Készítsd fel a bringádat a tavaszra

2012-04-24 10:20:53

A benzin ára az egekben, a tömegközlekedést pedig nem embernek találták ki. Jönnek lassan a szép negyven fokos nyári zsúfolt napok, amikor egymás izzadságcseppjeiben fürdünk a tömött buszon. Nem túl kívánatos kép. Úgyhogy pattanj Te is bringára, élvezd a természetet, a levegőt, az egyszemélyes közlekedést, a saját menetrendet! Ám néhány dologra figyelj oda, mielőtt bringára ülsz!

1. Gumik

Irány az első benzinkút, vagy a fiókban lapuló pumpa. A téli hosszú állás során rendszerint leereszt a kerék. A puha gumikkal nehéz tekerni, és a bringa is nehezen irányítható. A szükséges guminyomás függ a testsúlyodtól és a gumi fajtájától, hiszen létezik túragumi, trekking- vagy országúti gumi stb. De az ideális nyomás attól is függ, hogy milyen terepen használod a bringát. Városi közlekedéshez érdemes keményebbre fújni.

2. Fékek

A bringákon jellemzően tárcsafék és V-fék található. Fontos, hogy a fékpofák ne legyenek nagyon elkopva, ez esetben cserélni kell! Arra figyelj, hogy esőben jobban kopnak a fékek!

Pörgesd meg a kereket, nincs-e benne nyolcas, mert az befolyásolja a fékezhetőséget. Tárcsafék esetén érdemes egy tárcsafék tisztító spray-t beszerezni, amivel könnyebb megtisztítani.

3. Küllő

Nézd meg a küllőket egyesével, hogy ne legyen közöttük túl laza vagy esetleg törött. Probléma esetén bízzuk a megoldást szerelőre!

4. Lánc

Forgasd hátra a hajtókart és figyeld meg, hogy akad-e, vagy van-e valamilyen jellegzetes „gyanús” hangja. Ha úgy ítéled meg, hogy szükséges, akkor folyamatos tekerés közben cseppentsd néhány csepp bringalánc-olajat a láncra!

5. Kötelező és ajánlott tartozékok

Bizony, ha ezek nincsenek a bringán, akár meg is büntethetnek a rendőrök! Figyelj tehát arra, hogy legyen a bringádon:

-          Fehér vagy borostyán sárga színű első lámpa

-          Vörös színű hátsó lámpa

-          Vörös színű hátsó prizma

-          Két, egymástól független fék

-          Csengő

-          Borostyán sárga színű küllőprizma legalább az első keréken

Ajánlott kerékpár tartozékok:

-      A pedálon és a küllők között borostyán sárga színű prizmák

-          Karos szélességjelző prizma

-          Bukósisak

-          Visszapillantó tükör

-          Sárvédő

-          Egyebek

  Ha biztosra akarunk menni és kompletten ellenőriztetni szeretnénk a bringán mindent, (mert például évek óta nem vettük elő), akkor érdemesebb szervizre bízni a tavaszi felkészítést!

  Jó bringázást mindenkinek!


  Mit javítanál ezen a cikken?
  A tartalom lehetett volna...

  Mégse

  TETSZETT EZ A CIKK?

  KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

  LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

  KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

  KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

  KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

  Protein Fuel