Találd meg a számodra legjobb diétás módszert

2014-02-19 11:40:00

Még ha nincs is rajtad számottevő plusz súly, akkor is biztosan volt már olyan napod, amikor úgy érezted, változtatnod kell valamit, mert nem tetszik az a forma, alak, amit a tükörképed mutatott. Mindannyian küzdünk olykor ehhez hasonló gondokkal, de vajon hogyan is tudod kiválasztani a magad számára megfelelő diétát? Mi történik a szervezetedben, amikor diétás étrendre térsz át?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1593/o_FB_cover_szines_20140214152933.jpg

Fontos, hogy tudd, mindenki más és más, a fogyókúrát számos tényező befolyásolja, például a nemed, korod, aktivitásod, hangulatod, kitartásod, munka milyensége, stb.

Az viszont biztos, hogy ha egyszer belevágsz és elindulsz valamely általad kiválasztott úton (valamely diétát kiválsztva), egy kis kitartással sikeresen meg tudod valósítani a célod!

Mi az, ami biztos?/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1593/o_hambi_20140130142334.jpg

Ha több energiát (kalóriát) viszel be, mint amit ledolgozol, illetve amennyit felhasznál a szervezeted, akkor hízni fogsz

Tehát az energiaszükségleted feletti elfogyasztott szénhidrát zsír formájában raktározódik el. Napi 5 gramm feleslegesen elfogyasztott szénhidrát egy év alatt 1,5 kg zsír lerakódásához vezet!

Az elhízás problémája

A másik tény, hogy napjainkban az elhízás az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma, a fogyókúrázás pedig valóságos rögeszmé nőtte ki magát.

A probléma megoldására azonban számos lehetőség adódik. Tudom, hogy sokan időhiányban szenvednek és sokszor nincs arra mód, hogy az ebédidőben akkor és azt egyél, amit elvileg szeretnél. Azonban ha minden este csak azt a fél - 1 órát rá tudod szánni, hogy elkészítsd a másnapi ebédet, uzsonnát, az már nagyszerű dolog, hiszen az étkezésen múlik a fogyás nagyrésze. S igyekezz ne azzal elintézni a dolgot, hogy majd kivételesen eszel egy szendvicset a büfében…

A megfelelő diéta

Ne feledd, a diéta maga egy néhány hetes (általában 6–8 hét) időszak, mely során elindulsz az úton. Ez az út pedig megmutatja számodra, mit és mikor egyél és igyál annak érdekében, hogy jól érzed magad a bőrödben. Ennek az alapja, hogy a szervezeted kitisztuljon, megszabaduljon a felesleges zsíroktól, salakanyagoktól, tökéletessé váljon a sejtek, a szervek működése. Az elhízás okozta betegségek tudniillik a méreganyagok lerakódásának, a halmozottan jelen levő zsíroknak az eredménye, melyek lelassítják a belső összekötetéseket…

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1593/o_iStock_000005834320Small_20140130142436.jpgA zsírégető diétáknak tehát egyik módszerét sem érdemes szentírásnak tekinteni. Mindegyik megközelítés tartalmaz igazságot és a tapasztalatok alapján működő sikeres megoldásokat. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindenkire ugyanolyan hatással vannak. Ahogyan említettem, mindannyian mások vagyunk, s a testi tényezőkön kívül sokkal fontosabb a személyiséged még a fogyás, zsírégetés területén is!

Találd meg a megfelelő diétát

Éppen ezért van óriási jelentősége annak, hogy tudd: a fogyás, a zsírégetés is csak akkor működik, ha összhangban van saját személyiségeddel! Neked kell eldönteni, melyik módszer tetzsik számodra, amelynek segítségével el tudsz indulni, vagy inkább a számos módszerben mely adatok igazak, melyek nem, rád vonatkozóan, vagyis mit érdemes mindabból alkalmaznod (vagyis nyugodtan egészítsd ki bizonyos ételféleségekkel, vagy menyiséggel, illetve mozgással – persze a megfelelő kereteken belül).

Idővel megismered tested reakcióit, s tudni fogod, melyik étel biztosítja számodra az energiát, vagy melyiktől leszel gyorsabban újra éhes.

