A hialuronsav 7 jótékony hatása a bőrre és az ízületekre

2020-11-12 11:30:00

Ismerd meg a hialuronsav jótékony hatását az ízületekre, csontokra, valamint hidratáló és vízmegkötő szerepét a bőrben és szervezetben.

A hialuronsav 7 jótékony hatása a bőrre és az ízületekre

A hialuronsav sok mindenben megtalálható, de főleg a kozmetikumok kapcsán találkozunk ezzel a hatóanyaggal. Most nézzük meg, hogy milyen jótékony hatása van a testünkre nem csak kívül, de belül is. Ugyanis nem csak a bőrünknek, hanem az ízületeinknek, csontjainknak és izomzatunknak is számtalan előnye származhat a hialunsav tartalmú étrend-kiegészítőkből.

Mi az a hialuronsav?

A hialuronsav egy olyan zselészerű molekula, amely az emberi szervezet minden részében megtalálható. Nagy vízmegkötő képességű, biztosítja a szövetek rugalmasságát és fontos szerepet tölt be az ízületekben, azok kenésében, egészséges működésében, funkciójuk betöltésében.

A 20. Század első felében kezdtek foglalkozni a kutatók a hialuronsavval, de még mindig rengeteg a válaszra váró kérdés. Szerepét tekintve a bőr rugalmassága, az ízületi felszínek egymáson történő elcsúszása, a sebgyógyítás, a sejtek közötti tér kitöltése a legfontosabb. A szemüregben lévő folyadék is csaknem teljesen hialuronsavból áll.

1934-ben sikerült Karl Meyernek és John Palmernek először mesterségesen előállítani a hialuronsavat a szarvasmarha szeméből. Az első orvosbiológiai termék azonban csak a ‘70-es években született meg, amit szemműtéthez alkalmaztak. A kezdetekben a kozmetikai célból előállított termékek problémája az volt, hogy túl nagy volt a molekulaméret, ami nem szívódott fel hatékonyan a bőrön keresztül.

Jótékony hatása van az ultraibolya sugárzás által okozott oxidatív károsodások ellen is, ám a bőr és kötőszövetek öregedésének hormonális okai is vannak.

Az ösztrogén hormon csökkenése a hialuronsav csökkenését is eredményezi, ami ráncosodást, szemszárazságot és más problémákat is okozhat.


Számos kutatás bizonyítja, hogy a hialuronsav biztonságosan alkalmazható és hozzájárul a bőr, a szem, a belek egészségéhez, valamint az ízületek megfelelő működéséhez. Ehhez napi legalább 50-100 mg mennyiség elfogyasztása szükséges, lehetőleg étkezés közben. Egy, a bőr állapotát vizsgáló kutatásban napi 120-240 mg adagot ajánlanak, amely 1 hónap után jelentősen csökkenti a bőrszárazságot.

A legújabb kutatások között azt is vizsgálják, hogy a savas reflux káros hatásainak csökkentésében milyen szerepe lehet a hialuron kiegészítésnek és úgy tűnik, hogy hatékonyan nyugtatja a sérült nyelőcsövet és segíti a regenerációját.

A HIALURONSAV 7 LEGFŐBB POZITÍV HATÁSA

A hialuronsav 7 legfőbb pozitív hatása

1. Csökkenti az ízületi fájdalmat

A hialuronsav megtalálható az ízületekben, ahol biztosítja az ízület által összekötött csontok közötti megfelelő nedvességet, csúszási lehetőséget, hogy a csontok ne kopjanak a mozgás során. Az ízületi kopásos problémáknál a leggyakoribb ok az ízületek közötti megfelelő csúszásnak a hiánya. A hialuronsav kiegészítés napi 80-200 mg mennyiségben hatékony lehet a fájdalom csökkentésében. Lehetséges injekció formájában egyenesen az ízületbe adni a hialuronsavat, vagy szájon át történő fogyasztással bejuttatni a szervezetbe. A leghatékonyabbnak azonban a kettő kombinációja tűnik.

2. A hialuronsav porcvédő hatása

A növekedés lezárulta után a porcok állapota és regenerációs képessége attól függ, hogy milyen a porcsejtek által termelt sejtközötti állomány víztartalma. Ez pedig a vízmegkötő képességű anyagoktól függ. A hialuronsav képes a vízmegkötésre és átjutva az ízületi tokon sűríti az ízületi folyadékot, segíti a porc táplálását, ezáltal pedig az ízület megfelelő működését támogatja.

3. Hozzájárul a csontregenerációhoz és a csontok erősségéhez

Állatokon végzett új kísérletek az találták, hogy a hialuronsav a csont egészségére is jó hatással van. Oszteopéniás (a csontritkulás előtti fázisa) patkányoknál csökkent a csontvesztés mértéke a hialuronsav kiegészítés hatására. Embereken még nem végeztek erre célzott kutatást, de az állatkísérletek és a laboratóriumi vizsgálatok pozitívnak tűnnek.

4. Csökkenti az edzés okozta izomfájdalmat

A hialuronsav szerepet játszik az izmok rugalmasságában, ami az izomzat nyújthatósága és terhelhetősége szempontjából különösen fontos. A megfelelően hidratált izomzat könnyebben regenerálódik, nehezebben sérül.

5. Enyhíti a szemszárazságot

Nagyjából minden 7. felnőtt ember szenved a szemszárazság valamilyen tünetétől. A hialuronsav remek megoldást nyújt ezen problémák ellen, nem véletlen, hogy a szemcseppek legtöbbje 0,2-0,4%-ban hialuronsavat tartalmaznak a probléma csökkentése érdekében. Ez okból már állítanak elő hialuronsav tartalmú kontaktlencséket is. Szemműtéteknél is alkalmazzák már a hialuronsavas szemcseppeket a gyulladás csökkentésére és a sebgyógyulás gyorsítására.

6. Segíti a sebgyógyulást

A hialuronsav természetesen is megtalálható a bőrben, koncentrációja viszont növekszik, ha sérülés éri azt. A gyulladási szint szabályozásával segíti a sebgyógyulást, jelezve a szervezetnek, hogy építsen ereket a sérült területre, hogy gyorsabban jussanak oda a seb gyógyulásához szükséges anyagok. Segíti a seb méretének csökkenését és a fájdalom múlását. Antibakteriális tulajdonságai is vannak.

HOZZÁJÁRUL A BŐR EGÉSZSÉGÉHEZ, RUGALMASSÁGÁHOZ

7. Hozzájárul a bőr egészségéhez, rugalmasságához

A testben jelen lévő hialuronsav csaknem fele a bőrben található meg, ahol segít a hidratáltság megőrzésében. Mennyiségét csökkenti a káros ultraibolya sugárzás, a dohányzás, a természetes öregedési folyamatok, illetve a légszennyezés is. A hialuronsav kiegészítőként történő fogyasztása hatékonyan járul hozzá a bőr állagának megőrzéséhez.

Hialuronsav kigészítők a BioTechUSA kínálatában

Hyaluronic & Collagen: 1 kapszulában 60 mg hialuronsavat tartalmazó termék, amely kollagént is tartalmaz, így a két hatóanyag egymást kiegészítve hatékonyabban járul hozzá a bőr és a kötőszövetek egészségének megőrzéséhez.

Collagen - 300 g

Collagen: italpor formájú, gyorsan felszívódó termék, adagonként 90 mg  hialuronsavval. Vízzel keverve azonnal fogyasztható. Citrom és fekete málna ízekben található meg a kínálatban. Tartalmaz további antioxidánsokat is a kollagén és hialuronsav mellett.

Arthro Guard Liquid: Összetett hatóanyagtartalmú, folyékony állagú termék, amely 140 mg hialuronsavat tartalmaz adagonként. Az ízületek védelmét és egészségét szolgáló hatóanyagok közül megtalálható benne az MSM és kondroitin, glükozamin, kollagén és hialuronsav. Továbbá tartalmaz antioxidáns E-vitamint is. Glutén- és laktózmentes.

Arthro Guard Pack: csomagonként több tablettát és kapszulát tartalmazó komplex termék, amely adagonként 20 mg hialuronsavat tartalmaz. Glükozamin, MSM, kondroitin, lenmag olaj és hialuronsav tartalma mellett található benne egy gyógynövényi hatóanyag keverék is, amely a csontok és ízületek megfelelő működését segíti elő.

 


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK