A hasazással kapcsolatos tévhitek

2015-06-23 08:52:00

A has edzésével kapcsolatban gyakran találkozni olyan kérdésekkel, amelyek alapján bátran kijelenthetjük, hogy igen sok tévhit él az emberekben. Talán emiatt sokan ki is hagyják az edzésprogramból, mondván, „nekem úgysem lesz kockás hasam“. Márpedig a has sem kicsi izom, ráadásul nem is kívánna órákat Tőled!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1516/o_Fotolia_40980273_S_20130816081334.jpgElőször is: rendkívül értékelendő, ha valaki rászánja azt a kevés időt hetente, vagy akár többször is egy héten, hogy megedze a has izmait. Sokan ugyanis nem foglalkoznak vele, teljesen elhanyagolják, ami lássuk be, rendkívüli módon ronthatja az összeképet. Pedig a harmonikusan és szépen kidolgozott testhez a has edzése is hozzátartozik!

Azért, mert nem fogod magad szigorú diétára és nem látszodnak a hasizmaid, attól még teljes nyugodtsággal dolgozd meg őket! Részben, mert szükség van a test minden egyes izmának legalább az “átmozgató” tréningre (hiszen nem kis izomról beszélünk), másrészt pedig, ha egyszer kicsit jobban odafigyelsz az étkezésre és előbukkannak azok a bizonyos kockák, szerintem te leszel a legboldogabb a látványtól….

A hasazást legalább hetente egy-két alkalommal érdemes beiktatnod az edzéstervedbe. Ha legalább ezt az egy alkalmat betartod, s rászánod azt a körülbelül 20-30 percet, amivel mind az egyenes, mind az “oldalsó” (haránt) hasizmokat is megedzed, hidd el, nem fog elmaradni az eredmény!

Csak csendben jegyzem meg, hogy a hasat akár minden nap lehet edzeni!

Ami fontos az alapgyakorlatok végrehajtásával kapcsolatban:

Itt csak két gyakorlatot emelnék ki, melyeket igen sokszor látok helytelenül végrehajtani. Természetesen számos gyakorlat létezik a has edzésére, hiszen már gépeket is használhatsz, továbbá egyéne válogatja, ki, mit és mennyire érez jobban, vagyis hatásosabbnak.

  • Lábemelések:

A hasizom akkor dolgozik, ha a csípő a mellkas felé közelít. Lábemeléskor nem csak a láb emelkedik meg, hanem a törzs is összezsugorodik (“U” alakban görbül a törzs). Csak a láb emelgetése nem fog elegendő stimulációt biztosítani a hasizomnak!

Próbáld ki például egy keretben vagy bordásfalon végzett lábemelés esetében: végezz 10-15 ismétlést úgy, hogy csak a lábad emelkedik, és aztán ugyanennyit úgy, hogy a csípőd elemelkedik a bordásfaltól, illetve a kerettől, mintegy "összezsugorodva". Egész más lesz az érzés! Ne a lábad felemelésére koncentrálj, hanem arra hogy a törzsed begörbüljön, zsugorodjon, ennek csupán a “társmozdulata” az, hogy a láb is felemelkedik! Meg fogod látni, itt is feszülni fog az egész hasfal…

  • Hasprések

Bár egyszerűnek tűnik, rengetegen csinálják helytelenül. Nem szabad elfeljetened, hogy a fejed elemelkedése a padtól, még nem elég! Itt is be kell “görbíteni” a törzsedet, ugyanúgy mint bármelyik másik gyakorlatnál. Ezt akkor érheted el, ha a lapockád is elemelkedik a padtól. Az a legjobb - és legkegyetlenebb - módszer, ha a lapockád a hasprések végzése közben egyáltalán nem érinti meg a padot, így a hasfal folyamatosan felszül!

Tehát az alsó pont az, amikor már nem ér hozzá a lapockád a padhoz, a felső pedig az a csúcs összehúzódási pont, amikor a hasadat összepréseled, amennyire csak tudod, így még feljebb emelkedik a törzsed. Ily módon nem fogsz százakat csinálni belőle...

Nézzük a leggyakoribb tévhiteket:

1. “Aki kidolgozott hasat szeretne, órákat kell hasazással töltenie”

Ez egy téves kijelentés. A has edzése nem kíván órákat, csupán edzésenként körülbelül 15 percet. Ennyi idő ugyanis teljes mértékben elegendő ahhoz, hogy kivégezd a hasizmot, feltéve, hogy a gyakorlatokat helyesen végzed.

