Spirulina – az immunrendszer étrend-kiegészítője

2018-07-23 12:19:00

Fogyni szeretnél, szabadulnál az allergiától, vagy természetes fehérje-kiegészítést keresel? Ismerd meg a spirulina algát! Tudd meg, mire jó még ezeken kívül!

Mi az a spirulina alga?

Hunyd be a szemed, és képzelj el egy mindentudó varázsétket, amely hatásos a rákmegelőzésben, megszépíti a bőrödet, miközben segít túlélni a pollenszezont; sőt, a belőle készült űrételeken még a jövendő Mars-utazók is vígan elélnek majd. Azt mondod, szálljunk vissza a Földre? Rendben, de mindjárt merüljünk is alá a tengerek világába! Ott él ugyanis a szuperételek királya, a „zöld aranyként" is emlegetett spirulina.

 

Kékeszöld életelixír

A szóban forgó csodaeledel a Föld egyik legősibb élőlénye, egy apró, fonálszerű, sós vízi, zöld alga, amelynek se gyökere, se levele; de még sejtmagjai vagy sejthártyái sincsenek. Épp egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége: primitív felépítésének hála, nemcsak minden, a környezetében lévő értékes anyagot magába szív, de emészteni is könnyű. így a szervezetedbe jutva szinte közvetlenül hasznosul a benne rejlő közel 4000 féle hatóanyag. Tápértéke a WHO szerint minden más élelmiszernél magasabb. Talán nem is gondolnád, de csak proteinből négyszer annyi van benne, mint a halban vagy a húsokban. Ezért, például a vegetáriánusoknak, jelentősen megkönnyítheti a fehérjebevitel kiegészítését. Nagyon gazdag ásványi anyagokban: vasat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort és kalciumot is tartalmaz. Emellett vitamintartalma is rendkívüli. A spenótnál például negyvenszer több sejtvédő béta-karotint foglal magában. Egyedülálló komplexitása miatt a Föld legegészségesebb táplálékai közé sorolják a kutatók azóta, hogy újra felfedezte a modern világ.

 

Harci eledelektől a mennyei csemegékig

Azelőtt hosszú századokra megfeledkezett a tudomány erről a különleges mikroalgáról, pedig a középkori spanyol hódítók krónikái szerint valaha a maja és azték harcosok is a belőle készült különleges süteményeknek köszönhették rendkívüli erejüket. A mikroorganizmusban rejlő hatalmas lehetőségeket aztán egy belga botanikus ismerte fel 1964-es expedícióján. Napjainkban már a táplálékkiegészítők csúcsának tartják; a NASA kutatói pedig egyenesen benne látják az élelmiszerválság megoldását. Már a Nemzetközi Űrállomáson is termesztik; és az asztronautáknak készített finomságok egyik fontos összetevője.

Szárított spirulina zöld alga

A spirulina alga jótékony hatásai

Ez a természetes immunbomba élénkít és energiával tölt fel.  Antioxidáns hatású, így véd a rosszindulatú folyamatokért felelős káros szabad gyökök ellen. Szívesen használják a vérszegénységgel, vashiánnyal küszködő betegek is. Energizáló hatása B12-vitamin-tartalmának is köszönhető, ami a terhességet vagy a fogyókúrát kísérő bágyadtságot is enyhíti. Jó társad lehet a diétádban azért is, mert miközben felpörgeti az anyagcserét, az agyadban a jóllakottság érzetét kelti, így segít elnyomni az étvágyadat. A fogyókúrázók mellett a lúgosító diétát folytatók vagy a savas refluxban szenvedők is kedvelik, mert segít helyre billenteni a szervezet felborult egyensúlyát. Mivel nagyon gyors felszívódású, hasmenés ellen is hatásos lehet, segítségével emésztőrendszered könnyebben regenerálódik. Felpezsdíti az egész immunrendszert, ezért az allergiások kedvence.

 

Spirulina az allergia ellen

Korunk egyik legkínzóbb civilizációs betegsége az allergia. Amikor egy eredetileg ártalmatlan anyagra – például valamilyen ételre vagy a levegőben szálló pollenekre – a kelleténél érzékenyebben reagál a szervezet, túl sok hisztamin termelődik. Ez a vegyület nagy dózisban olyan kellemetlen tüneteket okoz, mint a bőrön jelentkező allergiás kiütés, az orrfolyás, a szemszárazság, a kellemetlen viszketés, vagy az emésztőszervi panaszok. A túlbuzgó immunrendszernek gyakran már az allergia elleni gyógyszerek sem hoznak megkönnyebbülést, nem is beszélve sokuk kellemetlen mellékhatásairól. A spirulina kékes árnyalatát adó phycocyanin nevű anyag azonban természetes módon segíti a hisztamin lebomlását. Így fellélegezhetnek az allergiás náthával küszködők.

 

A spirulina napi használataSpirulina - 100 tabletta

Az ázsiai népek étrendjének egyik legkedveltebb élelmiszere ez a különleges alga. Japánban vagy Indonéziában még ízesített chips is készül belőle. Nem csak tengerekből vagy sós tavakból nyerik; ma már ipari mennyiségben termesztik főleg szubtrópusi vidékek speciális vízifarmjain, például Thaiföldön, vagy Hawaion. A világtermelés évente több mint 4000 tonna. Szükség is van erre a mennyiségre, mert a belőle készülő étrendkiegészítők egyre népszerűbbek. Por állagban gyümölcslébe vagy smoothie-be, levesekbe, turmixokba keverve fogyasztják. Íze nem túl markáns, de ha mégis kellemetlennek találnád, szedheted kapszula vagy tabletta formájában is. A BioTechUSA Spirulina tablettája  naponta fogyasztható. Egy tablettában 450 mg spirulina van. Maximum 8 tabletta az ajánlott adag. Kíváncsi vagy azok véleményére, akik naponta szedik? Olvass tovább itt a véleményekért!

 Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK