Mi a hatékony diéta titka?

2013-12-11 13:12:00

Számos diéta létezik, s ez is csak arra utal, hogy nem vagyunk egyformák, mindenkinél más módszer hozza el az áhított eredményt. E cikkben nem is szeretnék kiemelni egyet sem, inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, mire is figyelni a fogyókúrázóknak, mitől is lesz eredményes a diéta.


745Ne azon törd a fejed, hogy melyik az igazán hatékony fogyókúrás módszer, melyiktől fogsz mielőbb úgy fogsz kinézni, ahogyan szeretnél. Először azt kell tisztázni, mit is jelent a hatásos fogyókúra. Mivel a fogyókúrák gyakran veszélyeztethetik az egészséget, ezért nagyon fontos, hogy az életkorodnak és egyéni igényeidnek megfelelően válassz a különböző diéták közül.

Talán az egyik legsarkallatosabb pont az, hogy az első, szemmel látható eredményekre ne kelljen hosszú heteket, hónapokat várnod. Aki próbált már valaha fogyókúrázni, pontosan tudja, hogy akkor érezheti hatékonynak a választott módszert, ha rövid időn belül, akár már egy hét alatt észrevehető változások történnek.

Egy valóban hatékony és reális fogyókúrás módszertől kb. heti fél-egy kg mínuszt várhatsz. Ennek pedig be is kell következnie, amennyiben valóban követed a meghatározott étrendet (mivel alapvetően kevesebbet fogsz enni, legalábbis más összetételben, mint korábban).

Mi alapján válasszunk fogyókúrás étrendet?

Érdemes olyan fogyókúrát választani, amiben az általad kedvelt élelmiszerek alkotják az étrend nagy részét, sokkal nagyobb eséllyel tudsz majd később áttérni az egészséges táplálkozásra és életmódra. A szenvedéssel együtt járó fogyókúrák (mint amilyenek a különböző sztárdiéták is) után legtöbb esetben beindul az a bizonyos jojo-effektus és pillanatok alatt újra ugyanannyit mutat a mérleg, mint a fogyókúra előtt.

Az eredményes diétának egészségesnek kell lennie. Időtartama alatt nem szabad megfeledkezni a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek, ásványi anyagok, vitaminok, élelmi rostok és fehérjék folyamatos beviteléről, hiszen ezek nélkül ugyan lehet, hogy a mérleg kevesebbet mutat, de hiánybetegségek alakulhatnak ki.

A sikeres és hatékony diétának a titka tehát nem más, mint hogy egészségesnek kell lennie.

A folyadékfogyasztás szerepe a diétában

804A plusz kilók leadása kizárólag a zsírok és szénhidrátok bevitelének mérséklésével érhető el, s a súlyleadás ütemét a rendszeres mozgással tudod még gyorsabbá tenni.

Az említett létfontosságú tápanyagok mellett igen fontos szerepe van a vízfogyasztásodnak is. A fogyókúra ideje alatt nélkülözhetetlen, hogy rendszeresen megfelelő mennyiségű folydékot, leginkább vizet igyál. A szervezet működéséhez, a bevitt ételek megemésztéséhez, stb vízre van szükség. Ezért is fontos tudnod, hogy a napi folyadék menyiségéhez miért ne add hozzá a zöldségleves levét, vagy a kávét, hiszen ezek is tartalmaznak egyéb olyan anyagokat, melyek emésztésre kerülnek. Ehhez pedig szintén vízre van szükség!

A cukormentes üdítőket érdemes kerülni, hiszen a vízzel szemben ezeknek magasabb a kalóriatartalmuk. A napi 2,5–3 liter víz fogyasztása pedig nemcsak a fogyókúra során, hanem azt követően is fontos.

Megihatsz egyszerre akár fél liter vizet is, mivel ez eltelít, csökkenti az éhségérzetet, ráadásul a vesét is karbantartja. Ha ráunnál a vízre, választhatsz gyógyteákat is, de csakis cukor nélkül fogyaszd őket. Ezeknek nagy hátránya, hogy többségükben kesernyés ízüek, de édesítőszerrel feljavíthatod az ízüket.

Legvégül, de nem utolsó sorban, azt kell megemlíteni, hogy a fogyókúra egy utat jelent az életmódváltás felé. Ez azt jelenti, hogy fokozottabban fogyaszd a tápanyagokat, mérsékeleld a zsír és a szénhidrát mennyiségét és gondoskodj a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásról.

Az életmódváltásnak szerves részét képezi a testmozgás is. A mozgásforma kiválasztásánál tájékozódj, hogy mik a lehetőségek számodra (mint kor, alkat, kedv, stb), és hogy mi fér bele a minennapjaidba, életritmusodba.

Szabó Noémi

WBPF testépítő világbajnok, személyi edző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Top 10 zsírégető tipp