Hogyan vegyünk először táplálék-kiegészítőt?

2012-11-02 13:49:00

Életed minden pillanata mozgás, energiavesztés és energiafedezés. Sok sportágnak-és kiemelve a testépítésnek-lényegi alapja a táplálkozás. Sportolóként azonban a szükséges tápanyagok bevitel nem biztos, hogy szilárd élelmiszerből sikerül. ilyenkor jönnek képbe a táplálék-kiegészítők! Fogyasztásuk tehát nem alapja a sporttáplálkozásnak, de nagyszerű segítséget nyújtanak. Viszont azt is vedd figyelembe, hogy nem csodaszerek. Ha nem egy megfelelő táplálkozást egészítenek ki, nagy változást ne várj!

404A táplálék-kiegészítő vásárlás nem kis kihívást jelenthet a most beletanulók számára. Az első doboz fehérje megvétele körülbelül annyi rákészülést és energiát igényel, mintha egy teljes napot akarnál eltölteni a vidámparkban.

Sportoló fiataloknál különösen nagy a nyomás, hiszen egyszerre kell megbirkózni a döntés nehézségével, miközben a környezet rendszerint kifejezetten ellenzi. Ugyan nem szoktak érthető indokokat felsorolni az ismerősök és hozzátartozók, de az ellenérzetüket minden esetben közlik. Jellegzetes, hogy miután egy ilyen folyamat beindul egy, két év harc után, lecsitulnak a kedélyek látva, hogy „életben maradt”… Ugye, Te is átélted már ezt?

Miért félünk a táplálék-kiegészítőktől?

A táplálék-kiegészítők általános megítélése főleg az idősebb generáció körében egyelőre nagyon negatív. Az ok pedig nem más, mint az ismerethiány. Eleve a testépítéssel és súlyzós edzésekkel kapcsolatos általános felfogás is téves. Hiszen sokakban él a kép, hogy a súlyzós edzésektől főleg táplálék-kiegészítők alkalmazása mellett egy kétajtós szekrénnyé válunk néhány hét alatt. Aki viszont belefogott már az edzésekbe, az tudja, hogy ez mennyire nem így van. Minden gramm izomtömegért kemény edzések árán kell megküzdeni és a szükséges tápanyagok biztosítása egyáltalán nem könnyű feladat szilárd tápanyagokból. A táplálék-kiegészítők élelmiszerek, élelmiszer kategóriába tartoznak a hivatalos állásfoglalás szerint is. ugyanis semmilyen olyan hatóanyagot vagy összetevőt nem tartalmaznak, amelyek élelmiszerben nem találhatók meg. Az előnyüket a koncentrált és felesleges összetevőktől mentesített formának köszönhetik. Tehát például ahhoz, hogy a szükséges fehérje mennyiséget bevidd, nem kell 3 kg csirkemellet megenned, vagy más hús esetén további felesleges zsírt is bevinned a szervezetedbe! A táplálék-kiegészítők megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat és 180még egyszer hangsúlyozom, hogy semmilyen káros vagy mérgező anyagot nem tartalmazhatnak! Amire oda kell figyelni, hogy bizonyos betegségek esetén ugyanúgy, ahogy a táplálkozásra, a táplálék-kiegészítőkre is oda kell figyelni. Magas vérnyomással sem célszerű 5 kávét letolni egy nap, ugyanígy óvatosan kell bánni a termogenikus zsírégetőkkel és a kreatinokkal is. Lisztérzékenység vagy tejcukor érzékenység esetén, esetleg veseproblémák fennállásakor is körültekintően kell bánni a táplálék-kiegészítőkkel. Bármilyen egészségügyi problémád van tehát, mindig egyeztess előtte a kezelőorvosoddal!

Az első táplálék-kiegészítő termék megvásárlása

Alapvető kérdés. Hogyan vásároljunk boltban táplálék-kiegészítőt? És egyáltalán mit? Ha már a boltig elmerészkedtünk, akkor általában már túl vagyunk több száz oldalnyi weblap átböngészésén. Természetesen zsong a fejünk a katalógusokban olvasottaktól és keverednek az információk. Ha mindegyik olyan szuper és jó, akkor vajon miért van ennyi változata? Ha egy termékben több komponens van, akkor az jobb? Ugyanakkor a legnagyobb hatásfokkal bíró termékek sokszor csak egy-két összetevőből állnak.

Tehát, belépünk a szaküzletbe. Két fontos gondolat kering bennünk. Az első a termék neve, amit kiválasztottunk. A másik, hogy jót választottunk-e? Amennyiben nem az edzőnk küldött be minket konkrétan valamiért, kezdjünk el érdeklődni bátran. A BioTechUSA boltjaiban szakképzett eladók dolgoznak, és sok esetben sportolók, versenyzők is egyúttal. Egy rakás információt igényel ahhoz, hogy a legmegfelelőbb terméket, vagy termékcsomagot tudja neked ajánlani.

Néhány alapvető információ, kérdés.

  • 124A nemed (nyilván lényegi kérdés, ha nem magadnak vásárolsz esetleg)
  • Életkor
  • Mióta folytatsz sporttevékenységet?
  • Hetente mennyit és mikor edzel?
  • Milyen rövid és hosszú távú céljaid vannak?
  • Milyen a jelenlegi alkatod és ehhez képest milyen irányba szeretnél elindulni?
  • A jelenleg étkezésed. (mikor, mit és mennyit eszel, iszol) Ez lényeges, hiszen táplálék-kiegészítésről beszélünk. A kifejezés magában hordozza a viszonylagosságot. Érdemes mindent és őszintén elmondani. Itt senki nem fog elítélni, csupán szükség van egy kiindulópontra, hogy a megfelelő kiegészítőket tudjuk ajánlani!
  • Van-e valamilyen túlérzékenységed, betegséged?
  • Kevésbé szakmai, de hosszútávon lényegi kérdés, hogy milyen ízeket szeretsz.
  • Mit bír el a pénztárcád?

Ne rettenj meg a felsorolástól, ez csak egy mindet átfogó kérdéssorozat, ha teljesen bizonytalan vagy abban, hogy mire is van szükséged.

Ne félj tanácsot kérni! És ne bizonytalanítson el, ha végeredménynek több alternatíva is az asztalra kerül. Jó pár nagyhatású termék 620kúraszerűen javasolt és sok esetben csak egy döntés kérdése, hogy honnan indulunk el.

Első alaklommal valószínű, hogy egy fehérjét vagy tömegnövelőt, esetleg aminosavat, valamint egy multivitamint fogunk megvenni. Mire másodszorra jövünk már egész nagy rutint és plusz némi izmot hozunk magunkkal a boltba. Innentől már nincs megállás.

Hogy a rendszert átlássuk és a kiegészítőket tudatosan, tudjuk összeválogatni, ahhoz sokszor több év is kell.

De nincs miért aggódni! Kérjünk tanácsot és búvárkodjunk tovább, hogy a legjobbat tudjuk majd kihozni magunkból.

Webshop

A vásárlás másik helyszíne az internet. Manapság ennek is olyan magas szakmai színtere van, hogy mind a tanácsadást, mind a vásárlást megtehetjük itt. A szakértő válaszol rovatban felteheted kérdéseidet, ha a termékleírások alapján nem találtad meg a szükséges táplálék-kiegészítőt.

Szécsi Dávid


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Funkcionális edzés G Flex-szel! - 1. rész