„Sok kicsi, sokra megy” – avagy a mikrotápanyagok (II.)

2016-07-01 10:20:00

Étkezéseink elsődleges funkciója, hogy pótoljuk általuk a szervezetünk által felhasznált táplálékokat, feltöltsük testünk kiürült raktárait; hogy biztosíthassuk annak egészséges működését.  Ahogy az előző cikkemben már ismertettem - az energiaszolgáltató tápanyagokon kívül fontos azoknak a kémiai vegyületeknek a bevitele is, melyek ugyan nem tartalmaznak kalóriát, ám bizonyos táplálkozástudományi nézetek szerint előrébb valóak a makrótápanyagoknál; ide tartoznak az ásványi anyagok is!

Mire hatnak, mire valók, hogyan vihetjük be őket?

177Az ásványi anyagokat egy fajta biokatalizátornak is nevezhetjük, hiszen segítik a belső folyamatainkat, szabályozzák az anyagcserét, részt vesznek többek között a fehérjékkel együtt a sejtek felépítésében, enzimek termelésében, a vérképzésben, az igerátvitelben, a só-vízháztartás, a sav-bázis egyensúlyának fenntartásában.

Teljes hiányuk, csakúgy, mint az avitaminózis esetében, az immunrendszer legyengüléséhez, különböző betegségekhez vezethet, de ha már nyomokban megtalálható táplálkozásunkban, könnyű szerrel fedezhetjük alapszükségletünket.

 • Általánosságban elmondható, hogy a nőknek a kellő mennyiségű
  • vasra (15 mg/nap),
  • cinkre (12 mg/nap),
  • kalciumra (1000 mg/nap),
  • magnéziumra (320 mg)

kell figyelnie.

 • A legtöbb férfi pedig nem fogyaszt naponta elegendő
  • cinket (12 mg),
  • magnéziumot (420 mg).

A vasat szervezetünk nem képes előállítani, pedig nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez. Hiányára – melyet az egyoldalú táplálkozás is okozhat -, a köröm töredezése és a bőr szárazsága is felhívhatja figyelmünket, ezért fogyasszunk gyakran húst, tejet, tojást, sóskát, spenótot!

A cink részt vesz az anyagcsere folyamatokban, a sejtmembrán integritásának fenntartásában, számos enzim szabályozásában, közvetetten befolyásolja hormonrendszerünk megfelelő működését is. Forrásai a tengeri herkentyűk, parmezán sajt, brazil dió, mogyoró, tojás, búzacsíra, búzakorpa.

178

Testünkben is megtalálható (kb. 50 mg/ttkg – ennek 99%-a csontokban), talán a legfontosabbnak tekinthető ásványi anyag, a kalcium. Azon kívül, hogy köztudottan a csontok, fogak fő alkotóeleme, a véralvadásban, valamint az izmok megfelelő működésében is nagy szerepet játszik. Széklettel, vizelettel, izzadsággal naponta mintegy 300 mg távozik a szervezetünkből, ám ezt pótolhatjuk tejtermékekből, káposztából, magvakból, de a brokkoli és a karalábé is tartalmazza azt.

A magnézium szerepe az izmok működésében, a sejtek közötti kommunikációban, a kardiovaszkuláris rendszer támogatásában rejlik, csökkenti a vérnyomást, segít a vérrögök és a szívroham kialakulásának megelőzésében, valamint a stresszes időszakok átvészelésében. (Amilyen a nőknél a menstruáció előtti periódus is.) Elmulasztja a fejfájást, migrént, ill. a hangulatingadozásokat. Megtalálható zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, hüvelyesekben, olajos magvakban; építsük bele ezeket minden napjainkba, mert a súlyos magnéziumhiány akár depresszióhoz, a tanulási és emlékezési képesség romlásához, és figyelemzavarhoz is vezethet!

Sajnos a modern átlagember általában vitaminhiányosan étkezik, ezért javaslom kiegészítők formájában is pótolni ezeket a vegyületeket. Hiszen inkább a kiegészítőkre, a prevencióra költsünk, mint gyógyszerekre, így sokkal kisebb ráfordítással megelőzhetjük a bajt!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1953/o_iStock_000019100285_XXXLarge_20160621140848.jpg

Plézer Panna

Sportedző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK