Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Turbózd fel az immunrendszeredet D-vitaminnal!

 Az egészséges immunrendszer segít védekezni a betolakodó vírusokkal és baktériumokkal szemben. Ma emberének modern, városi életmódjához alkalmazkodni kell. Ebből a cikkből megismerheted a D-vitamin hatását és hogy hogyan járul hozzá az immunrendszer normál működéséhez. 

Mi is az a D-vitamin és miért van rá szükséged?

A D-vitamint, más néven kalcitriolt szokták “napfény-vitamin”-nak is hívni, mert a bőrünk a napsütésre reagálva állítja elő. Bár a D-vitamin a nevével ellentétben nem is vitamin, hanem előhormon vagy hormon prekurzor. Zsírban oldódó vitamin, olyan vitamincsaládban, amely magába foglalja a D1-, D2- és D3-vitaminokat, de élelmiszerekben két formáról – a D2- és a D3-vitaminokról – olvashatunk többet. Ha megfelelő időt töltesz a napon, a szervezeted elég D-vitaminhoz juthat. Ugyanakkor késő ősztől tavaszig a napos órák száma kevesebb, mint a nyári hónapokban. Sőt teremben, fedett pályán lévő sportolás, illetve a négyfal között töltött munka vagy szabadidő hatására alacsony D-vitamin szinttel rendelkezik az ország népességének nagyrésze. Természetesen, élelmiszerek fogyasztásával is hozzájuthatunk a D-vitaminhoz. Az állati forrásból vagy algából (így lehet vegán is) származó élelmiszerek D3-vitamint (kolekalciferol), a növényi eredetűek D2-vitamint (ergokalciferol) tartalmaznak.  

A D-vitamin számos szerepet tölt be a szervezet működésében. A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához, ahogyan a vér normál kalciumszintjének fenntartásához. Ugyanúgy, ahogy az egészséges csontozat és a normál fogazat fenntartásában, sőt az egészséges izomfunkció fenntartásához is hozzájárul. Továbbá az immunrendszer normál működéséhez is hozzájárul és szerepet játszik a sejtosztódásban, azaz a sejtek növekedésében és differenciálódásában is. Az életkortól függ alapvetően, hogy mennyi D-vitaminra van szükségünk. Ezt alapvetően nemzetközi egység (NE, vagy angolul IU) mértékegységben tüntetik fel. 

D-vitamin az immunrendszer normál működéséért

Hogyan hat a D-vitamin az immunrendszerre?

A D-vitamin előnyös hatását elsősorban a kalcium felszívódás kapcsán szokás említeni, a kalcium pedig többek között a normál csontozat fenntartásához szükséges. 

Azonban az immunrendszer normál működéséhez a D-vitamin is hozzájárul.  

Hogyan növelheted a D-vitamin szintet a szervezetedben?

Számos módon gondoskodhatsz a D-vitamin pótlásáról. Akár a napon töltött idővel, napozással, a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással és D-vitamintartalmú étrendkiegészítőkkel. Nézzük, melyek is ezek! 

Tölts elegendő időt a napon!

Természetesen nagyon fontos, hogy a káros sugárzás ellen védekezzünk, de alapvetően a bőrünkben található egy bizonyos típusú koleszterin (7-DHC), amely a D-vitamin prekurzora. Ha ezt az elemet UV-B sugárzásnak tesszük ki a napon, akkor D-vitamin keletkezik. 

 Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy D-vitaminhoz jussunk, hiszen ez a fajta D-vitamin csaknem kétszer olyan hosszú ideig kering a szervezetben, mint más forrásból származó D-vitamin.

Ugyanakkor ez a lehetőség korlátozottan áll rendelkezésünkre, ha épp nincs sok napsütés az évszaknak vagy a földrajzi elhelyezkedésünknek köszönhetően. Sötétebb tónusú bőrrel több időt kell a napon tölteni, mint világosabbal, mert a bőrszín árnyalatát befolyásoló melanin gátolja a D-vitamin termelést. Tölts tehát nyaranta napi 10-20 percet a napon! Ahogy csökken a napsütéses órák száma és szükséges több testrészt eltakarni, úgy nő az ajánlott napon töltött percek, órák száma, így januárban már több mint 2 óra ‘napozásra’ is szükség lehet. 

A D-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez

Fogyassz megfelelő tápanyagokat!

Bizonyos ételek magasabb D-vitamin tartalmúak, mint mások. Célszerű ezeket az ételeket előnyben részesíteni a táplálkozás során, ha szeretnénk több vitaminhoz jutni. Ilyen tápanyagforrások: 

  • Halak, halolajok, tenger gyümölcsei, pl. lazac, hering és szardínia, tonhal, tőkehalmáj olaj. 100 g lazac például a napi D-vitamin szükséglet felét tartalmazza

  • Tojássárgája: a tyúk tartási módjától függően eltérő a tojások D-vitamin tartalma. A szabadon tartott tyúkok tojása akár a négyszeresét is tartalmazhatja szemben a ketrecben tartottakéval. Ugyanígy befolyásolja az is, hogy mivel etették a tyúkokat.

  • Gomba: az egyetlen növényi D-vitamin forrás. Főképp D2 vitamint termel, szemben az emberi szervezettel, amely inkább a D3 formát preferálja, ugyanakkor a D2 vitamin is hatékony a szervezetben. Gombafajtától függ, mennyit tartalmaz, de bizonyos fajták 100 grammja akár a napi szükséglet háromszorosát is tartalmazhatja.

Fogyassz D-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt* 

A BioTechUSA kínálatában találsz tablettás és oldható por formájú D-vitamint is. 

  • A Vitamin D3 60 tablettás kiszerelése tablettánként 2000 NE D-vitamint tartalmaz, így akár 60 napig is elegendő 1 doboz termék.* 
  • A Vitamin D3 italpor adagonként 400 NE D-vitamint tartalmaz, 5 grammos adagolása 30 napig elég.* 

*Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépd túl! Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot! A terméket kisgyermekek elől elzárva kell tárolni!