
Turbózd fel az immunrendszeredet D-vitaminnal!
Az egészséges immunrendszer segít védekezni a betolakodó vírusokkal és baktériumokkal szemben. Ma emberének modern, városi életmódjához alkalmazkodni kell. Ebből a cikkből megismerheted a D-vitamin hatását és hogy hogyan járul hozzá az immunrendszer normál működéséhez.
Mi is az a D-vitamin és miért van rá szükséged?
A D-vitamint, más néven kalcitriolt szokták “napfény-vitamin”-nak is hívni, mert a bőrünk a napsütésre reagálva állítja elő. Bár a D-vitamin a nevével ellentétben nem is vitamin, hanem előhormon vagy hormon prekurzor. Zsírban oldódó vitamin, olyan vitamincsaládban, amely magába foglalja a D1-, D2- és D3-vitaminokat, de élelmiszerekben két formáról – a D2- és a D3-vitaminokról – olvashatunk többet. Ha megfelelő időt töltesz a napon, a szervezeted elég D-vitaminhoz juthat. Ugyanakkor késő ősztől tavaszig a napos órák száma kevesebb, mint a nyári hónapokban. Sőt teremben, fedett pályán lévő sportolás, illetve a négyfal között töltött munka vagy szabadidő hatására alacsony D-vitamin szinttel rendelkezik az ország népességének nagyrésze. Természetesen, élelmiszerek fogyasztásával is hozzájuthatunk a D-vitaminhoz. Az állati forrásból vagy algából (így lehet vegán is) származó élelmiszerek D3-vitamint (kolekalciferol), a növényi eredetűek D2-vitamint (ergokalciferol) tartalmaznak.
A D-vitamin számos szerepet tölt be a szervezet működésében. A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához, ahogyan a vér normál kalciumszintjének fenntartásához. Ugyanúgy, ahogy az egészséges csontozat és a normál fogazat fenntartásában, sőt az egészséges izomfunkció fenntartásához is hozzájárul. Továbbá az immunrendszer normál működéséhez is hozzájárul és szerepet játszik a sejtosztódásban, azaz a sejtek növekedésében és differenciálódásában is. Az életkortól függ alapvetően, hogy mennyi D-vitaminra van szükségünk. Ezt alapvetően nemzetközi egység (NE, vagy angolul IU) mértékegységben tüntetik fel.

Hogyan hat a D-vitamin az immunrendszerre?
A D-vitamin előnyös hatását elsősorban a kalcium felszívódás kapcsán szokás említeni, a kalcium pedig többek között a normál csontozat fenntartásához szükséges.
Azonban az immunrendszer normál működéséhez a D-vitamin is hozzájárul.
Hogyan növelheted a D-vitamin szintet a szervezetedben?
Számos módon gondoskodhatsz a D-vitamin pótlásáról. Akár a napon töltött idővel, napozással, a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással és D-vitamintartalmú étrendkiegészítőkkel. Nézzük, melyek is ezek!
Tölts elegendő időt a napon!
Természetesen nagyon fontos, hogy a káros sugárzás ellen védekezzünk, de alapvetően a bőrünkben található egy bizonyos típusú koleszterin (7-DHC), amely a D-vitamin prekurzora. Ha ezt az elemet UV-B sugárzásnak tesszük ki a napon, akkor D-vitamin keletkezik.
Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy D-vitaminhoz jussunk, hiszen ez a fajta D-vitamin csaknem kétszer olyan hosszú ideig kering a szervezetben, mint más forrásból származó D-vitamin.
Ugyanakkor ez a lehetőség korlátozottan áll rendelkezésünkre, ha épp nincs sok napsütés az évszaknak vagy a földrajzi elhelyezkedésünknek köszönhetően. Sötétebb tónusú bőrrel több időt kell a napon tölteni, mint világosabbal, mert a bőrszín árnyalatát befolyásoló melanin gátolja a D-vitamin termelést. Tölts tehát nyaranta napi 10-20 percet a napon! Ahogy csökken a napsütéses órák száma és szükséges több testrészt eltakarni, úgy nő az ajánlott napon töltött percek, órák száma, így januárban már több mint 2 óra ‘napozásra’ is szükség lehet.

Fogyassz megfelelő tápanyagokat!
Bizonyos ételek magasabb D-vitamin tartalmúak, mint mások. Célszerű ezeket az ételeket előnyben részesíteni a táplálkozás során, ha szeretnénk több vitaminhoz jutni. Ilyen tápanyagforrások:
-
Halak, halolajok, tenger gyümölcsei, pl. lazac, hering és szardínia, tonhal, tőkehalmáj olaj. 100 g lazac például a napi D-vitamin szükséglet felét tartalmazza
-
Tojássárgája: a tyúk tartási módjától függően eltérő a tojások D-vitamin tartalma. A szabadon tartott tyúkok tojása akár a négyszeresét is tartalmazhatja szemben a ketrecben tartottakéval. Ugyanígy befolyásolja az is, hogy mivel etették a tyúkokat.
-
Gomba: az egyetlen növényi D-vitamin forrás. Főképp D2 vitamint termel, szemben az emberi szervezettel, amely inkább a D3 formát preferálja, ugyanakkor a D2 vitamin is hatékony a szervezetben. Gombafajtától függ, mennyit tartalmaz, de bizonyos fajták 100 grammja akár a napi szükséglet háromszorosát is tartalmazhatja.
Fogyassz D-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt*
A BioTechUSA kínálatában találsz tablettás és oldható por formájú D-vitamint is.
- A Vitamin D3 60 tablettás kiszerelése tablettánként 2000 NE D-vitamint tartalmaz, így akár 60 napig is elegendő 1 doboz termék.*
- A Vitamin D3 italpor adagonként 400 NE D-vitamint tartalmaz, 5 grammos adagolása 30 napig elég.*
*Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépd túl! Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot! A terméket kisgyermekek elől elzárva kell tárolni!