SCL Gibraltár: A szikla árnyékában

2012-09-05 15:00:00

Gibraltár egy brit tengerentúli terület, mely közel fekszik az Ibériai-félsziget legdélibb pontjához, s partjánál van a Gibraltári-szoros. Északon Spanyolországgal határos. A terület régóta fontos terepe a Brit Fegyveres Erőknek és a Brit Királyi Haditengerészetnek, gyakorlatilag egy nagy szikla az egész ami évszázadok óta katonai bázis is egyben.

Gibraltár voltaképpen egy 425 m magas, 1250 m széles mészkőszirt, a legenda szerint Héraklész (Hercules) oszlopainak egyike. Észak és kelet felé meredek sziklák határolják. A szárazfölddel keskeny földnyelv köti össze, amely helyenként még az 1 km szélességet sem éri el. A kis méretekre, szűk utcákra jellemző, hogy a közúti forgalomnak szintbeli kereszteződése (!) van a repülőtérrel – gépkocsikkal a repülőgépek számára elsőbbséget kell adni.

A szervezés ezúttal hagyott pár kívánni valót maga után,


ennek ellenére a szokott baráti hangulat jellemezte a versenyt. Volt lehetőségünk megtekinteni a helyi nevezetességeket, többek között Herkules oszlopainak emlékművét, a St. Michael barlangot és Gibraltár híres majmait is, ugyanis Európában egyedül itt élnek természetes körülmények között makákók. Sikerült is ez egyikkel közelebbről is megismerkednem, miután a vállamra ülve „jól végezte a dolgát”.

Buszhúzás

A verseny lebonyolítása érdekes volt, az első számot a buszhúzást szombat délelőttre tették a szervezők, a maradék öt számra pedig vasárnap délután került sor.

Ez elég szokatlan, és nem is túl szerencsés, mert ugyanúgy be kell melegíteni arra az egy számra, mintha egyben lenne a verseny, és fejben is megterhelőbb mintha egyben lett volna az egész verseny.

A buszhúzást a kazamaták terén bonyolították, ami egy macskaköves kis barátságos tér, körben kávézókkal és éttermekkel. A busz egy szimpatikus 20 tonnás turista busz volt, amit hámmal kellett 20 méterre húzni. Én 10.-nek húztam és ha jól emlékszem 10.-ként is csaptam a célba, amivel nagyon nagyon elégedetlen vagyok, megint elcsúsztam párszor, és össze-vissza kóvályogtam a busszal a hátamon…, nem igazán éreztem a ritmust. Ervin is „csak” a 6. helyen végzett Lauri Nami előtt, de a finn Antti Mourijarvi is kiváló időt ment.

Rönknyomás

A versenyt vasárnap rönknyomással folytattuk, 148kg-os rönköt kellett egy perc alatt kinyomni, ez nekem elsőre könnyen ment, aztán nem hajtottam ki magam, tudtam, hogy 2-3-nál többre a mostani formámban nem lennék képes, az utóbbi időben nem nagyon nyomtam rönköt, mert inkább a WSM számait erőltettem edzésen. Azt hiszem hárman is betliztek a rönkkel, természetesen a számot a világcsúcstartó Zydrunas Savickas nyerte könnyedén, leiskolázva a mezőnyt.

Hordópakolás

Ezután egy pakolós szám következett, négy darab homokkal teli söröshordót (68-94kg) kellett állványra felrakni, az elsőt 180cm magasra.., ezután pedig egy szép 126kg-os boroshordóval (ami szintén töltve volt valamivel) kellett futni 12 métert. Én Ervinnel kerültem össze, és SCL versenyen először sikerült megelőznöm a barátomat. Mentségére szóljon, hogy a bicepsz sérülése még mindig zavarta, sajnos nem volt 100%-os formában, annak ellenére, hogy gyógyul a keze, fájós kézzel, részleges szakadással is végig harcolta a versenyt! Ez a szám egyébként tényleg bicepsz szaggató volt, az amerikai Matt Wannath-nek simán leszakadt a bicepsze az utolsó hordónál!

Előre tartás

Jött a nagy mumusom, az előre tartás 2x12,5kg. Ebben is sikerült azért 3 versenyzőt megelőznöm, köztük Terry Hollands-et, akinek a válla fájdult meg a tartás közben.

Lengősúly cipelés és autótalicska

Negyedik szám az egyik kedvencem volt, a lengősúly cipelés (400kg, 20 méterre) és egy autótalicska, rajta 8 modellel (kb. 400-420kg, szintén 20 méterre). Terry Hollands 36mp-vel kezdett, aminél végül is senki nem volt gyorsabb. Én elkaptam a fonalat, 38,6, Lauri Nami 38,7mp, Ervin sajnos nem tudta befejezni a számot, nagyon fájt a bicepsze…

Zydrunas jól ment, de a végén 38,9 körüli idővel nagy meglepetésre csak a negyedik helyen futott be a célba! A 10 versenyző közül csak mi négyen tudtuk befejezni ezt az emberpróbáló versenyszámot. Zydrunas nagyon sportszerűen odajött utána és mosolyogva gratulált, azt mondta megérti, hogy örülök, és megérdemeltem ezt, mert nagyon jól mentem. Ez nagy elismerés tőle…, mert egyáltalán nem szószátyár fiú a sportág élő ikonja.

Kőgolyó pakolás

A záró szám a kőgolyó pakolás volt, 125-135-145-160-180kg-os golyók, 180-170-160-150-140 cm magasra. Négy golyót sikerült felraknom, amivel elégedett vagyok összességében.., az utolsónál tapadás gondjaim voltak, nem tapadt a gyanta a karomon…

Összességében jó verseny volt, sajnos sok pontot veszítettem a buszhúzásban és az előre tartásban. Ahogy Zydrunas mondta, edzésnek remek volt a World Strongest Man előtt!

Nagy Ákos - Brutal Nutrition


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK