Az egészséges só – avagy milyen élettani hatásai vannak a himalája sónak?

2015-06-17 10:46:00

A só használatáról nagyon sokat olvashatsz mostanság, hiszen annak túlzott mennyiségben történő fogyasztása ugyanúgy nem egészséges, mint a sok cukornak vagy a lisztes termékeknek. Nagyon sok félkész és késztermék, fűszerkeverékek, a pékáruk, de még a szimpla ketchup és mustár is tartalmaz sót. Egyszóval a sót szinte minden élelmiszerbe “belecsempészik”, ennek fényében nem nehéz rájönni, hogy a naponta elfogyasztott sómennyiség valóban nem csekély mértékű, ezért érthető is, miért zenegenek ódákat a só negatív hatásairól.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1636/o_himalaja_so_20140527114823.jpgA só az élet egyik legalapvetőbb eleme, amelyből tested is felépül. Só nélkül nem is létezhetnénk: a Föld éltető eleme, mely megtalálható a vérben, a tengerben és a szárazföldön egyaránt. A sóban található ásványi anyagok minden életforma számára nélkülözhetetlenek.

Ma már nagyon sokféle só közül választhatsz, a boltok polcain megtalálhatod az egyszerű asztali sótól kezdve a jódozatlan sóig annak számos változatát. A nagyszerű hír pedig az, hogy létezik egészséges só is.

Az asztali só negatív hatásai

Az asztali sónak csak negatív hatása van a szervezetre. A finomított só, amit asztali sónak vagy étkezési sónak hívnak, egy kilúgozott, minden ásványi anyagától megfosztott “melléktermék”. A nátriumon és klorid ionon kívül semmilyen más ásványi anyagot nem tartalmaz. (ezt tükrözi tulajdonképpen a képlete is: NaCl)

A reklámok, a média arról próbálnak meggyőzni minket, hogy a só még előnyösebb lesz, ha bizonyos halogénekkel (például jóddal, flouriddal) dúsítják. Azonban a jód és a fluorid csak veszélyessé teszi a nátrium-kloridot.

Az emberi szervezetnek természetesen szüksége van jódra és flouridra is a megfelelő működéshez, ám nem mindegy, milyen formában jut a szervezetbe. A sóhoz hozzáadott vegyületek mindegyike mesterséges, ami sajnos ezáltal több kárt okoz, mint amennyit használ. Szervezetünk a mesterséges jódot és a fluorid vegyületeket nem képes lebontani és felhasználni, vagyis nem tudnak hasznosulni. Ezek az anyagok ugyanis gyorsítják a nitrát termelését a gyomorban, mely a legagresszívabb rákkeltő anyagok közé tartozik.

Ráadásul az asztali sók sok esetben még tartósítószereket is tartalmaznak, többek között calcium-karbonátot, magnesium-karbonátot vagy aluminium-hidroxidot, melyek megakadályozzák, hogy a só kifejthesse pozitív hatásait. Az alumínium egy könnyű fém, ami felhalmozódik az agyban, melynek súlyos következményei (például Alzheimer–kór)  lehetnek. Az alumínium aláássa az idegi útvonalakat, így gátolva a gondolkodási folyamatokat.

A tiszta, szennyeződésmentes só azonban éppen ellenkezőleg hat, vagyis fejleszti az agyi funkciókat.

A természetben a sóban csak a természetben előforduló kalcium, kálium és magnézium található meg. Sóra pedig szüksége van a szervezetünknek, hiszen nélküle nem tudna tökéletesen működni. Ugyanígy szükség van a kalcium, kálium és magnézium természetes arányára is, hogy testünk felszívhassa és optimálisan hasznosíthassa ezeket az anyagokat.

A himalája só egy egészséges alternatíva, melynek egyik igen nagy előnye, hogy lúgos hatással bír. A rengeteg savasító étel fogyasztása mellett sokszor nehéz megfelelő mennyiségű lúgosító ételt (zöldségeket főleg) fogyasztani, ennek tükrében nem mindegy, hogy például a főzéshez milyen sót használsz. Az eredeti himalája só pozitív hatásait pedig számos kutatás alátámasztja.

A himalája só egyfajta feldolgozatlan só, ami rengeteg nyomelemet tartalmaz, melyekre a szervezetnek szüksége van a megfelelő biokémiai működéshez. A só gyakran pirosas vagy rózsaszínű, egyes kristályok pedig áttetszőek vagy fehérek. A himalája sót–az asztali sóhoz hasonlóan-gyakran használják főzéshez,  de különböző fürdőkbe is beleteszik, hogy abban feloldódva fejtse ki a gyógyhatását.

