Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A legfontosabb aminosavak sportolóknak

 

Mik is azok az aminosavak?

A fehérjemolekulák aminosavak összekapcsolódásával jönnek létre.Amikor valamilyen fehérje forrást fogyasztasz, azt a szervezeted először aminosavakra bontja, majd különböző célokra szelektálja, hiszen rengeteg funkcióban töltenek be fontos szerepet. Így például a bőröd, szemed, szíved, beleid, csontjaid és persze az izmaid felépítésében, az anyagcserédben, az immunrendszered megfelelő működésében stb. Ezért fontos, hogy az étrendedben odafigyelj arra, mikor, milyen aminosavat fogyasztasz, hogy az valóban az izomépítést célozza elsősorban.

Ugyanakkor nem elég csak az aminosavakra koncentrálni. Vitaminokat és ásványi anyagokat bevinni megfelelő mennyiségben is ugyanolyan fontos, hiszen a fehérjék aminosavakká alakításában és az aminosavak izomfehérjévé alakításában is szerepük van.

A 22 fehérjeépítő aminosav közül vannak esszenciálisak és nem esszenciálisak. Előbbiek azok, amelyeket nem tud előállítani a szervezet, így táplálkozás útján kell biztosítani. A nem esszenciális aminosavak plusz bevitelére is szükség lehet abban az esetben, ha a normáltól eltérő terhelés, stressz éri a szervezetet, mint amilyen a rendszeres kemény edzés, vagy bármilyen sérülés, műtét utáni regeneráció.

Táplálék-kiegészítőként kaphatsz olyan aminosav készítményt, amely mind a 22 fehérjeépítő aminosavat tartalmazza, de megtalálhatod ezek többségét egyesével is.

Melyik aminosavat célszerű külön is fogyasztani?

 

BCAA11372278932


Az elágazó láncú aminosavak különösen fontosak a testépítésben. A BCAA-k közé három aminosav tartozik: a leucin, az izoleucin és a valin.

Ez a három aminosav külön külön is népszerű összetevője a táplálék kiegíszítőknek, együtt pedig egy tökéletes kombinációt alkotnak.

 

 

Glutamin

A glutamin egy kondícionálisan aminosav, amely nagy mennyiségben található meg a szervezetben. A teljes aminosav készlet 60%-át teszi ki.

Arginin

Egyre népszerűbb a sportolók körében az arginin, amelyet nem csak önmagában, hanem számos táplálék-kiegészítőhöz hozzáadva megtalálhattok. Fontos szerepe van a nitrogén egyensúly megőrzésében, amely kulcsfontosságú az izomépítésben. Értágító hatásának köszönhetően népszerű összetevője az edzés előtti energizálóknak.


9709504330HMB

A HMB a szervezet számára egyik legfontosabb aminosav, a L-leucin metabolitja. Önmagában fogyasztva csak a legelszántabbaknak javasoljuk, azonban az edzés utáni fehérjéhez bátran hozzá lehet keverni.