Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

Olaj-ismertető

2016-12-17 16:09:00

Mi az, amire a gépjárművek, és az emberi szervezet működéséhez is szükség van? Olaj! Természetesen nem ugyanaz az anyag a kettő -, mégis amiben hasonló, hogy mind a gépeket, mind minket, embereket energiához juttat! Ezen kívül még segíti egészségünk megőrzését; a zsírban oldódó vitaminok felszívódása által, részt vesz bizonyos hormonok és az epesav termelődésében, ill. a sejthártya felépítésében. Szóval nagyon hasznos és nélkülözhetetlen, ám fontos tudnod azt is, milyen formában használhatod őket – melyek hevíthetőek, melyek viszont nem!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/2008/o_oil_20161217161937.jpg

 

Egy kis ismétlés

Bizonyára már mindnyájan tisztában vagytok vele, mégsem árt, ha még egyszer röviden átnézzük, mik is azok az olajok, milyen arányban fogyasszuk őket…

 

  • a zsírok makro-tápanyagcsoportjába tartozik minden olaj;
  • 1 g olaj kb. 9 kalória;
  • napi energiabevitelünk 15-30%-a származik belőle;
  • telített – telítetlen zsírsavakból épülnek fel, 1:3 arányban fogyasztandó (a telítetleneket preferáljuk) – főleg növényi olajokat használjunk;
  • a transz-zsírsavak kerülendők – a beszennyezett (többször felhasznált, nem megfelelően szűrt) olajok.
  • Füstpont

 

Ezen a hőmérsékleten kezdenek el égni, és toxikussá - azaz mérgezővé -, válni az olajok. Ez alapján háromféle csoportba oszthatjuk őket: alacsony, közepes, és magas füstpontúak. Az alacsonyakat tilos hevíteni, a közepesek max. 160-180 °C-ig melegíthetőek, a magas füstpontúak pedig a legalkalmasabbak a sütéshez, főzéshez, akár 200 °C felett is kitűnően viselkednek. Hogy melyik olaj, melyik típushoz tartozik, és mennyi az égési pontja – alábbi táblázatba gyűjtöttem össze Nektek:

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/2008/o_olajok_20161217162048.png

*Érdekesség: a tévhittel ellentétben; az olívaolaj nem csak salátákhoz használható; közepes hőmérsékleten hevíthető is!

A legnépszerűbbekről pár szót

1.)   Napraforgóolaj

A napraforgó magjából hidegen sajtolással állítják elő, 35–60 % zsírsavat tartalmaz; melynek 65-70%-a többszörösen telítetlen. Alkalmas főzésre, húsok, halak, zöldségek sütésére, szószok készítésére, magas omega 6 és E-vitamin tartalommal rendelkezik.

2.)   Kókuszolaj

90%-ban telített zsírsavak alkotják, MCT zsírsavakban gazdag. Tudományosan még nem teljesen bizonyított, de számos kutatás, tanulmány feltételez vélt pozitív egészségügyi hatásokat: a rák megelőzésével, fogyással, a normális koleszterinszint visszaállításával, az Alzheimer megelőzésével, vírus- és gombaölő kezelésekkel kapcsolatosan.

3.)   Olívaolaj

Esszenciális telítetlen zsírsavakat (linolsav, Linolénsav és arachidonsav), E-, K-vitamint tartalmaz. Könnyen emészthető, erősíti az izomsejteket, jótékony hatású reumás ízületi gyulladás esetén, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Mondanom sem kell; az olaj kiválasztásakor nem csak azt kell figyelembe venni; milyen célra szeretnénk felhasználni azt, hanem a minőségre is! Az ár gyakran árulkodik; kerüljük a gyanúsan olcsó fajtájúakat, és mindig olvassuk el a címkét; a „szűz”, „100%-os tisztaságú” jelzők segítenek.

 

Plézer Panna

Sportedző

 


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KULCSSZAVAK

főzés » egészség » olaj » »

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Arnold Classic Europa 2013 - 2. nap