A “Himalaya só” többmillió éves napfényt és energiát tárol magában. Az őstengerek kiszáradásakor keletkezett, több, mint 220 millió évvel ezelőtt. A Himalaya hegység rendkívüli nyomásviszonyai következtében a sót alkotó ásványi anyagok egyenleges, kristályos struktúrákba rendeződtek, melynek bioenergetikailag igen kedvező a hatása. A hegység kiemelkedésével a sóréteg a földfelszín közelébe került, így napjainkban körülbelül 400-600 méter mélységben található, a mai káros környezeti hatásoktól védetten, abszolút természetes formában.

Bányászata kézzel történik, így mentes minden ipari beavatkozástól. Még a bányászat után után is kézzel törik kisebb darabokra, megtisztítják, és a napon szárítják.

Egészséges táplálkozás és megfelelő lúgosító étrend esetén az ember igyekszik a megfelelő ásványi eredetű nyomelemeket pótolni. Ebben a himalája só nagy segítséget nyújt, mivel az egyetlen lúgosító só és csaknem az összes szükséges anyagot magában foglalja, ami az élethez szükséges: 84 féle ásványi anyagot tartalmaz!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1636/o_FB_cover_ThermoDrine_20140522102844.jpg

A Himalája só felhasználása:

 • főzésnél ízesítésre, mint ahogyan a hagyományos sót (a sót csak utólag, főzés után add hozzá, így megőrződik eredeti íze és kristályszerkezete sem károsodik)

 • külsőleg sófürdő, lábfürdő készítésére alkalmas, illetve sózokni, sóing is készülhet belőle,  (ezek a külső bázikus testápolás fontos elemei lehetnek)

 • oldat formájában orrüreg tisztítására is használható, leginkább náthás időszakban

 • sószappan formájában a testet dörzsölve kitűnő hidratáló, salaktalanító és narancsbőr elleni hatása van

 • meleg sópárnával fül-, derék, váll, hátfájást lehet enyhíteni vele

 • hatásos a herpesz ellen is

 • nagyon jó az izzadtságszag eltüntetésére a sószappan az alumíniumot tartalmazó káros golyós dezodorok helyett

 • sólámpaként remek hangulatot varázsol, s jó a színterápiára, levegő tisztítására, ionizálására is

 • sótégla formában is kapható, a lakásba beépítve levegő javítására is használják, valamint a talp alá téve méregtelenítőnek

 • létezik még vékonyabb sócsempe is,  ezen akár még halat is lehet sütni vagy grillezni.

A himalája só egészségügyi előnyei is jócskán akadnak:

 • szabályozza a vérnyomást, stabilizálja a szabálytalan szívverést

 • normalizálja a vércukorszintet

 • kiszűri a felesleges savat a test sejtjeiből, különös tekintettel az agysejtekre

 • a test sejtjeit energiával tölti fel, továbbá növeli az idegsejtek vezetőképességét, ezáltal meggyorsítja az információáramlást

 • biztosítja a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket

 • javítja a tápanyagok felszívódását a bélrendszeren keresztül

 • megtisztítja a nyálkahártyát a különböző lerakódásoktól, baktériumoktól

 • kitisztítja az orrmelléküregeket

 • a szervezet számára antihisztaminként is működik

 • szabályozza az alvást, megőrzi a szerotonin és a maletonin mennyiségét

 • megszünteti a tartós, száraz köhögést

 • megakadályozza a köszvény és az ízületi gyulladás kialakulását

 • megelőzi a visszerek kialakulását

 • segíti a vesét a méregtelenítésben

 • stresszcsökkentö hatása van

 • segít fenntartani az izomtónust és az izomerőt

 • megállítja a felesleges nyáltermelést

 • erősíti a csont szerkezetét

 • megelőzi az izomgörcsöket

 • szabályozza az anyagcserét.

A himalaja só drágább, mint a közismert asztali só, konyhasó, azonban sokoldalúságának és jótékony élettani hatásainak köszönhetően megéri beszerezni! A himalája só tehát főzésre, sütésre is kiválóan alkalmas, egészségesebbé teszi az ételt és az életed, amit számos tudós és szakács is igazolt.

Szabó Noémi

WBPF világbajnok testépítő

személyi edző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Bemelegítés és nyújtás