Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

Szuperrostok

2016-11-20 16:42:00

Akár az egészséged megőrzése a célod, akár fogyni szeretnél; egy kiegyensúlyozott étrendben a mikro és makro tápanyagokon túl, az élelmi rostoknak, vagy más néven a „nyerstáplálékoknak” is kiemelt szerepe van. Hogy mik is ezek az anyagok, miben találhatóak meg, mennyire van szükségünk belőlük és milyen hatással vannak az egészségünkre – többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, ha tovább olvasol!

Az élelmi rostok, a növényi táplálékok azon részei, melyek ugyan ehetőek, de szervezetünk nem tudja megemészteni őket. Ez elsőre kissé furcsán hangzik – hiszen miért is lenne szükségünk olyan anyagokra, amik anélkül haladnak tovább a vékonybélen keresztül a vastagbélbe, hogy felszívódnának? Jelentőségük pont ebben a tulajdonságukban rejlik; hiszen a vastagbélbe jutva egy úgynevezett fermentálódási folyamaton mennek keresztül, melynek során különböző hasznos melléktermékek, (zsírsavak, gázok) keletkeznek.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1994/o_Fiber-Facts_20161120165148.jpg

Élettani hatásaik:

 

  1. Vércukor- és inzulinszint stabilizálása: a rostok lassítják a Szénhidrátok emésztését, ezáltal segítik elkerülni a vér glükóz szintjének hirtelen megugrását.
  2. Csökkentik a rossz koleszterin (LDL) szintjét.
  3. Bélműködés segítése: az élelmi rostokkal megelőzheted a székrekedést, gyorsítják az emésztést és a székletürítést, valamint hasznos táplálékként szolgálnak a bélben lévő jótékony baktériumok számára.
  4. Fogyás támogatása: a rostgazdag ételek – plusz kalória nélkül - növelik a teltségérzetet, ezért könnyebben jól laksz általuk.
  5. Prevenció: szívbetegségek (szívkoszorúér megbetegedések), az aranyér, a diabétesz, az elhízás, néhány típusú rák, az IBS és más emésztőszervi problémák megelőzésében kiemelkedő szerepet játszanak a nyerstáplálékok.

 

Miből?

Ahogy korábban már említettem, a rostok a növényekben találhatóak meg (a húsfélék, a tojás és a tejtermékek egyáltalán nem tartalmaznak rostokat). Két fajtájuk létezik:

  1. Vízben oldódóak: felveszik a vízben oldott káros anyagokat is és segítik/gyorsítják azok kiürülését, kedvezően befolyásolják a cukor- és zsíranyagcserét. Gélképző tulajdonságuknak köszönhetően megkötik az epesavak és a koleszterin egy részét, így csökkentik a koleszterinszintet.
  2. Vízben oldhatatlanok: lassítják a gyomorkiürülését (ezáltal érik el a fentebb említett fogyasztó hatást), duzzadóképességüknek köszönhetően sok vizet szívnak magukba, így segítvén a székletürítést, s a belek működését.

Néhány példa rostdús ételekre, a teljesség igénye nélkül:

Vízben oldódó

Vízben oldhatatlan

alma, birsalma, banán

káposzta

cseresznye, szőlő

hüvelyesek

sárgarépa, burgonya

búzakorpa, teljes kiőrlésű lisztek

zabkorpa, árpakorpa

olajos magvak

csicsóka

karalábé, sárgarépa, uborka

fokhagyma

kukorica, kuszkusz

 

Mennyit?

Brit kutatások szerint, a felnőtt lakosság – akik számára a napi rostminimum 30 g lenne-, átlagosan csupán 18 grammot (azaz majdnem a felét) fogyaszt. A kívánt mennyiséget napi 0,5-1 kg friss gyümölcs/zöldség, vagy 60-80 gramm zabkorpa elfogyasztásával biztosíthatjuk, a nem oldható és oldható rostok helyes aránya pedig 3:1.

Életkor

Ajánlott rostmennyiség

2 - 5 év

15 g

5 - 11 év

20 g

11-16 év

25 g

16 év -

30 g

 

Az élelmi rostok kedvező hatásainak kifejtése érdekében fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása is, ne feledkezzünk meg róla!

 

Plézer Panna

Sportedző


Mit javítanál ezen a cikken?




A tartalom lehetett volna...





Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KULCSSZAVAK

táplálkozás » rost » izom » egészség »

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

BioTechUSA FIBO 2015 - 3. nap