Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Turbózd fel az immunrendszeredet D-vitaminnal!

Turbózd fel az immunrendszeredet D-vitaminnal!

Az immunrendszerünk segít leküzdeni a betolakodó vírusokat, baktériumokat, ezáltal egészségesek maradunk és a szervezetünk hibátlanul tud működni. Ma, amikor az élelmiszerek tápértéke csökken, nem sportolunk eleget, nem pihenünk eleget, sok stressz ér mindenkit, különösen fontos, hogy odafigyeljünk az immunrendszerünk karbantartására. Ebből a cikkből megismerheted a D-vitamin hatását és hogy hogyan járul hozzá az immunrendszer erősítéséhez.

Mi is az a D-vitamin és miért van rá szükséged?

A D-vitamint, más néven kalcitriolt szokták “Napfény-vitamin”-nak is hívni, mert a bőrünk a napsütésre reagálva állítja elő. Bár a D-vitamin a nevével ellentétben nem is vitamin, hanem prohormon vagy hormon prekurzor. Zsírban oldódó vitamin abban a vitamin családban, amely magába foglalja a D-1, D-2 és D-3 vitaminokat. Ha megfelelő időtartamban vagy a Napon, a szervezeted elég D-vitaminhoz juthat. Néhány étel is tartalmaz D-vitamint. Ugyanakkor sajnos a 4 fal között töltött sok idő hatására, főleg télen jellemzően nem tudunk megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutni.

A D-vitamin számos fontos szerepet tölt be a szervezetben. Például segíti a kalcium és foszfor felszívódásának szabályozását és segíti az immunrendszer működését. Szükséges a normál növekedéshez és a csontok, fogak fejlődéséhez, valamint számos betegség ellen nyújt védelmet. Szabályozza az inzulin szintet, így segítve a diabétesz elleni küzdelmet, valamint támogatja a tüdő működését és szerepe van a kardiovaszkuláris rendszer egészséges működésében is. Az életkortól függ alapvetően, hogy mennyi D-vitaminra van szükségünk. Ezt alapvetően nemzetközi egység mértékegységben (NE, vagy angolul IU) mérjük.

HOGYAN HAT A D-VITAMIN AZ IMMUNRENDSZERRE?

A D-vitamin előnyös hatását elsősorban a kalcium felszívódás kapcsán szokás említeni, aminek a csontjaink egészségét köszönhetjük. Azonban az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükség van D-vitaminra, hiszen az a szervezet első védelmi vonala a fertőzések és a betegségek ellen.

Ez a vitamin kritikus szerepet játszik az immunválasz elősegítésében, vagyis abban a folyamatban, amikor a T-sejtek a szervezetbe jutó kórokozókkal felveszik a harcot. A T-sejteknek ugyanis szükségük van elegendő D-vitaminra ahhoz, hogy működésbe lépjenek, hiánya esetén viszont alvó állapotban maradnak, ezzel teret engedve a testi sejtekbe jutó baktériumoknak, vírusoknak és gombáknak. Nem meglepő hát, hogy az alacsony D-vitamin szint és a gyakori légúti megbetegedések között összefüggés figyelhető meg.

Vírusos vagy bakteriális fertőzések esetén az immunrendszer pro-, illetve antiinflammatorikus (gyulladáscsökkentő) citokineket termel. A citokineknek szerepe van immunválasz szabályozásában, azonban az úgynevezett citokin vihar során olyan visszafordíthatatlan folyamat alakul ki, amely megakadályozza az immunrendszer normális működését és tüdőgyulladás vagy más szervkárosodás lép fel. A D-vitamin azonban fokozza az antiinflammatorikus citokinek mennyiségét, amely segíti csökkenteni a túlzott immunreakciót (citokin vihar) és az esélyt a következményeinek kialakulására, amely a Covid-19-ben megbetegedő emberek esetén a legsúlyosabb gondot okozza.

A D-vitamin szerepe az autoimmun betegségekkel is kapcsolatba hozható. A Th17-sejteknek kulcsszerepük van az autoimmun betegégekben a gyulladások fenntartásában és általa a szöveti károsodások kialakulásában. A D-vitamin azonban csökkenti a Th17-sejtek termelését és gátolja annak létrejöttét is, így elmondható, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező autoimmun betegeknél az egészséges vitaminszint elérése javíthat a tüneteken.

5 jel, ami alacsony D-vitamin szintre utal

1. Gyakori megbetegedés

A D-vitamin egyik legfontosabb szerepe az immunrendszer megfelelő működésének biztosítása, hogy képes legyél a betegségeket okozó vírusokat és baktériumokat távol tartani magadtól. Közvetlenül azokkal a sejtekkel van kapcsolatban a D-vitamin, amelyek a behatolókkal szembeni harcért felelősek. Ha gyakran megbetegszel, például megfázol vagy influenzás leszel, jusson eszedbe, hogy talán az alacsony D-vitamin szint is közrejátszik benne. Számos tanulmány mutatott összefüggést a D-vitamin hiánya és a légzőszervrendszer megbetegedése között, mint amilyen a megfázás, bronchitis vagy a tüdőgyulladás.

Bizonyos tanulmányok azt találták, hogy a napi 4000 NE D-vitamin kiegészítés csökkenti a légzőrendszer gyulladásának kockázatát.

