Dóriblog – miért is lettem edző?

2012-09-12 11:10:00

Mesélek Nektek egy kicsit magamról. Na, nem azért mert annyira exhibicionista lennék, hanem mert azt gondolom, hogy sokan motivációt kaphattok abból, ahogy én az edzésről és edzősködésről gondolkodom.

 


Hirdetés

Szokásos jól bevált bevezető mondat: mindig duci kislány voltam… Miközben tulajdonképpen egész életemben mozogtam, ha jól visszagondolok… Kiskoromban néptánc, balett, később modern tánc, jazz balett, volt egy kis atletizálás az általánosban, aztán aerobik és végül a súlyzós edzések, futás. Mégis kicsiként folyton megcsipkedték az idegenek a husikámat, mert milyen cuki egy duci kisgyerek és erre tök büszke volt a család. Gyümölcsöt, zöldséget csak akkor ettem, ha belém tömték, a joghurtot és hasonló egészségesebb ételeket messziről kerültem. Éltem az átlagos hétköznapokat csokival, kenyérrel és mindennel, ami ma már eszembe sem jut.

Miért kezdtem sportolni?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1202/o_Biotech_FF_workout-6_20120912115949.jpg

16 éves lehettem, amikor felmerült bennem, hogy igencsak rosszul áll a cicanadrág és nem ártana ezzel kezdeni valamit. Egy barátnőmmel elmentünk aerobikra egy olyan picike női terembe (ekkor Székesfehérváron éltem), ahol ingyenes volt az első alkalom. Én ott ragadtam, a többiek nem. Egyedül jártam aerobikra és tökre élveztem, hogy egyre jobban megy. Ehhez persze kellett az, hogy egy csúcs szuper kidolgozott külsővel megáldott edző tartott órát, aki a példaképem is lett, őt Szatzker Emőkének hívják.

Aerobik edzősködés

Később annyira belejöttem az aerobikba, hogy felkértek edzőnek is és a főiskola alatt végig aerobik edzőként dolgoztam. Elvégeztem az edzőit is persze, akkortájt jött be az a törvény,hogy papír kell az óratartáshoz. Hétvégenként vagy újságot hordtam ki az akkori párommal (milyen romantikus…) vagy egy nagyáruházban dolgoztam diákmunkaerőként. Úgyhogy az aerobikból meg a hétvégi melókból simán összejött a képzés ára, amit egyébként a szüleim nem igazán támogattak, merthogy majd úgyis megunom… Így visszagondolva szinte mindig azáltal jutottam előre, hogy valaki nem hitt bennem és én csak azért is bebizonyítottam…

Miért váltottam a súlyzós edzésekre?


Rájöttem, hogy a súlyzós edzés sokkal alkalmasabb az alakformálásra és én igenis úgy akartam kinézni, mint a versenyző csajok. Tudtam, hogy meg tudom csinálni, mert mégis miért ne tudnám… Úgyhogy beiratkoztam a testépítő-és fitnesz edzőire teljesen egoista okokból: tudni akartam, hogy kell edzeni és táplálkozni. Sosem akartam edző lenni, mert azt gondoltam tudom, hogy képtelen lennék rá, nem tudok emberekkel foglalkozni és ráadásul már eldöntöttem, hogy versenyző leszek és el sem tudtam képzelni, hogy a felkészülés közben hogyan figyelnék oda mások fejlődésére. Nem érdekelt,hogy átadjam a tudásomat, én akartam tudni és kész!

Folyton csak a tanulás...

Nagyon örülök, hogy mind az aerobik edzőit, mint a testépítő edzőit elvégeztem, mert megalapoztam a tudásomat, amit azóta is fejlesztek és végül a hobbim lett a munkám is. A versenyfelkészülések során még ráadásul sokkal jobban megismertem a szervezetemet, és ebből kiindulva próbálok tanácsot adni, segíteni másoknak, főleg csajoknak. Sajnos az általános testépítő leírások, cikkek zöme férfiakról szól, pedig sok mindenben máshogy működik a szervezetünk. Nem kell annyi szénhidrát például tömegeléskor és diétában is vannak dolgok, amiket máshogy érdemes csinálni. Időközben aztán megváltoztak bennem a dolgok és mára többek között a BioTech USA szakértő edzője lettem.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1202/o_Biotech_FF_workout-41_20120912120004.jpgMiért az IWI a legjobb?

Szerencsére rengeteg lehetőség van a továbbképzésre, amihez a legjobb hely az IWI, vagyis az International Wellness Institute. Egyszer régebben voltam egy Nyílt Napon, ahol minden képzéstípusba bele lehetett kóstolni. Így találkoztam először például a Speciális módszerek a testépítésben nevű kurzussal, amit azóta meg is csináltam és szuperjól ki tudtam szélesíteni az alkalmazott gyakorlatok és módszerek körét. Most nézegetem a Funkcionális edzés kurzust, ami a szívem csücske lett mostanában. Azt vallom, időnként nem árt változatosságot csempészni az edzésekbe, mert az ember egy idő után már nem biztos, hogy talál motivációt, ha mindig ugyanazt csinálja. Egyre rövidebbek és egyre lélektelenebbek az edzések. És akkor váltani kell. Amikor funkcionális edzést végzek, újra érzem azt a lelkesedést és boldogságérzést, amit anno a súlyzós edzések után éreztem, de mára jórészt eltűnt. Jobban érzem magam, jobb az állóképességem és jobban formálódom, mióta beiktattam a funkcionális technikákat is az edzéseimbe.

Van még millió más jellegű képzés is az IWI-nél. Hamarosan indul a táplálkozási képzés is, amire már lehet jelentkezni. Ez háromlépcsős lesz. Első része egy teljesen általános táplálkozási képzés, amit E-learning keretein belül lehet elsajátítani. Az internetes vizsga után lehet továbblépni sporttáplálkozás és táplálék-kiegészítők felé, amit szintén végig fogok csinálni annak ellenére, hogy eléggé képben vagyok a tápkiegekkel. De mindig előfordulhat, hogy számomra is új dolgot hallok és az ismétlés sem árt soha!

Ha Benneteket is érdekel a képzés, nézzetek körül az IWI weboldalán, vagy írhattok akár nekem is, ha kérdésetek lenne a nagyd@biotechusa.com címre. Nem is beszélve a Szakértő Válaszol rovatunkról!

Jó edzéseket Mindenkinek,

Dóri


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Így kezdődik egy versenyfelkészülés – Nagy Dóri 1. rész