Pilates

2012-05-22 07:34:40

A Pilates az Egyesült Államokat már meghódította. Itthon is egyre népszerűbb, de vajon Te tudod-e, hogy mi a lényege?

A Pilates egy olyan edzésrendszer, amely javítja a rugalmasságot, erőt anélkül, hogy növelné a tömeget. Kontrollált mozdulatok, amelyek vagy egy speciálisan erre a célra megalkotott edzéseszközön vagy egyszerűen a talajon kerülnek végrehajtásra. Az edzéseket folyamatosan felügyeli egy szakember.

A Pilates eredete

Sok, ma a fitnesz sportághoz tartozó mozgásforma régi időkből ered, mint amilyenek a Tai chi, úszás, jóga, vagy akár a futás. Több ezer éves dokumentációk léteznek, amelyek utalnak ezekre a sporttevékenységre. Ám a Pilates esetében kicsit más a helyzet, sokkal tisztább, hogy pontosan mikor alakult ki.

Az 1920-as években egy tornaedző, Joseph Pilates rehabilitációs céllal fejlesztette ki a Pilates mozdulatait. Az első, Pilates segítségével fejlesztett emberek katonák voltak, akik a háborúból tértek vissza. De táncosok is alkalmazták a testük erősítése érdekében és a fájdalmak csökkentése céljából. A Pilates nagyon kevés változáson esett át a kezdetek óta.

Mi a Pilates?

A Pilates egy ellenállásos edzésforma, nem aerob jellegű, bár azok esetén, akik nincsenek túl jó kondiban, a pulzus időnként felszökhet aerob tartományba. Közelebb áll a súlyzós edzéshez, mint az aerob jellegű sportokhoz.

Két alapvető célja a core izmok megdolgoztatása és a gerinc mozgékonyságának javítása. A core izmokhoz tartoznak a hasizmok, és azon izmok, amelyek támogatják a medence, csípő és a törzs mozgását. Például a gerincmerevítő, amely a gerinc mentén található, az egyenes- és ferde hasizmok és a kismedencét övező izmok.

Akár gépen, akár talajon végzed a gyakorlatokat, a legfontosabb, hogy végig nagyon koncentrálj a core izmokra és a légzésedre. Figyelj az izom-összehúzódásra és a megfelelően végrehajtott mozdulatokra. Ezek kulcsfontosságúak a Pilates esetén. A cél a test, elme, szellem koordinálása.

Kinek javasolt a Pilates?

A Pilates minden életkorban ajánlott, függetlenül a fizikai állapottól. Mindkét nem talál benne kihívást. Akár gerinc-, vagy ízületi problémákkal is megtalálod a legjobb gyakorlatokat, amelyek segítik a gyógyulást. Az alakformálás nagyszerű eszköze is egyúttal, hiszen minden izmot megdolgoztat!

BioTechUSA


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK