Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Táplálék-kiegészítő tévhitek és a valóság

A legtöbb emberben nagyon ködös az, hogy mi, mire jó, amikor a táplálék-kiegészítő a téma. Persze, nekem meg az ködös, hogy két horgászbot között mi a különbség. Ilyenkor fontos a mi szerepünk, hisz ha egy jövendőbeli vásárló látja, hogy nem nevetik ki, vagy néznek rá bután miután feltette a kérdését, elkezd bízni bennünk. A bizalom pedig nagyon nagy érték.

Kérdés: ha bármilyen boltba bementek és azt tapasztaljátok, hogy az ott dolgozók segítenek mindenben, kedvesek, nem flegmán odaböffentenek valamit… igaz, hogy később is oda tértek be? Na ugye!

Épp ezért én igyekszem mindig éreztetni azzal, aki kérdéssel fordul hozzám, személyesen, vagy akár levél útján, hogy a legjobb az, ha kérdezünk, így baj biztos nem lehet, maximum aznap is tanulunk valamit.

Táplálékkiegészító tabletták

A következő sorokban néhány alapvető téveszmét próbálnék eloszlatni.

Fehérje

Megnevezés: protein, tömegnövelő, izomnövelő, szálkásító, fújtató por, shake

Elgondolás: izomnövelő, fogyasztó, étkezés helyettesítő, vagy ez így egyszerre!

Valóság: nincs is olyan messze! Ha valaki (minőségi)tömeget szeretne építeni, elengedhetetlen a fehérjefogyasztás emelése, és mennyivel jobb edzés után egy kellemes turmixot inni, mint nekiállni és beabrakolni a tojást, vagy a csirkét? De akin esetleg egy minimális felesleg van, annak érdemesebb a fehérjét fogyasztania edzés után esetleg egy kis kreatinnal, és szénhidráttal kiegészítve. De ha az illető nagyon vékony, akkor egyértelműen a tömegnövelő a jó választás. Diéta során is jó, mert édességnek betudható, hasznos tápanyag, és kevés kalória… étkezés helyett? Naná! Reggel zabbal, napközben joghurttal, vagy túróval… nem lehet megunni!

Kreatin

Megnevezés: tömegnövelő kapszula, erőnövelő, keratin, karotin, kratin

Elgondolás: izomerő, izomtömeg növelés

Valóság: újfent jó helyen tapogatózunk, csak nem mindegy hogy… a poros kreatin szedésére rengeteg variáció van, a kapszulásokra is, de a kapszulások közt vannak, amik tartalmaznak energizáló hatóanyagot is, így nem mindegy, mikor mennyit, hogyan. Továbbá, a kreatin sem az izomépítés alappillére, ha nincs meg a megfelelő táplálkozás, edzés, és utána pihenés, nem tudja a készítmény igazán megmutatni, mire képes.

1320Edzés előtti formulák

Megnevezés: pörrrgető, bedurrantó, eresító, pörgentyű

Elvárás: eresítsen, adjon erőt, edzen le az ember helyett, robbanjon szét tőle mindenem!

Valóság: az energizálók nagyon nagy segítséget adnak azoknak, akik nap végére elfáradnak, vagy akik reggel mennek edzeni… de ne várjunk csodát. Itt is a megfelelő felkészülés a titok nyitja. Egész nap chips-kóla-hambi megy… nem fog fekve kimenni a 200kg. Kipihenve, kellő kajával a testben egy jó edzés előtti cucc nagyon segíthet, de ha választani kell… előbb a fehérje, aztán a pörgető.

Diétás termékek

Megnevezés: zsírégető, zsírbontó, zsírmágnes, klaritin, karotin, klarotin

Elvárás: zsírból izmot épít, lefogyaszt, égeti a a zsírt

Valóság: ezek a termékek segítenek a  fogyásban, legyen szó termogén, vagy lipotróp hatóanyagról. És itt él leginkább a mondás: a diéta a konyhában kezdődik.

840Aminosav/bcaa

Megnevezés:”bééaaacéé”, animósav „bécécéa”

Elvárás: szálkásít, pucol

Valóság: az aminosavak segítik a regenerációt, és mellette elódázzák a katabolikus folyamatokat, illetve az anabolikus rakétákat is begyújtják. Ha minden alapvető kiegészítő már be van gyűjtve, akkor kezdjünk el szemezni egy jófajta aminóval.

TST fokozók

Megnevezés: tesztó, tesztoszteron fokozó

Elvárás: emelkedjen a tesztoszteron szint

Valóság: itt is jó az elgondolás, csak az út nem. Táplálékkiegészítő boltban a TST termékek nem kémiai vegyületeket tartalmaznak, amik tesztoszteron alapúak, hanem ezek a termékek, segítik a természetes tesztoszteron termelést. Ezek a cuccok kb. 26 éves kortól javasoltak!

Olvasd el Mit mivel szedhetek együtt? című cikket is a célnak megfelelően összeállított táplálékkiegészítő csomag összeállításához.

Fegyi