A diéta nem koplalás

A diéta még manapság is egy nagyon rossz gondolatot ébreszt sokakban: hogy ezen időszakban alig lehet enni. Ez egy hatalmas tévhit! A diéta arról szól, hogy a sok lisztes, cukros és egyéb savasító hatást kiváltó ételek helyett tápnyagokban gazdag ételet fogyasztasz. A savasító ételek döntően befolyásolják azt, mennyi felesleg van rajtad. Amikor viszont beindítod a lúgosító ételek fogyasztását (például sok–sok zöldséggel), a szervezet sokkal könnyebben fog elbánni a bent rekedt “maradványokkal”, vagyis könnyebben tisztul a szervezet.

Az egészséges ételek másik fontos oldala, hogy tápanyagot tartalmaznak, szemben például a fehér kenyér üres kalóriáival. Amikor tapanyag kerül a szervezetbe, az felszívódik, hasznosul, a szervezet elhelyezi oda, ahova kell. Tulajdonképpen nem lesz “éhes”. Szigorúan fogalmazva: Neked akkor van éhségérzeted, amikor a szervezetnek szüksége van valamire. Ha viszont csupán kalóriát viszel be olyan étel elfogyasztásával, melyben nincs semmi hasznos, akkor gyorsabban fogod újra érezni az éhséget…

Fontos a fokozatosság

Nincs más megoldás, minthogy szépen fokozatosan átállsz egy olyan étkezési módszerre, ami energiával is feltölt és segít visszanyerni régi alakodat. Ebben rengeteget segítenek a teljes kiőrlésű termékek, zabpehely, rizs, hajdina, mindenféle zöldség és gyümölcs, a tejtermékek, stb. Mindössze annyit kell tenned, hogy figyelmesen nézed meg az alapanyagokat, melyeket megeszel és amennyire sikerül, a cukor, a fehér liszt és a zsíros ételek kerüljék a konyhádat.

Méregtelenítés és zsírégetés

Ha a méregtelenítés oldaláról közelíted meg a kérdést, megállapítható, hogy zsírégetés nélkül nincs méregtelenítés. A kettő nagyon szoros kapcsolatban van egymással. Azért, hogy a szervezeted meg tudja védeni egészségét, a különböző méreganyagokat, toxinokat a test zsírszövetébe burkolja (mivel nincs rá szüksége, s nem tudja lebontani lúgos hatású ételek hiánya miatt!).  Minél több olyan idegen anyag kerül a szervezetbe, melynek lebontásával már nem képes megbirkózni, „kénytelen” újabb és újabb zsírrétegeket biztosítani a mérgek tárolásához.

Ebből következik, hogy a méregtelenítés, vagyis a méreganyagok, toxinok (savak!) eltávolítása kizárólag a zsírok száműzésével együtt történhet meg./sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1593/o_iStock_000003119482Small_20140130144604.jpg

A fogyás, a zsírégetés beindítása mozgásba hozza a zsírszövetekben lerakódott méreganyagokat, melyek így ismét bekerülnek a véráramlatba. A méregtelenítés folyamatának köszönhető, hogy a zsírégetés olykor negatív mellékhatásokkal, érzetekkel jár együtt, úgy mint fáradság, szédülés, fejfájás, rossz közérzet.

Ettől nem kell megijedni! Ha a józan ész alapján, egészséges diétával, valamint vitaminok szedésével együtt közelíted meg a fogyást, illetve a zsírégetést, gyorsan átesel ezen a negatív szakaszon (mely néhány napig tart csupán), s hamarosan megtapasztalod szervezeted energiaszintjének újjáéledését!

Egy szónak is száz a vége: a fogyókúrára, illetve a méregtelenítésre tehát azért van szükség, hogy tisztuljon a szervezeted. Amint sikerül egy számodra megfelelő étrendet is kialakítani, kevesebb salak-, illetve méreganyag kerül raktározásra, melynek eredményeképpen nem fognak rád rakódni a felesleges kilók. A test tisztulási foyamatai jót tesznek a sejtek, és a szervek működésének, s miután egy egészségesebb étrend szerint éled mindennapjaidat, meg tud birkózni a bekerült savas ételekkel is, mivel lúgosító ételeket is fogyasztasz. Egyszóval a vegyes étkezés mindennek az alapja.

Ami természetesen nagyban hozzájárul az egészséges életvitelhez, az a rendszeres mozgás. A mozgás segítségével nemcsak az anyagcserédet, illetve a zsírégetést tudod meggyorsítani, hanem a szervezeted számára is jótékony hatással lesz.

Szabó Noémi

WBPF Világbajnok

személyi edző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Top 8 kardio tipp