Sokszor látni olyanokat, akik százával végzik a haspréseket, ám kevesek végzik jól a gyakorlatot. Ha ugyanis a hasprést szabályosan végzed, ennél sokkal kevesebb ismétléstől is „beég” a hasizom. A has ugyanolyan izom, mint a test többi izma, picit gyorsabban regenerálódik, de olyan drasztikusan eltérő edzést azért nem igényel, mint azt az emberek többsége hiszi.

2. “Ha sokszor hasazom, kockás lesz a hasam”

Mi a baj ezzel a kijelentéssel? Nos, a kockás has nemcsak azon múlik, mennyit hasazol. A kijelentés részben igaz: szép kockás lesz. A kérdés az, hogy látszik-e majd?

Mert ha zsíros a hasad, akkor is kockás lesz, valahol mélyen a zsír alatt. Sajnos a zsírt azonban nem égeti le a hasazás. Ne tévesszen meg az égő érzés, amit egy kemény hasedzés közben érzel a hasadban: akkor az izom "ég", a benne felhalmozódó tejsav miatt, de ennek vajmi kevés köze van a zsír elégéséhez.

Az sem számít, ha megcsinálsz például 4x100 hasprést. Ezzel pont ugyanannyi esélyed van zsírt égetni, mint 2x30 haspréssel (más kérdés, hogy ekkora mennyiségnél valószínűsithető, hogy nem jól végzed a gyakorlatot).

Az idődet tehát ne a több száz hasprésre pazarold. Nem ettől lesz kockás a hasad. Ráadásul, ha egyszerre száz hasprést csinálsz, valószínűleg nem is érzed a gyakorlatot, vagyis nem csinálod megfelelő módon.

Hasazás közben ugyanúgy koncentrálj a hasizomra, mint bármely más izomnál, amit éppen edzel! A kockás has titka a megfelelő edzésmódszer, a rendszeres hasazás+diéta!

3. „A hasprés a has felső részét, a lábemelés az alsó részét dolgoztatja meg“

Mondhatjuk, hogy részben igaz. Ugyanakkor jó, ha tudod, hogy a hasizomnak nincs alsó és felső része, így nem is lehet egy-egy gyakorlattal izolálni ezeket a területeket. Minden has gyakorlatnál az egész hasad dolgozik, csak annak bizonyos területét jobban megdolgozod, s azt jobban érzed.

Amennyiben helyesen végzed a hasprést, akkor az egész hasfal kap terhelést, csupán koncentráció és technika kérdése az egész. A lábemelés pedig az egyik leggyakrabban rosszul végzett gyakorlat mind közül, ugyanis az esetek 90%-ában azt láthatjuk, hogy az adott személy nem hasból emeli a lábát.

4. “Ha törzshajlításokat végzek oldalra, vagy kézi súllyal, keskenyebb lesz a derekam“

A kijelentés tévedés! A derekadon található úszógumi méretére ez semmiféle hatással nincs. Jobb esetben a zsírréteg alatt tónusos lesz az oldalsó hasizom. Rosszabb esetben viszont, ha súlyzóval végzed a gyakorlatokat, akkor meg is vastagodhatnak ezek az izmok, ami így pont ellentétes hatást fog eredményezni, mint amit elvársz a gyakorlattól.

Ezek a gyakorlatok a törzs megerősítésén kívül nem valami hasznosak, ráadásul a törzs erősítésére vannak ennél jobb gyakorlatok is. Ha keskeny derekat szeretnél, akkor mellőzd ezeket a törzshajlításokat.

A hasazás tehát nem túl bonyolult dolog, csupán koncentráció és helyes végrehajtás szükséges ehhez is.

Nem szabad elfelejtened, hogy a hasizom edzésére bőven elég heti 2-3 alkalom, és nem órákat, csupán alkalmanként 15 percet kíván tőled.

Bátran alkalmazz intenzitásnövelő technikákat is – mint a szuper szetteket, óriássorozatokat - és nagyon ügyelj a helyes végrehajtásra. A minőség legyen a fontos, ne a mennyiség!

Szabó Noémi

személyi edző

testépítő versenyző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Top 10 hasizom gyakorlat Melindával és Rékával