Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

Új év új célok: Alapok a sikeres fogyáshoz

2017-01-05 09:59:00

„A mai naptól megváltozom, új életet kezdek”, fogadkoznak sokan újévkor. A fogadalmak sokszor egy egészségesebb, új életről szólnak és az elhatározás fontos is, de az még fontosabb a siker szempontjából hogy mindez kitartással, fokozatossággal és tudatossággal tegyük.

Egészséges táplálkozás + Sport = Fogyás

Leegyszerűsítve a fogyás alaptétele: több kalóriát kell elégetni, mint amennyit bevinni. A valóság persze ennél sokkal összetettebb: A sikeres fogyás első és legfontosabb lépese az életmódváltás kell, hogy legyen. Az életmódváltáson az egészséges táplálkozást és a rendszeres sportolást értjük. A táplálkozás során nem csak arra kell figyelni, hogy mit eszünk, hanem azt is, hogy mennyit, tehát valamilyen módón számolni kell a kalóriát. Például a teljes kiőrlésű kenyeret sem lehet ész nélkül enni… (főleg, hogy kalóriában ugyanannyit tartalmaz, mint fehér lisztes társa, csupán a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok teszik egészségesebbé. A teljes kiőrlésű tovább tart jóllakott állapotban, ergo kevesebb is elég belőle, valamint a vércukorszintedet sem fogja hirtelen megemelni.) A számodra szükséges kalóriamennyiséget ki tudod számolni a BioTechUSA oldalon található kalkulátorral is!

Táplálék kiegészítők a célok érdekében

Amellett, hogy optimalizáltuk a táplálkozásunkat, érdemes a siker elérése érdekében táplálék-kiegészítőket használni. A megfelelő étrendre épülő diétás életmód könnyebben betartható, ha támogatjuk a megfelelő anyagcserét és normalizáljuk az étvágyunkat. Erre az egyik legmegfelelőbb az új FAT-X, de a Króm tartalmú L-carnitine + chrome is nagyszerű megoldás. A két termék együtt is fogyasztható! Akciós termékeink közt is mindig találsz olyat, ami segítségedre lehet a diéta alatt!

Fogyás és a fehérje kapcsolata

A fehérje fogyasztásara is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni, ugyanis a fehérje termogenikus hatású és a magas fehérje tartalmú ételek fogyasztása felgyorsítja az anyagcserét. A zsírraktárak „felébresztéséhez” is szükség van fehérjére. A sok fehérje bevitelével meg lehet előzni, hogy a szervezet izomszöveteket kezdjen lebontani és abból nyerjen energiát.

Kellenek célok

Legyen egy hosszú távú célunk, melyet el akarunk érni, illetve legyenek kisebbek is, melyek a végső célunkhoz vezetnek és megadják a kezdeti sikerélményeket, így máris könnyebb fenntartani a hosszabb motivációt. (Például „márciusra lefogyok 5 kg-t.”) Elérhetetlen célokat ne tűzzünk ki magunk elé, ugyanis a gyors fogyás megbosszulja magát: később sokkal több fog visszajönni. A heti 1 kg-nál gyorsabb ütemű fogyás például már az izomszövet bontását feltételezi és csak koplalással elérhető – kivéve persze hatalmas súlytöbbletnél.

A fogyás hibás és helyes megközelítése

1. Koplalás: Mi történik, ha ezt választjuk?

Ilyenkor a szervezet „tartalék üzemmódba lép”, vagyis elkezd zsírt raktározni, mert kevés táplálékhoz jut a szervezet, nincs elég energia, vagyis felkészül a szűkösebb időkre. Ehelyett tudatosan, egészségesen táplálkozzunk, inkább csak kicsivel kevesebb kalóriát vegyünk magunkhoz!

2. Nincs sport:

Ekkor a szervezet elkezdi lebontani az izmainkat, mivel úgy gondolja, felesleges fenntartani azokat. Ez nem csak esztétikailag, hanem egészségügyi szempontból is veszélyes, például a gerincmerevítő izmok leépülése hátfájással járhat. Ehelyett rendszeres sportolással késztessük testünket, hogy a leépítés helyett építse az izmainkat! Ráadásul a napi kalória felhasználásunk is kiválóan növelhető az edzéssel, valamint remekül formálódhatunk, hiszen a sport nélküli fogyás eredménye könnyen lehet lógó bőr.

Juhász Ádám

Testépítés-Fitness edző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KULCSSZAVAK

új év » sport » edzés » fogyókúra » diéta » fogyás » fogadalom »

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Feszes karokat szeretnél?