Fehérvári Fitness Fesztivál 2013

2013-05-22 09:51:00

Néhány ötlet, egy koncepció, eszközök és rettentően sok munka. Ezekkel a fogalmakkal lehetne összefoglalni egy újszülött sportrendezvény létrejöttét.

A Fehérvári Fitness Fesztivál megszületésével egy új korszaknak lehetünk tanúi, amely Fejér megye székhelyét és Nyugat – Magyarország fitness életét hivatott élénkíteni.

A Fehérvári Fitness Fesztivál esetében a koncepció egyszerű volt: olyan sportrendezvényt szervezni, amely másként áll a sportágakhoz, a versenyzőkhöz és a díjazáshoz.

A sportágakhoz való hozzáállásunk annyiban változott, hogy szabadabb, kötetlenebb, változatosabb oldalról kívántuk és kívánjuk a jövőben is bemutatni a sportágakat az arra fogékony szövetségek, egyesületek, sportolók részvételével. Ennek célja egyrészt a sportágak népszerűsítése, másrészt pedig a versenyzők megmérettetése szabad stílusban.

A versenyzőkhöz való hozzáállásunk is más, mint egy szakszövetségi megmérettetésen

Ezt már bebizonyította az első év is, ahol a Rubos Kati Classic testépítő versenyen lényegesen hosszabb szabadgyakorlatokra és jelmezes, kellékek használatával előadott gyakorlatokra volt lehetőség, karakterpózolással. Természetes, hogy minden változás egy folyamat. Időre van szüksége a versenyzőknek és a nézőknek is.

A díjazáshoz való hozzáállásunk pedig merőben más, mint a szakszövetségeknek

Olyan díjakkal ismerjük el a sportolók felkészülését és eredményeiket, amelyekre évtizedek múltán is emlékezni fognak. Ezt az idei testépítő, bikini és physique versenyek is bizonyították. Számos versenyzőtől kaptunk személyesen, telefonon vagy levélben történő köszönetet a díjakkal kapcsolatban. Mindenkinek a legmegbecsültebb trófeáját szerettük volna átadni, amit úgy érezzük sikerült is. Ez az erő az egyediségben testesül meg. Ha a versenyt szervezők keresik a lehetőséget arra, miként díjazzák versenyzőiket egyedi díjakkal, az merőben más érzést vált ki a sportolókból. Ugyanis az ilyen díjakban kreativitás, munka, idő és szív van. És ezt érzik, tudják a versenyzők.

Számunkra a sportolók nem eszközök, hiszen nincsen szövetségünk, nincsen étrend-kiegészítő gyárunk, nincsen testépítő magazinunk, hanem egyszerűen úgy bánunk velük, mint ahogyan szeretnénk, ha velünk is bánnának.

„Add azt a versenyzőnek díjazásként, aminek te is szerfelett örülnél.” Ez volt a jelmondatunk a díjazások esetében.

Ami a programokat illeti, igen változatos május 12-i vasárnapot láthattunk a székesfehérvári Vodafone Sportcsarnokban.

A testépítés ágazatain (bikini sport, physique, testépítés) kívül, calisthenics, shaolin kung-fu, illetve electric boogie sportági bemutatókat láthattunk, amelyek a következő évben már versenyszámként debütálnak a fesztiválon.


Rubos Kati Classic 2013. eredménylista:

Bikini sport -165 cm
1. Böjtös Renáta
2. Becsei Kitti
3. Balha Gabriella
4. Hada Veronika
5. Kéri Veronika

Bikini sport +165
1. Demeter Klaudia
2. Széman Tessza
3. Orbán Eszter
4. Cseh Edina
5. Bablena Hajnalka
6. Németh Mariann 

Női physique -165 cm
1. Csala Lilla
2. Monok Krisztina
3. Hajdú Brigitta

Női physique +165 cm
1. Tóth Zita
2. Herczog Erzsébet
3. Princz Anita

Férfi Physique abszolút
1. Lénárt Gábor
2. Nagy Zoltán
3. Pletser Ádám

Physique vegyes páros
1. Bablena Hajnalka - Nagy Zoltán
2. Herczog Erzsébet - Lénárt Gábor

Női testépítés abszolút

1. Besze Edina
2. Csala Lilla
3. Herczog Erzsébet

Férfi testépítés abszolút
1. Lénárt Gábor
2. Nagy Zoltán

Legjobb férfi kar különdíja: Nagy Zoltán

Legjobb szabadgyakorlat különdíja: Csala Lilla

Úgy hiszem a világon ez volt az első verseny, ahol női versenyző érdemelte ki a legjobb szabadgyakorlat díját úgy, hogy mellette férfi mezőny is volt. Hozzáteszem, teljesen megérdemelten.

Bár szabadidős fitness fesztivált szerveztünk, mégis úgy éreztük, tartozunk annyival a fitness élet jelen birodalmának alapjait lerakó versenyzőknek és sportvezetőknek, hogy meghívjuk őket és köszönetet mondunk nekik eddigi tevékenységeikért, eredményükért, hiszen nekik köszönhet a sportág szinte mindent.

Ennek része volt az 1993-as testépítő Európa bajnokság aranyérmes csapatának meghívása és diadaluk 20. évfordulójának megünneplése

 

A jövőben mindenképpen a szabadgyakorlatokra helyezzük a hangsúlyt, mert egy testépítő versenyző attól válik azzá, hogy be tudja mutatni a fizikumát, amelyet egész évben tökéletesített. Nem szeretnénk engedni (legalábbis a Rubos Kati Classic-on), hogy a testépítő kultúra, sok más kultúra elemhez hasonlóan, leegyszerűsödne, „showtlan” lenne.

A calisthenics mint újszülött tömegsport, igen népszerű szerte a világon. Népszerűsége talán látványosságában rejlik. A székesfehérvári Predator’s Gym sportolói már-már mesterei a sportágnak. Indítanak versenyzőt a világbajnokság hazai válogatójára, ahol komoly esélyekre számítanak. Jövőre egy új kidolgozású szabályrendszer szerint nekivágunk a calisthenics  viadalnak is.

Ugyanerre készülünk a Kung Fu Warrior’s elnevezésű versenyszámmal, amelyre várunk majd minden kung fu szakágból versenyzőket. Csak és kizárólag fegyveres formagyakorlatok versenyszámában rendezünk megmérettetést zenés koreográfiával. Idén Shifu dr. Robert Lyons csapata tartott bemutatót a kerepesi Magyar Shaolin Központból.

A fesztivált Kollár Steve háromszoros világbajnok, háromszoros Európa bajnok electric boogie táncversenyző híres „Terminator 3.” koreográfiája zárta, amely hatalmas sikernek bizonyult. 2014-ben a fesztivál keretei között tánckategóriákban is megmérettethetik magukat a versenyzők.

Jövőre legalább két új sportági szereplőt is szeretnénk bemutatni a fesztiválon, amelynek kiléte egyelőre maradjon titok. Annyit elárulhatunk, hogy egyik sportág sem a hagyományos keretei között kerül színpadra.

Folytatás jövőre

 

Szerencsére számos dicsérő és biztató szót, telefonhívást és levelet kapunk, valamint már a jövő évi rendezvényre való szponzori jelentkezők is megkönnyítették a döntésünket, ami egyezik a versenyzők és nézők kéréseivel, hogy folytatni fogjuk 2014-ben is.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a helyi média, a helyi vállalkozások és a sportbarátok támogatását élvezzük, mindazokkal, akik ennek részesei szeretnének lenni.

A Fehérvári Fitness Fesztivál 2013. rendezése során éltünk a mondással, amit családilag kicsit átdolgoztunk: „A járt utat csakis egy járatlanért hagyd el!

Mi tesszük a dolgunkat a sport szeretete és tisztelete okán, a sportolókért, a nézőkért, Székesfehérvárért.

Köszönjük a szervezésben való részvételt mindenkinek, aki elősegítette, hogy ez a rendezvény létrejöjjön!

Megköszönjük minden előkészítő és utómunkában résztvevő barátunk segítségét is, akik nélkül nem lett volna ilyen gyönyörű plakátunk és belépőjegyünk. De nem állt volna a színpad sem.

Jövőre meglepetések várnak mindenkire!

Képeket a versenyről itt találsz: Fehérvári Fitness Fesztivál

Kalmár-Rubos Katalin

Kalmár András

(szervezők)


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Bemelegítés és nyújtás