2. Kimerültség, fáradtság

Annak, hogy fáradtnak érzed magadat, számos oka lehet. Köztük az is, hogy D-vitamin hiányban szenvedsz. Sajnos ez egy olyan ok, amit sokan általában figyelmen kívül hagynak. Esettanulmányok azt mutatták, hogy az alacsony D-vitamin szint számos módon negatív hatással van az életminőségre. Azoknál, akik krónikus fáradtságban szenvednek, érdemes ellenőrizni a vér D-vitamin szintjét vagy D-vitamint fogyasztani táplálék-kiegészítő formájában. Már az is negatív hatással lehet az energiaszintre, ha a vér D-vitamin szintje nem is extrémen alacsony.

3. Csontfájdalom, hát- és izomfájdalom

A D-vitamin a csontok egészségének egyik őrzője. Egyrészről segíti a kalcium felszívódását. A csontfájdalom és az alsó háti szakaszban megjelenő fájdalom jele lehet az elégtelen D-vitamin szintnek a vérben. Egyes tanulmányok összefüggést találtak a krónikus derékfájás és a D-vitamin alacsony szintje között. Más tanulmányok  azt találták, hogy a D-vitamin hiányban szenvedők sokkal hajlamosabbak a hátfájásra, ami korlátozza a napi aktivitásukat is. Valamint kétszerese az előfordulása a csontfájdalomnak főleg a lábban, bordákban és az ízületekben azoknak, akiknél alacsony a vér D-vitamin szintje.

HAJHULLÁS

4. Hajhullás

A hajhullást gyakran összefüggésbe hozzák a stresszel, ami valóban egy jellemző ok. A hajhullás nem is ritka panasz, ami könnyen okozhatja valamilyen betegség vagy tápanyaghiány is. Nők esetében a hajhullás pedig összefüggésbe hozható a D-vitamin hiánnyal is bizonyos kutatások szerint. A foltos hajhullás (alopecia areata) egy olyan autoimmun betegség, amely során kisebb foltokban kopasz foltok alakulnak ki a fejbőrön. Foltos hajhullástól szenvedőkön végzett tanulmányból kiderült, hogy akiknél erősebb volt a hajhullás, nekik volt a legalacsonyabb D-vitamin szintjük.

5. Depresszió

A depresszív hangulat szintén a D-vitamin hány jele lehet. A tanulmányok főleg idős embereknél találtak összefüggést a D-vitamin hiány és a depresszív hangulat között – éppen ezért fontos észben tartani, hogy 70 éves kor felett 600 NE helyett 800 NE D-vitamint javallott fogyasztani! Az orvosi tapasztalatok szerint a D-vitamin kiegészítés általában a hangulat javulásával jár, főképp a szezonális depresszió tekintetében, amely a téli, hidegebb időszakban jellemző, amikor kevesebb természetes napfény éri a bőrünket.

Hogyan növelheted a D-vitamin szintet a szervezetedben?

Számos módon gondoskodhatsz a D-vitamin pótlásáról. Akár a napsütés segítségével, akár megfelelő táplálkozással, vagy táplálék-kiegészítéssel. Nézzük, melyek is ezek!

Tölts elegendő időt a napon!

Természetesen nagyon fontos, hogy a káros sugárzás ellen védekezzünk, de alapvetően a bőrünkben található egy bizonyos típusú koleszterin, amely a D-vitamin prekurzora. Ha ezt az elemet UV-B sugárzásnak tesszük ki a napon, akkor D-vitamin keletkezik.

Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy D-vitaminhoz jussunk, hiszen ez a fajta D-vitamin csaknem kétszer olyan hosszú ideig kering a szervezetben, mint más forrásból származó D-vitamin.

 

Ugyanakkor ez a lehetőség korlátozottan áll rendelkezésünkre, ha épp nincs sok napsütés az évszaknak vagy a földrajzi elhelyezkedésünknek köszönhetően. Sötétebb tónusú bőrrel több időt kell a napon tölteni, mint világosabbal, mert a bőrszín árnyalatát befolyásoló melanin gátolja a D-vitamin termelést. Tölts tehát nyaranta napi 10-20 percet a napon! Ahogy csökken a napsütéses órák száma és szükséges több testrészt eltakarni, úgy nő az ajánlott napon töltött percek, órák száma, így januárban már több mint 2 óra ‘napozásra’ is szükség lehet.

FOGYASSZ MEGFELELŐ TÁPANYAGOKAT!

Fogyassz megfelelő tápanyagokat!

Bizonyos ételek magasabb D-vitamin tartalmúak, mint mások. Célszerű ezeket az ételeket előnyben részesíteni a táplálkozás során, ha szeretnénk több vitaminhoz jutni. Ilyen tápanyagforrások:

  • Halak, halolajok, tenger gyümölcsei, pl. lazac, hering és szardínia, tonhal, tőkehalmáj olaj. 100 g lazac például a napi D-vitamin szükséglet felét tartalmazza

  • Tojássárgája: a tyúk tartási módjától függően eltérő a tojások D-vitamin tartalma. A szabadon tartott tyúkok tojása akár a négyszeresét is tartalmazhatja szemben a ketrecben tartottakéval. Ugyanígy befolyásolja az is, hogy mivel etették a tyúkokat.

  • Gomba: az egyetlen növényi D-vitamin forrás. Főképp D2 vitamint termel, szemben az emberi szervezettel, amely inkább a D3 formát preferálja, ugyanakkor a D2 vitamin is hatékony a szervezetben. Gombafajtától függ, mennyit tartalmaz, de bizonyos fajták 100 grammja akár a napi szükséglet háromszorosát is tartalmazhatja.

4430966980654Fogyassz D-vitamin táplálék-kiegészítőt

A BioTechUSA kínálatában találsz tablettás és oldható por formájú D-vitamint is.