Miért fontos edzés után a szénhidrát?

2012-10-02 09:51:00

Az egyszerű szénhidrátok fogyasztásának gyakorlatilag egyetlen, ám különösen fontos időpontja az edzés utáni negyed órán belül van.

Miért kell egyszerű szénhidrát edzés után?

Protein mérőpohárbanAz egyszerű szénhidrátok edzés után elsősorban az edzéssel kiürített glikogén raktárak visszatöltését szolgálják, valamint segítik a fehérjeszintézist.

Az egyszerű szénhidrátok megnövelik a vércukorszintet, ami együtt jár az inzulin szint növekedésével. Az inzulin célja a vércukorszint visszacsökkentése, ezért a vérkeringésben lévő cukrokat a sejtekbe tereli. Ám nemcsak a cukrokat tereli a sejtekbe, hanem ugyanúgy a fehérjét is, ezáltal segítve a fehérje hasznosulását.

Az edzés után fogyasztott szénhidrát a regeneráció része, ami alapvetően fontos ahhoz, hogy a következő edzéseden is a maximumot és annál még egy kicsit többet is nyújthass! Így pedig az izomtömeged növekedését fokozza.

Az edzés során–persze feltételezzük, hogy az kellően intenzív–az izmok glükózt (gyorsan elérhető energia) és glikogént (tárolt energia) használnak. Amint ezek az energiaforrások alacsony szintre kerülnek, az intenzív edzés már nem folytatható tovább és fellép a fáradás. Már nincs megfelelő mennyiségű elérhető energia az izmoknak. Ekkor a szervezet kortizol hormont bocsát ki, ami izomlebontó hatású. A kortizol tehát (ami tartós stressz esetén is kiválasztódik), felemészti az izmokat, hogy a belőlük nyert fehérjét energiává alakítsa. Ez pedig izomveszteséget jelent.

Az edzés után fogyasztott turmix hatására a szervezet inzulint bocsát ki, ami a kortizollal ellentétben anabolikus, vagyis építő hatású hormon. A tejsavó fehérje a legjobb fehérje forrás edzés után, mert nagyon gyorsan emésztődik és felszívódik. Ám ugyanakkor szükséges mellé szénhidrát, amelynek magas a glikémiás indexe. (70, vagy afölötti). A glikémiás index az a szám, ami megmutatja a hatására bekövetkező vércukorszint emelkedést. Alapvetően napközben célszerű alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasztani, edzés után azonban épp a magas vércukorszint hatására bekövetkező inzulin kibocsátás a fejlődés kulcsfontosságú pontja! Tudj meg többet az edzés utáni táplálkozásról ITT.

Mennyit kell fogyasztani?

A glikogén raktárak visszatöltéséhez szükséges szénhidrát nagyjából edzés után fél-1g/testsúlykilogramm, ami egy 80 kg-s egyén esetén 40-80 g-ot jelent. Ez az a mennyiség, ami a szükséges, kb. fél g/testsúlykilogramm fehérjével javasolt fogyasztani

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1111/o_Carbox_20140117143928.jpgMiért a Carbox?

A Carbox azért praktikus, mert tetszőleges fehérjével együtt az általad kiszámolt és a szervezeted számára szükséges mennyiségben tudod a
szénhidrátot kimérni.

A Carboxban ötféle szénhidrát található: dextróz, maltodextrin, ribóz, fruktóz és Vitargo. Ezek mindegyike külön-külön is nagyszerűen megállja a helyét egy edzés utáni turmixban, ám így egyetlen termékbe sűrítve kifejezetten fokozzák az edzés után szükséges szénhidrát visszatöltő hatást. Az izomzatot teltté és kerekké teszi, így nemcsak a szervezetben bekövetkezett hatása kiváló, de a látvány sem lesz elhanyagolható!

Milyen szénhidrátok találhatók a Carboxban?

1.    A dextróz más néven glükóz. Az egyik legáltalánosabb cukorfajta, amelyet az edzés utáni turmixban alkalmazni szokás. Nagyszerű megoldás ár-érték arányban.
2.    A maltodextrin egy komplex szénhidrát forma, amelyet nyerhetnek akár rizsből, burgonya keményítőből is, de a molekuláris láncolata rövidebb, mint más komplex szénhidrátoknak. A dextrózhoz hasonlóan magasra emeli az inzulin szintet, ám lassabban teszi mindezt, így hosszabb időn át biztosítva a szénhidrát jelenlétét.
3.    A fruktóz más néven gyümölcscukor. A glikémiás indexe meglehetősen alacsony, vagyis lassan emésztődik és nem okoz erős inzulinemelkedést. Ám pont ezért hosszú időn keresztül nyújt szénhidrátellátást a szervezetnek.
4.    A ribóz közvetlenül részt vesz az energiatermelésben és az ATP előállításban. A szervezet az energiát ATP formában használja fel, tehát a ribóz nagyszerű segítség ebben. A kemény edzés egy stresszt jelent a szervezet számára, amiből minél hamarabb szeretnénk visszatérni az egyensúlyi állapotba, hogy újra megterhelhessük. A ribózzal ez a folyamat nagyszerűen gyorsítható tehát különösen fontos szerepe van a regenerációban.
5.    A Vitargo a legújabb szénhidrát termék a piacon. Kukoricakeményítőből nyerik ki és rendkívül gyorsan emésztődik. Már az emésztés korai szakaszában felszívódik. Ráadásul hozzájárul például a kreatin gyorsabb felszívódásához is.

Töltődj fel szénhidráttal a Carbox segítségével! Ízesítetlen formájában kiválóan alkalmazható a Nitro Pure Gold vagy az Iso Whey Zero fehérjékkel, ízesített formájában pedig edzés utáni italként is fogyasztható. Aszpartám mentes termék!


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Nitro Gain