez többféle út vezet. Ez lesz a cikk második részének témája. Ezzel a témával kapcsolatban is várom tapasztalataitokat!

 

Janota Zoltán

BioTechUSA

triatlonedző, állóképességi szakértő

13x Ironman

 

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD ZOLTÁNT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Janota Zoltán TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK